div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Frozen State’i test ettik!

- Advertisement -

Yuhanna İncilinde belki duymuşsunuzdur, Lazarus isimli birisi vardır ve İsa’nın Lazarus öldüğü zaman onu dirilttiğinden bahsedilir. Ne kadar doğrudur bilinmez elbette fakat birçok bilim adamı konuyu merak edip araştırmış. Araştırmalar sonucu Lazarus sendromu ve Lazarus refleksi ortaya çıkmış.

Lazarus refleksi, insanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra kollarını bir anda kaldırması ve Mısır mumyaları şeklinde bağlamasına deniyor. Lazarus sendromu ise hayatını kaybeden kişinin tekrar canlanması yada canlılık belirtileri göstermesine deniyor. İkisi de adını Yuhanna İncilindeki Lazarus efsanesinden almış.

Şimdi ben bunca gereksiz bilgiyi size neden verdim?

Hemen açıklayayım, yaklaşık iki senedir erken erişimde yer alan Frozen State oyunu, Lazarus isimli bir bilim adamının araştırmaları ve yaptığı hatalarla başlıyor. İlk giriş kısmında eğer “skip” tuşuna basmazsanız, güzel bir müzik ve güzel bir sinematografi ile size oyunun hikayesini anlatıyorlar.

02

Ben kısa bir özet geçeyim. Lazarus isimli abimiz Kazakistan’ın bir köyünde, Sovyetler zamanında ölüleri canlandırma üzerine araştırmalar yaparken, yarı insan yarı “şeytan” varlıklar üretiyor. Bu canlıların soğukta yaşayamayacağını iddia ederek mahlukları Sibirya’ya, bizi de Sibirya’nın yanı başında bulunan Pasifik Okyanusuna araştırmaya gönderiyorlar. Tesadüf bu ya, yolda kamyonla giderken kamyonun motoru patlıyor ve elin Sibirya’sında, eksi bilmem kaç derecede hayatta kalmaya çalışıyoruz.

Başlangıçta üç ana karakter var ve elbette kendinize uygun olanı, özelliklerine göre seçiyorsunuz. Tabii hayatta kalma oyunu olur da malzemeler toplayarak yeni şeyler yapmadan olur mu? Olmaz. İlla “kraftlayacaksınız”.

- Advertisement -

Oyunda acıkıyorsunuz, ihtiyacınızı dolaplardan yada avladığınız hayvanlardan çıkan eti kamp ateşinde pişirerek, su ihtiyacını da karlardan toplayıp ateş üstünde eriterek karşılıyorsunuz. Bilinen bir hayatta kalma oyunu mekaniği ama gayet iyi çalışmakta. Bizde yalan yok sevgili okuyucu, bir ara ayağa kalktım yapımcıları alkışladım.

04

Oyun dediğimiz gibi henüz erken erişimde. İki senedir de hala tamamlanmamış olmasına rağmen daha şimdiden keyifli ve karanlık bir oyun. Öyle karanlık ki oyunun ışığını açtığınızda bile hiçbir şey göremiyorsunuz. Aslında bir tane el feneriniz var ama o da ancak kendini aydınlatıyor. Yapımcılar da oynanıştan fazla bu ışık oyunlarına ve atmosfere özen göstermiş. Oyunun ilk videosu ve oyun içindeki gölgeler, yansımalar çok iyi kotarılmış fakat oynanışta biraz sıkıntı var.

Bilmiyorum, belki ben çok sorumluluk yükledim fakat koskoca ağaçtan da üç adet odun çıkmaz ki (The Forest’ta da 50 metrelik Sekoya’dan anca üç tane tomruk düşüyor zaten. – Kürşat). Asırlık çınar deviriyorsunuz size verilen 3 tane ağaç.

Yönlendirmeler ise çok garip. Kamera açısına göre yönlendirme başarılı bir düşünce fakat uygulamada biraz sıkıntı olmuş gibi. Hele tam karşısından gelen bir mahluklara girişmesi (Vurmak demiyorum! Elinizde ne varsa sağlı sollu girişiyor karakter.) ve denk getirememesi biraz gerçekçi, biraz komik, biraz ne bileyim garip olmuş. Tamam bir denk gelmedi, iki denk gelmedi sonra üç dört ve beş denk gelmemesi biraz abuk. Lisedeki matematik hocam gibi yapmayacağım. Şu haliyle çıksa gidiş yolundan 6 puan veririm.

01

Oyun gidiş yolundan başarılı ama sonuç yanlış olmuş gibi. İki senedir şu noktaya mı gelebildik sayın oyun yapımcıları?

Frozen State, piyasadaki rakiplerinin yanında konu ve görsellik açısından çok başarılı fakat oynanışın acilen gelişmesi gerek. Keyifli bir oyun fakat ya hava kararınca uyuyun ya da el fenerinizin pilini eksik etmeyin.

Unutmadan eklemek isterim. Oyunda ankesörlü telefon var. Aslında telefon değil asistan bilgisayar gibi bir şey. Bu utanmaz size trip atıyor. Bildiğiniz trip atıyor. Her oyunu kapatmadan önce üşenmedim yoldan geçerken bir tane vurmadan edemedim.

Oyun bir erken erişim oyuna göre başarılı, iki senedir erken erişimde olan bir oyuna göre ise geliştirmesi gereken yönleri var. Yine de potansiyel mevcut, merakla bekliyoruz.

Beklenti: 4 / 5

Doruk Demirüstü

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler