Merhabalar sevgili konsolcular...
Yarıyıl tatilinin sonunda bir konsol almayı düşündüm.İlk konsolum olucak.
Kafamda 3 konsol var,ve tercih sırama göre;
1-Xbox 360
2-Play Station 3
3-PSP
"Bi el uzatsan be usta!"
Siz konsol ustalarına bir danışmayı düşündüm.
Aslında hepsinin artıları ve eksilerini hesaplayınca bir türlü karar veremedim.
Aslında bayağı uzun bir konu olucak.Sırayla araştırmalarıma göre her konsolun artılarını ve eksilerini ayrı ayrı masaya yatıracağım.Ardından hepsi hakkında tek tek sorular ve aralarındaki farklar ile ilgili sorular.
Başlıyorum
1-Xbox 360
Xbox 360 her ne kadar başta PS'yi yenilgiye uğratsa da son yıllarda bazı oyunlarda PS'nin gerisinde kaldı.Multiplayer oyun zevkinin üst düzeyde olduğu bu konsol,
kolay bozulabilen bir konsol.Ayrıca multiplayer üyeliği için ücret ödenmesi gerekiyor.E tabi bu da ülkemiz koşullarında Xbox'u bile zor alan kullanıcılar için büyük bir eksi.Çıktığında PS3'ten grafikleri iyi olsa da son dönemde çıkan oyunlarda PS3'ten farkı olmadığı görünüyor.Rahatlık olarak Xbox'un joystick kullanımı çok rahat.Ayrıca internette Live özelliği büyük fark yaratıyor.
+Rahat Joystick Kullanımı
+Genelde PS3'e Göre Üstün Grafik
+Üstün Live Özellikleri
-PS'ye Göre Daha Kolay Bozulabilmesi
-Ücretli Multiplayer Özelliği
2- Play Station 3 Slim
Play Station 3,tipik Türk oyuncusunun bildiği Ateri (!) den sonraki tek konsoldur.
Buradaki Tipik Türk Oyuncusundan (TTO) kastım: Metin 2,GTA Vays Ti (!!!)
bilen oyunculardır.Büyük şehirler dışında bu bir gerçek.Örneğin:Ankara/Polatlı.
Gelişmiş bir ilçe olmasına rağmen başka konsol bilinmez.Orada mecburen geçirdiğim süre zarfında gözlemlerim şunu gösterdi:
-Abi burada Xbox kafe var mıdır ya?
-İksbaks ney kine?
Ama gelin görün ki; Play Station kafeler tıklım tıklım dolu,her ne kadar sadece PES 2010 oynanmasına rağmen...
Artık araştırmalarıma geçeyim...
Play Station 3,ilk olarak Sony markası ile bilindiği için kafamızda ilk artısını alıyor.
Bunun sebebi ise sağlamlığı.Joystick'inden tutun da Blu-Ray'ına kadar tabiri caiz ise
taş gibi.Fakat joystick sağlamlığına rağmen oyuncular tarafından biraz kullanışsız bulunuyor.İki saatlik PES kapışmasından sonra yedinci maçın ortasında elinize aniden kramp girmesi ve büyük bir pişmanlık eşliğinde yenilgiye uğramak pek hoş olmasa gerek.
Xbox'un aksine FPS tarzı oyunlar daha az bulunuyor.Ayrıca multiplayer özelliği rahat ve ücretsiz.Son dönemde grafik düzeyi Xbox'a yetişti.Öyle ki sırf Uncharted 2 gibi oyunlar için bile Play Station alınması gerek.Mutimedya olarak Xbox'tan katbekat daha fazla formatı destekliyor.Ayrıca Blu-Ray okuyucusu bulunuyor.Kişisel düşünceme göre,düşünülenin aksine multimedya konusunda Sony üstün geliyor.
+Üstün Multimedya Özellikleri
+Ücretsiz Multiplayer Özellği
+Xbox'a Göre Sağlamlığı
+Ülkemizde Daha Yaygın Olması
-Eli Yoran Joystick Tasarımı
-FPS Oyunlarının Xbox'a Göre Daha Az Olması
3-PSP/PSP Go (Play Station Portable)
Geldik büyük alternatif PSP'ye...
PSP'nin ilk olarak en büyük farkı her yerde kullanılabiliyor olması.Fakat grafik kalitesinden feragat etmek zorundayız.PSP'nin en büyük eksiği oyunlar.
Evet,oyunlar... PSP'de FPS oyunları oynanış açısından berbat oluyor ve bu sebeple insan FPS'nin o yoğun barutlu kokusunu özlüyor.Bunun sebepleri ise
bir fps oyununa göre ekranın küçük olması ve tuşlar ile hareket etmek.
Fakat buna rağmen PSP'deki bazı oyunlar diğer konsollara nazaran çok çok fazla zevk veriyor.Yani kısacası en sıkıntılı anınızda can dostunuz PSP olur ve size büyülü dünyaların kapılarını açar.
+Portatif Olması
-FPS Türünün Kötü Olması
En azından Xbox veya PS yazmanız beni mutlu eder.
Şu anda Kanada'da olan annem oradaki
Best Buy'dan alıcak.Oradan Türkiye'ye getirirken alınan vergi hakkında bir bilgi/tahmininiz var mı?
Sizce hangisini seçmeliyim?
Oraya PSP'yi koymamın asıl sebebi şu:Benim evimde düz ekran yok.Televizyonum çok güzel gösterir fakat girişi "Anten girişi" dediğimiz giriş.Ve bunun için çevirici gerek.PS3'te veya Xbox'ta güzel gösterir mi?Sorun çıkarır mı?Bunun hakkında bana bilgi verir misiniz?(52 ekran!)
Benim asıl istediklerim GTA IV,FIFA 2010 ve Uncharted 2.
Uncharted 2 zaten sadece PS3'te var fakat diğerleri hangisinde daha iyi olur?
Aslında bir bilgisayarım var fakat berbat.MW2 yi bile medium ve 1024x768'de anca oynayabiliyorum.Gerisini siz düşünün artık.
Saboteur'ü 1 saniye kasmadan oynayamadım fakat bitirdim.GTA IV de öyle.
Onun da % 50 'sine geldim.Ama artık bıktım.Kasma sorunu olmaması için konsol alıyorum.
Grafikler hangisinde daha iyidir?GTA IV karşılaştırmasını izlediğimde aynı olduğunu gördüm.
Eğer PSP alırsam hangisi?PSP Go mu Yoksa 3000 mi?
Multiplayer özelliği kayda değer bir özellik mi?
Zira Xbox alırsam bu özelliği kullanamıyacağım.
Eğer buraya kadar okuduysanız teşekkürler.
Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum.