div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

KIM’i test ettik!

- Advertisement -

Hiç açlıkla savaştınız mı? Aslında dünyalara sahip olan bir ülkenin hazin dolu tarihinde, ülkeyle beraber dibi görmek, inanın herkesin kaldırabileceği bir şey değil. İşte karşınızda KIM!

Rudyard Kipling adını hiç duyunuz mu?

Duymadıysanız bu yazıyı okumayı bırakıp, kendisi hakkında biraz bilgi alıp sonra yeniden yazıyı okumaya devam edin.

1865 Bombay doğumlu olan yazar, şair, romancı ve gazeteci, ülkedeki yaşam standartları yüzünden ailesi tarafından İngiltere’ye gönderiliyor. Burada büyüyen, akabinde ülkesi ve İngiltere arasında mekik dokuyan Kipling, en çok yazdığı çocuk hikâyeleri ile tanılıyor. Edebiyat dünyasının dev isimlerinden olan George Orwell ve Henry James tarafından övgüyle hakkında konuşulan Kipling, aynı zamanda edebiyat alanında Nobel Ödülüne layık görülüyor. Peki, tüm bunların bizimle ne alakası var? İşte bu sorunun cevabını KIM’i oynayanlar kısa sürede anlıyor…

08

Gidebildiğin yere kadar git
KIM, Rudyard Kipling’in yaşadığı, bildiği ve hafızasından kâğıda döktüğü koloni dönemi Hindistan’ını anlatıyor. Kim aslında ana karakterimizin adı. “Sokak çocuğu” diyebileceğimiz cinste bir hayatı olan Kim’i kontrol etiğimiz yapımda, dönemin zorluklarını birinci elden yaşıyoruz. Kim, uzun süredir erken erişimde olduğu için açık dünya konsepti ile ilgili bazı sorunları bulunuyor.

Fakat bu sorunlar her yeni yama ile biraz daha düzenleniyor. Oyunumuz kuş bakışı ve izometrik kamera kullanımının farklı bir karışımından ekrana yansıyor. Kim genel olarak hızlı hareket eden bir genç ama tıpkı diğer insanlar gibi bu hızını etkileyen bazı kritik noktalar söz konusu. Bunlardan ilki yemek. Özellikle koloni dönemi Hindistan’ının en büyük sorunlarından birisi olan açlık, oyunda da kendisine büyük yer bulmuş. Açlığımızı gidermek için yapabileceklerimizin başında dilenmek geliyor. Ne yazık ki dilendiğimiz her karakter bize olumlu cevap vermiyor. Uzun süre aç kaldığımız taktirde de ne yazık ki ölüm kaçınılmaz oluyor.

- Advertisement -

04

İkinci kritik noktaysa mutluluk! Kim’i mutlu etmenin birçok yolu var. En başta tabii ki karnını doyurmak geliyor. Diğer taraftan kendisine vereceğimiz bazı eşyalarla da kendisinin olduğundan çok daha mutlu hale gelebildiğini belirtmek isterim. Açık harita temasını 2D grafiklerle harika şekilde yaratmayı başaran yapımcı ekip, ana haritayı her biri ufak çapta karelermiş gibi olan yüzlerce parçaya bölmüş. Bu sayede her bölge kendisine has NPC’lere ve eşyalara sahip olmuş. NPC’ler deyip de geçmemek lazım zira oyun içerisinde hemen her türlü NPC ile etkileşime geçmemiz gerekiyor. Kimilerinden görevimizle ilgili bilgi alırken, kimilerinden de bolca yiyecek edinebiliyoruz.

01

Koloni döneminin kaçınılmaz noktalarından bir diğeri olan savaş konusu da Kim ile ön plana çıkıyor. Genelde sessiz kalmayı tercih ettiğimiz oyunda, savaş kaçınılmaz olduğu zaman “durdurma” mekaniği ile bir anlamda gerçek, bir anlamda da sıra tabanlı savaşlar deneyim edebiliyoruz.

Kim şimdilik çok şey vaat ediyor diyebilirim. Özellikle koloni dönemi Hindistan’ını ve bu kaos ortamında hayatta kalmaya çalışan bir çocuğun macerasını deneyim edebilecek olmak, büyük bir keyif. Umarım oyun tamamlandığında Kipling’in şanına yakışır bir yapıma dönüşür.

Beklenti: 3/5

Ertuğrul Süngü

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler