div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

F1’in genç starı neden sanal yarış takımına katıldı?

- Advertisement -

Aslında GT Academy sayesinde bunun tersine alışığız, ancak yine de Max Verstappen’in Team Redline Fanatec hamlesinin benzerlerini daha önce görmüştük.

Madem girişte GT Academy’den başladık, öyle de devam edelim. Nissan ve SCEE’nin işbirliğinde oluşturulan bu sanal yarış turnuvası, size zamana karşı hedefler kadar rakiplerinize karşı da mücadele edebildiğiniz, sınırlarınızı ve yeteneklerinizi sonuna kadar zorlayabileceğiniz bir ortam sunuyor ve kendinizi yeterince göstermeniz halinde gerçekten de hayalini kurduğunuz pistlerde, hayallerinizde görebileceğiniz araçlar ile yarışma, bir kariyer edinme fırsatı veriyor.

Şimdiye kadar GT Academy’den mezun olmuş Lucas Ordonez, Jordan Tresson, Yann Mardenborough, Mark Shulzitskiy ve Gaetan Paletou gibi isimlerin tamamını LeMans 24-Saat yarışında izleme şansımız oldu, bunlardan bazıları GP3 gibi son derece rekabetçi alt serilerde dahi önemli başarılara imza attı. Çok değil 3-4 yıl önce tıpkı sizler gibi motorsporları ile hiç alakası ve tecrübesi olmadan koltuğunda oturup cips& kola eşliğinde Gran Turismo oynayan insanlardan bahsediyoruz. Üstelik bunlardan üçü (Ordonez, Mardenborough, Shulzitskiy) bu sene Nissan’ın fabrika takımı araçlarına oturma ve 1000 beygir gücündeki LMP1 sınıfı GT-R LM Nismo ile piste çıkma şansı elde etti. Önümüzdeki yıl bu yarışın içine Türkiye’den seçilen 6 oyuncu (Hüseyin Dağlı, Volkan Kurdoğlu, Ege Topaloğlu, Utku Bosut, Çağdaş Gülşen, Fatih Demircan) da katılacak.

Nissan_LeMans_SL4

Konumuza dönersek, yukarıda ne anlattıysak tam tersinden bahsediyoruz aslında. Yani profesyonel, milyon dolarlar kazanan yarış pilotlarının koltuğuna oturup sizinle online olarak mücadele etmesinden. Öncelikle belirtelim, bunun geçmişi çok uzun değil, ancak F1’in 17 yaşındaki genç süperstarı Max Verstappen bunu yapan ilk profesyonel yarış pilotu da değil. Bilindiği gibi motorsporları pilotların hayata ait tüm planlarını bir sonraki yarış haftasonuna kadar yaptığı zamanlardan geçti. Hala ciddi yaralanmalar, ölümler ile karşılaşabiliyor olsak da güvenlik artık çok daha sıkı.

Pilotlar artık yarış simülasyonlarıyla çok daha sıkı fıkı zira tüm önde gelen yarış takımlarının tamamen kendi talepleriyle tasarlanmış veya piyasadaki mevcut platformlar (NetKar, iRacing, Assetto Corsa) üzerine kurulu birer simülasyon düzeneği var. Günümüzde maliyetleri düşürmek adına yarış pistindeki test olanakları kısıtlanmış olduğundan simülasyonlar başında geçirilen saatlerin sayısı çok arttı ve pek çok takımın da artık resmi birer geliştirme ve simülasyon pilotu mevcut.

Simulasyon oyunlarının yarış pistlerine etkilerini geçmişten ve günümüzden örnekler ile açıklayalım, ama önce şu videoyu izleyelim. Videoda izleyeceğiniz ve bir kısmınızın hemen tanıyacağı İskoç şapkalı şahıs motorsporlarının en acımasız dönemlerinde 3 kez F1 şampiyonu olmuş Jackie Stewart. Oyun da yarış simülasyonlarının babası, hala yeri tam anlamıyla doldurulamamış olan ve 19 senedir halen modlanmaya devam eden Papyrus yapımı Grand Prix Legends.

- Advertisement -

Stewart’ın tahmin edebileceğiniz üzere bilgisayar oyunlarıyla kesinlikle arası yok, bir zamanlar yarıştığı ve 5 seyircinin hayatını kaybettiği kazadan sonra tarihe karışan Montjuic Park pistini ilk kez bir bilgisayar oyununda görüyor ve verdiği yanıtlardan da anlayabileceğiniz üzere bilgisayarların böyle şeyler yapabilmeleri, bu kadar gerçekçi olabilmeleri karşısında oldukça şaşkın. Hatırlatalım, bu oyun 1997 yılında çıkan ilk halinin temelleri üzerine kurulu.

Gelelim diğer örneğe, yani Max Verstappen’e. Max Verstappen şimdiki takım patronu Franz Tost tarafından Ayrton Senna’nın tahtına aday gösterilen, 17 yaşında F1’de yarışma şansı yakalamış bir süper yetenek, bir wonderkid. Bir süredir RedBull’un kanatları altında ve firmanın ikinci takımı Toro Rosso’da çok başarılı bir çaylak sezonu geçiriyor, hatta geçen hafta Macaristan’da 2 kez dünya şampiyonu Fernando Alonso’nun önünde dördüncü olmayı da başardı.

Max Verstappen kendisi gibi yarışçı bir babanın da oğlu aynı zamanda. Babası Jos Verstappen 1994 yılında henüz 22 yaşındayken Benetton takımında Michael Schumacher’in takım arkadaşı olmuş, F1’de çok sivrilemese de (onu Hockenheim’da yaptığı pit stop sırasında alev alan aracıyla hatırlıyor çoğunuz) yarıştığı diğer serilerde hızıyla dikkat çekmiş, çok saygı duyulan bir pilot. Verstappen’in katıldığı sanal yarış takımı ise, 12 senedir türlü sanal şampiyonalarda başarıdan başarıya koşmuş, pek çok yarış pilotuna da kapılarını açmış olan Team Redline Fanatec. Üstelik aynı takımda geçen hafta Spa 24 saat yarışını kazanan bir diğer profesyonel pilot, Nicky Catsburg da bulunmakta.

redline

Team Redline Fanatec, Rfacfor, Assetto Corsa ve iRacing gibi birbirinden farklı oyunlarda faaliyet gösterse de Max Verstappen iRacing’de mücadele edecek onlar için. Max her ne kadar milyon dolarlar kazanmaya aday bir süper yetenek olsa da halen 18 yaşında ve yarış simülasyonlarında biraz vakit geçirirken Redbull’un reklamını da sanal ortamda yapmayı sürdürüyor.

Ayrıca Max Verstappen’in Team Redline Fanatec’teki takım arkadaşlarından biri de bir simülasyon efsanesi olan, uçan finli Greger Huttu. Huttu öyle hızlı bir simülasyon pilotu ki bugüne kadar denize döktüğü profesyonel pilotların sayısı hayli kabarık. Ayrıca şunu da söylemek gerek, gerçek bir yarış otomobiliyle, yani bir Star Mazda Formula aracıyla ilk denemesi yediği G kuvvetleri yüzünden kusana dek hiç fena sayılmazdı. 🙂

iRacing’de hesabı olan ve düzenli olarak online turnuvalara katılan profesyonel yarış pilotlarının listesi ise hayli uzun. Jacques Villeneuve, Dale Earnhardt Jr, Will Power, Scott Speed, AJ Allmendinger, Divina Galica, Justin Wilson, Jordan Taylor, Nicky Catsburg, Travis Pastrana, Brad Keselowski, Vitor Meira ve Shane Van Gisbergen.

Grand Prix Legends ve NASCAR Racing Season 2003 gibi iki muhteşem simülasyonun yaratıcısı David Kaemmer tarafından tasarlanan iRacing, görülebileceği gibi profesyonel pilotların en çok ilgisini çeken oyun konumunda. Oyunun gerçekçilik yönü o kadar üstün ki, geçirdikleri kazaların ardından rehabilitasyon ile geçen aylar boyunca Will Power ve Vitor Meira bu oyunu oynayarak formda kalmayı başardıklarını söylüyorlar.

Gündemde olan ve yarış pilotlarının desteği ile geliştirilen bir diğer oyun da Project CARS. “Beyaz Stig” olarak bildiğimiz eski LeMans pilotu Ben Collins, Lewis Hamilton’ın BTCC pilotu kardeşi Nicolas Hamilton ve eski Formula Renault 3.5 pilotu Oli Webb’in desteği ve yönlendirmeleri ile şekillendirilen oyun oldukça keyifli bir sürüş deneyimi sunduğu gibi gerçek pilotların yağmurlu bir havada neler hissettiğini de kusursuz bir biçimde bizlere yansıtmayı başardı.

Genel olarak hikaye bu, daha fazla örnekler ve geçmişten anılar ile uzatmak da mümkün.

Max Verstappen oyun oynamayı seven ilk profesyonel yarış pilotu değil, ancak bu kadar göz önünde olan, bu kadar popüler, adeta RedBull’un gözbebeği bir ismin oyun dünyasında varlığı da dikkat çekici olacaktır. Bakalım peşine kimler eklenecek, günün birinde girdiğimiz bir yarışta hangi ünlü isimleri aynı pistte göreceğiz.

Kürşat Zaman

Haberler

2 YORUMLAR

  1. Bu sene düzenlenen gt akademy kesinlikle rezaletti öncelikle:
    1.izmir ve ankaradaki ps3 ve donanımlar istanbuldakilere kıyasla tam performanslı çalışmıyordu (aynı oyun aynı donanım olmasına rağmen) 3-4 gün sabahtan akşama kadar tur atmamıza rağmen istanbuldakilerin derecesine kimse ulaşamadı.
    2.yarış pistinde ilk viraj bug idi çünkü o viraja dışarı savrularak hız kaybetmeden yolumuza devam ettiğimizde süremizin sayılmaması gerekir fakat ne yazıkkı acayip komik bir görüntü oluşuyordu özetle ortada “corner cut” benzeri bir durum vardi ve oyun bug’undan faydalanılıyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler