Neredesiniz: Ana Sayfa Forum

LEVEL Online

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

Jedi mısın, Sith mi?
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 1...45678910...22
BAŞLIK: Jedi mısın, Sith mi?
Bad Dog
Master Sergeant
Gönderiler: 410
Puanlar: 0
graphgraph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Jedi mısın, Sith mi? 1 Yıl, 10 Ay önce  
Jedilar hiç değilse birbirlerine sırtlarını dayayabilir... Bu bir sith'in tadamayacağı bir zevktir.

Jedilar sıfatlarını kendileri seçmez bu sıfatlar onlara başkaları tarafından yakıştırılır, övülmek onların suçu değildir anlayacağınız. Bu kadar kısa ve basit, uzun tartışmalar yapmaya gerek dahi yok.

Jedilar, Cumhuriyet'in ve adına savaşılmaya değer her şeyin koruyucusudurlar.

Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
PC-ForEver
First Lieutenant
Gönderiler: 1547
Puanlar: 774
graphgraph
Ulan ne felsefe yaptınız
;

kısaca sithler :kalleş
Jediler : Koruyucu

isteyen kendini nereye yakıştırıyorsa oraya gitsin .Şahsen kötülük bana aykırı (Oyunlarda bile genelde hep iyilik için dünyayı kurtarmak için savaşmışımdır)

Son Düzenleme: 15/07/2010 09:32 Düzenleyen PC-ForEver.
cyberdejin
First Sergeant
Gönderiler: 505
graphgraph
Kakashi Hatake yazan:
cyberdejin, öyle bir konuşuyorsun ki, Star Wars hakkında hiçbir şey bilmediğine inanmaya başlayacağım neredeyse.

Öncelikle şu güç tartışmasını ele alalım. Her insanda midi-klorian vardır dostum. Güç, midi-klorian'dan gelir. Öncelikle bunu aklına sok. Gücü kullanmak için normal insanlardan kat be kat fazla midi-klorian'a sahip olmalısın. Yoksa gücü hayallerinde ancak görürsün.

Anakin Skywalker'a dönelim şimdi de. Anakin, Usta Qui-gon tarafından keşfedilip, consule'e sunulmuştur. Yoda onda midi-klorian az diye onu eğitmeyelim dememiştir. Çünkü Anakin'deki midi-klorianlar 20000'den fazla olup rekor seviyededir. (Yoda'dan daha fazla.) Usta Yoda ve consule Anakin'in yaşı Jedi eğitimi için büyük olduğu ve geleceği hakkında hiçbir şey göremedikleri için onu eğitmekten çekinmiştir. Anakin'in Sith'e kaymasının tek tarafı eş Padme Amidala'nın hayatını kurtarmak istemesidir. Palpatine -nam-ı diğer Darth Sidious- onu ustasından öğrendiği gibi kurtarabileceğini söyleyip Anakini kandırmış, üzerine Mace Windu'yu öldürtmüştür. Böylelikle Anakin, Darth Vader olmuş ve jediların sonunu getirmek için tapınağa saldırıp bütün Padawan'ları öldürmüştür. Darth Vader, Galen Marek'in sevgilisi ve onuru için ölmesinden sonra zaten Sith tarikatını kendince sorgulamaya başlamıştır. Daha sonrasında oğlu Darth Sidious tarafından öldürülecekken tamamen Sith tarafını bırakıp Jedi tarafına geçmiştir ve bir Jedi olarak kehaneti yerine getirip (güce dengeyi getirip) Güç ile bütünleşmiştir. Sen ne kadar inkar etsen de sevgili dostum Güç ile bütünleşmek ölüm değildir. Ve Star Wars evreninin bir gerçeğidir. Buna sadece saf ruhlu Jedi'lar erişebilirler. Tekrar ediyorum bunlar Star Wars evreninin gerçekleridir. Sen ne kadar inkar etsen de, Lucas amcamız evreni böyle tasvir edip yaratmıştır. (Star Wars filmler, oyunları, kitapları ile hem herkesçe bilinen evreni hem de herkesçe bilinmeyen genişletilmiş evreni yalayıp yutmuş biri olarak beni kandıramazsın. Sith, Sith'tir; Jedi, Jedi'dır. Hepsi bu.)

Sevgili Jedi ,

Senin ezberlediğin ve kendine göre yorumladığın şeyler, starwars filminin parçalarından ibaret. Sith felsefesi, holywood filmlerinin dışına taşmış bir yaşam görüşüdür artık. Tıpku evrende yaptığın küçük bir etkinin, herşeyi yutan ve genişleyen bir karadeliğe dönüşmesi gibi. O yüzden sevgili dostum, starwars repliklerine takılma bukadar.Sith felsefesi sürekli kendini yenileyen, geliştiren bir yaşam felsefesi haline dönüşmüştür. Artık Lucas amcanın masalının dışına taşmış, onun hegamonya ve kontrolünden çıkmıştır. Geç o yüzden Lucas amcanın dediklerini. Sonuçta adam, hikayenin sondunda Jedilerin kazanmasını arzu ettiği ucu kapalı bir masal yazıp filmini çekmiş. Ama farkında olmadığı, karşı çıktığı sith felsefesinin nekadar ucu açık ve kendini geliştirebilir olduğu gerçeği. Bugün gerçek yaşamda Ülke politikalarını bile Jedi - Sith eğilimine göre ayrıştırmak mümkün.

Örnek: Avrupa birliğinin tamamı ve Amerika , kendini Jedi olarak betimler bu soruyu onlara da sorsak ( Adalet- Metanet- Asalet - Demokrasi bıdı bıdı... )
Rusya ( Sovyetler birliği demek daha doğru ) ise tam bir sith felsefesi ürünü mesela. Neyse bunlar daha derin konular.

FRP ye dönelim Yoda efendinin Anakini istememesinin sebebini, sen daha acı bir şekilde tanımlamış oldun bu son mesajınla. Resmen kendisinden daha güclü olma potansiyeli olduğu için istenmemiş oldu yoda tarafından. Ben buna olabilecek en aşağlık içten pazarlıklı yaklaşım derim. Yoda samimi olsaydı tam aksini yapardı. Resmen yerini gelecekte sağlama almak ve statüsünü korumak için kendinden daha güclü potansiyeli olan birini eğitime bile almak istemedi. Akabinde konsey dışına attı ilk fırsatta. Joda bu . Yeşil bir böcekten ne beklersinki. Kompleksli ihtiyar nolacak

Güçle birleşip bidi bidi olmak ne halt olursa olsun. Ölüp ruhlar alemine karşışmak demektir. Ha tavuk yumurtadan ha yumurta tavuktan. Gereksiz jedi retoriklerine saplanmayacağım

Sonuç olarak. Starwars evreninin içinde Jedi'ler süslü anlatılıyor olsa da , gerçekte, Jedi kavramı sadece içten pazarlıklı politik kurguların kendini savunmak için kullandığı süslemelerden ibarettir. Koyunlara ne söylersen yaparlar. Güce ulaşmak için belli bir zümreye ait olmak zorunluluğu yoktur. Her insana eşit şans verildiği sürece gerçek potansiyeller ortaya çıkar. Bu da sadece sith felsefesinde izin verilen bir süreçtir. Starwars masalında anlatılanların dışına taşmıştır artık sith yaşam görüşü.

Son Düzenleme: 15/07/2010 20:49 Düzenleyen Rocko.
YANMIŞ EKRAN KARTININ KOKUSUNU SEVİYORUM...
cyberdejin
First Sergeant
graphgraph
Bad Dog yazan:
Jedilar hiç değilse birbirlerine sırtlarını dayayabilir... Bu bir sith'in tadamayacağı bir zevktir.

Jedilar sıfatlarını kendileri seçmez bu sıfatlar onlara başkaları tarafından yakıştırılır, övülmek onların suçu değildir anlayacağınız. Bu kadar kısa ve basit, uzun tartışmalar yapmaya gerek dahi yok.

Jedilar, Cumhuriyet'in ve adına savaşılmaya değer her şeyin koruyucusudurlar.

Sithler birbirine "dayamaz". Öyle zevklerimiz yoktur çok şükür Tek başımıza sürü halinde gelen Jedi'ler ile başa çıkabiliyoruz bildiğiniz üzere. Bak mesela şu anda tek başıma 3 jedi ile mücadele ediyorum. Kimseye dayamadığım gibi kimse de bana dayamıyor. Bune ihtiyacım yok. Eşek arısı gibi bir hedefe topluca saldırmak ve sonrada buna cesaret demek Jedi'lerin felsefesidir. Sith'ler tek başına cesurca buna karşı koyar. Ama bunu da Jedil'^ler gibi reklam unsuru etmezler. Asalet böyle birşeydir küçük Jedi. Öğren de gel.

Jedilar resmen karanlıktan korkan küçük çocuklar gibi. Kkorkuyorlar çünkü bilinmeyenden korkulur. Bildiğin şey ise seni güçlendirir. Bir kez olsun sana söyleneni değil, içinden geleni yap ve karanlık tarafın öğretilerini gör. Sith'ler Jedi öğretisini en az Jedi'ler kadar bilirler. Ama onları daha güçlü kılan, bu bildiklerine gücün karanlık tarafını da ekleme özgürlükleridir. Bu yüzden sayılarının önemi yoktur. 1 usta, 1 öğrenci, bütün Jedilere bedeldir.

Jedi sıfatlarını kendi seçmez demişsin. Yalanın daniskası. Her fırsatta jedi , şöyledir, jedi böyledir diye nağra atanlar Jedilerin ta kendisidir. İnsanlar Jedileri mecbur oldukları için överler. Onların şirin görünümünün altında asıl baskıcı rejim yatar.

Jediler cumhuriyetin ve adına savaşılmaya değer her şeyin koruyucudur sözün ise ayrı bir komedi. Jediler sadece cumhuriyetin içinde varlıklarını sürdürebilecekleri için korurlar cumhuriyeti. Yani yine kendi zümrelerini korumak için. Jedilerin başka hiç bir amacı yoktur. Ama öyle yalancı ve içten pazarlıklıdırlar ki bunu asla itiraf etmezler bir de önüne , iyilik, sevgi falan gib klişe kalkanlar koyarak insanların sevgilerini sömürürler.

Son Düzenleme: 15/07/2010 20:49 Düzenleyen Rocko.
Kakashi Hatake
Sergeant First Class
Gönderiler: 387
graphgraph
Cinsiyet: Bay in_the_shadows_all_my_time@hotmail.com Konum: Bursa Doğum günü: 28/01
mtilhan yazan:
Starwars evreni G.Lucas ile başlamıştır. Filmlerle, çizgifilmlerle, kitaplarıylarıyla, oyunlarıyla devam etmiştir. Ve burada noktalanmıştır. Senin gibi yüzsüz birinin bahsettiği gibi artık millete mal olmuş bir şey değildir.

Senin bahsettiğine göre "Artık Orta Dünya J.R.R.Tolkien'in dediklerinden değildir evrene mal olmuştur karanlık taraf dsdsada" bunu git Ertuğrul abiye söyle de seni vursun Taksim meydanında.

İstersen dark side olabilirsin ama bahsettiğin şeyler Star Wars evreninden şeyler değiller. Eğer çok istiyorsan git kendine konu aç "Bana Özel Star Wars Evrenimde Sith misin, Jedi mı?" bizde o konuda sana göre yorum yapalım.

Yoda, Anakin'i eğitmek istememiştir çünkü Anakin'de çok büyük bir güç potansiyeli vardır. Ve kimin eline büyük bir güç geçerse karanlık tarafa geçme eğilimi artar. Çünkü kendini insanlardan güçlü görür, akıllı görür ve onları küçümser.

Dostum çok haklısın. Ancak küçük bir hatan var. Jedi Konseyi, Anakin’in eğitilmek için çok büyük ve geleceğinin belirsiz olduğunu öne sürerek, onu eğitmeye taraftar değildi. Güç meselesi yüzünden değil.

Sonra cyberdejin Star Wars evreni sadece filmlerle son bulmuyor. Bir sürü kitap ve oyun var. Sen en son Endor Savaşı'nı gördün ve orda son sanıyorsun. Ancak daha ne savaşlar, ne sith'ler var. Bir Sith olarak kazandığınız savaşları bilmemen ne acı.

Demişsin ki Jedi = Avrupa Konseyi, Sith = Rusya. Siyasete karıştırarak yine büyük bir yanılgıya düştün. Jedi'lar cumhuriyetçidir, Sith'ler ise faşist imparatorluk yanlılarıdır. Buradan Rusya'nın Sith olmadığı çok açık bir şekilde anlaşılıyor. Ki zaten adamlar 1945 e kadar Faşist Alman İmparatorluğu ile çarpışmıştır.

FRP, FRP diyorsun ama FRP'den bir habersin. FRP, kitaplara ve kurallara bağlı (filmler ve oyunlarda olabilir) evrende oynanan oyunlar veya yazılan kitaplardır. Bunu Star Wars'a mal edersek; George Lucas kitapları ve Star Wars hakkındaki herşeyi (kurallar dahil) yazdığı için Star Wars Evreni'nin tanrısıdır. Ondan iyi bileceğini hiç ama hiç sanmıyorum.

Son Düzenleme: 15/07/2010 20:44 Düzenleyen Rocko.
cyberdejin
First Sergeant
graphgraph
Kakashi Hatake yazan:
mtilhan yazan:
Starwars evreni G.Lucas ile başlamıştır. Filmlerle, çizgifilmlerle, kitaplarıylarıyla, oyunlarıyla devam etmiştir. Ve burada noktalanmıştır. Senin gibi yüzsüz birinin bahsettiği gibi artık millete mal olmuş bir şey değildir.

Senin bahsettiğine göre "Artık Orta Dünya J.R.R.Tolkien'in dediklerinden değildir evrene mal olmuştur karanlık taraf dsdsada" bunu git Ertuğrul abiye söyle de seni vursun Taksim meydanında.

İstersen dark side olabilirsin ama bahsettiğin şeyler Star Wars evreninden şeyler değiller. Eğer çok istiyorsan git kendine konu aç "Bana Özel Star Wars Evrenimde Sith misin, Jedi mı?" bizde o konuda sana göre yorum yapalım.

Yoda, Anakin'i eğitmek istememiştir çünkü Anakin'de çok büyük bir güç potansiyeli vardır. Ve kimin eline büyük bir güç geçerse karanlık tarafa geçme eğilimi artar. Çünkü kendini insanlardan güçlü görür, akıllı görür ve onları küçümser.

Dostum çok haklısın. Ancak küçük bir hatan var. Jedi Konseyi, Anakin’in eğitilmek için çok büyük ve geleceğinin belirsiz olduğunu öne sürerek, onu eğitmeye taraftar değildi. Güç meselesi yüzünden değil.

Sonra cyberdejin Star Wars evreni sadece filmlerle son bulmuyor. Bir sürü kitap ve oyun var. Sen en son Yavin Savaşı'nı gördün ve orda son sanıyorsun. Ancak daha ne savaşlar, ne sith'ler var. Bir Sith olarak kazandığınız savaşları bilmemen ne acı.

Demişsin ki Jedi = Avrupa Konseyi, Sith = Rusya. Siyasete karıştırarak yine büyük bir yanılgıya düştün. Jedi'lar cumhuriyetçidir, Sith'ler ise faşist imparatorluk yanlılarıdır. Buradan Rusya'nın Sith olmadığı çok açık bir şekilde anlaşılıyor. Ki zaten adamlar 1945 e kadar Faşist Alman İmparatorluğu ile çarpışmıştır.

FRP, FRP diyorsun ama FRP'den bir habersin. FRP, kitaplara ve kurallara bağlı (filmler ve oyunlarda olabilir) evrende oynanan oyunlar veya yazılan kitaplardır. Bunu Star Wars'a mal edersek; George Lucas kitapları ve Star Wars hakkındaki herşeyi (kurallar dahil) yazdığı için Star Wars Evreni'nin tanrısıdır. Ondan iyi bileceğini hiç ama hiç sanmıyorum.

Şimdi sevgili Jedi kardeşim. Herşeyi ben bilirim kafasından önce bir kurtul. O herşeyi okuyup ezberledim dediğin sitelerin adresleri bende de var. Starwars evreninin yavin savaşından milyonlarca yıl öncesine dayandığını, sith felsefesinin ilk yazıtlarının 130.000 BBY den başladığını ve Yavin savaşı sonrası 132 yılına kadar geldiğini, ve arada olan herşeyi ezbere olmasada biliyorum. ( Ezberlemek için nöron harcayamam bukadar şeye. Hafızlık yapmak yerine çıkarımlarda bulunmayı tercih ediyorum senin aksine) . Dolayısıyla artık,şu hiç birşey bilmiyorsun söylemini bırak. Sen ne biliyorsan en az okadarını bildiğim gibi, gördüğün üzere, söylemlerden çıkarım yapabilecek kadar fazla bilgiye de sahibim. Sithlerin kendi aralarında olan ve jedilere karşı olan tüm savaşların sebep ve sonuçlarını da biliyorum.

Zaten biraz açık görüşlü olsan , Jedilik gibi süslü bir mertebeye sırt çevirip Sith gibi itici ve sevilmeyen bir tarafta olmayı tercih etmemin bazı dayanakları olduğunu anlardın. En azından, dediklerimi çakraları açarak okumayı denerdin ezberlediğin şeyleri haykırmak yerine.

Ben siyasete falan girmiyorum Demogoji yapma hemen. G.Lucas, dönem itibariyle NATO'nun öneminin had safhada olduğu soğuk savaş yıllarının gerilim dolu bir döneminde bu hikayeyi ekrana taşıdı. Bunların hepsinin bir dünya propagandası olduğunu bilmeni isterim. Sen bütün olayı yine en primitif hali ile algılamak istemişsin. Yok almanlar faşist onlar sith falan diye.

Madem istedin anlatayım nedemek istediğimi.

Nato ve müttefikleri bugün bile ülkelere aynı söylemlerle (Jedi replikleri) girip sömürüyorlar. " Demokrasi ve barış" getirmek için saldırıyorlar. Üstelik saldırdıkları zavallıları orantısız güç kullanarak çoluk çocuk demeden gizli gizli yok ederlerken bir de buna Terörle savaş diyorlar utanmadan. Sonra da kendilerine savunucu, koruyucu demokrat diyip alkışlıyorlar birbirlerini. Herşeyin arka planında yatan asıl gerçek ise hammadde ve zümre savaşı. O yüzden Nato ile Jedi özdeştir dedim. Anlamışsındır umarım. G.Lucas da o yıllarda bu filmi çekerken, aynı zamanda sıkı bir devlet kontrolünden geçerek bu hikayeyi ekranlara taşıdı şüphesiz olarak. Amaç tüm dünyada sansasyon yaratacak kadar büyük bir yapımı kullanarak, NATO ve müttefiklerinin yapacağı tüm eylemleri meşru göstermek, hatta, SSCB yi kötülüğün beşiği gibi göstermek için tasarlanmış bir kurguya sahiptir filmin işlenişi. Bunu destekleyecek düzinelerce metafor sayabilirim hala inkar edeceksen.

SSCB ise, tıpkı, G.Lucas'ın filminde tasfir ettiği gibi bir imparatorluk kurma hedefinde olan düşünce yapısındaydı. Amacı tüm üye ülkelerin eşit haklara sahip olduğu, zümre farkının olmadığı bir dünya devleti olmaktı. Sovyetler birliği sürekli olarak etrafındaki ülkeleri bünyesine katarak devasa bir güç haline geliyordu. Bunu kurmak ve kollamak tabiki demir yumrukla olabilecek birşeydi. Ama en azından ardında hile hurda dalavere tiyatro yoktu. Bünye içindeki tüm devletlerin ise gelecekleri garanti altına alınıyordu zengin altyapı ve hammadde desteği ile. Irka-dine bağlı olmaksızın sadece o "imparatorluğun" üyesi olmak eşit haklar için yeterliydi. Lakin tüm dünya bir olup rusyayı dağıttı ve belkide en adil insanlık rejimi sonsuza dek son buldu. Neden mi ? Çünkü SSCB, NATO müttefiklerinin gözünü diktiği birçok hammadenin kontrolünü ele geçirmiş ve bunu tüm insanlarına eşit olarak dağıtmaya başlamıştı. NATO üyesi ülkeleri yöneten aileler ise bundan hiç hoşnut değillerde ve sinsi planlarını devreye koydular. Top yekün SSCB yi içten çürütüp yok ettiler.

Amacım siyaset değil. Sadece oradaki metaforların gerçek yaşamdaki yansımalarını rahat algılamanızı sağlamaktı. O yüzden demogoji yapmana lüzum yok. Biraz açık görüşlü olmayı denersen , demek istediklerimi kavrayabilirsin.

FRP FRP diyorum ve verdiğim cevaplarda buna uygun eğlenceli birşeyler yapmaya çalışıyorum. Ortamı germek yerine ayak uydursan sen de çok eğleneceksin. Savaşmıyoruz burada. Bu kadar kural saplantılı olma. Keyif al. Jedi kardeşşş

PS: Bu arada yine yoda, iyilik için Anakini eğitmek istemedi yok geleceğini göremediği için falan demişsin. Yoda her geleceğini göremediğnin ipini çekerek mi adil ve bilge oluyor. Ne ayıp şey Bu mu sizin lideriniz ? Geleceği iyi göremiyorsa ölüm yıldızının antenlerini ödünç verelim de daha net görsün. Çekmiyor heralde o kulaklardan görüntü

Son Düzenleme: 15/07/2010 20:45 Düzenleyen Rocko.
YUNUS EMRE
Lieutenant Colonel
Gönderiler: 2348
Puanlar: 448
graphgraph
siz star wars çizgi filminden bahsediyosunuz.Yoksa 7 bölümlük serisindenmi.

Sabri bey'i tanıyalım= www.youtube.com/watch?v=WE3Wtlr_-r8
Kakashi Hatake
Sergeant First Class
Gönderiler: 387
graphgraph
Cinsiyet: Bay in_the_shadows_all_my_time@hotmail.com Konum: Bursa Doğum günü: 28/01
cyberdejin yazan:
Kakashi Hatake yazan:
mtilhan yazan:

Sonra cyberdejin Star Wars evreni sadece filmlerle son bulmuyor. Bir sürü kitap ve oyun var. Sen en son Yavin Savaşı'nı gördün ve orda son sanıyorsun. Ancak daha ne savaşlar, ne sith'ler var. Bir Sith olarak kazandığınız savaşları bilmemen ne acı.

Şimdi sevgili Jedi kardeşim. Herşeyi ben bilirim kafasından önce bir kurtul. O herşeyi okuyup ezberledim dediğin sitelerin adresleri bende de var. Starwars evreninin yavin savaşından milyonlarca yıl öncesine dayandığını, sith felsefesinin ilk yazıtlarının 130.000 BBY den başladığını ve Yavin savaşı sonrası 132 yılına kadar geldiğini, ve arada olan herşeyi ezbere olmasada biliyorum. ( Ezberlemek için nöron harcayamam bukadar şeye. Hafızlık yapmak yerine çıkarımlarda bulunmayı tercih ediyorum senin aksine) . Dolayısıyla artık,şu hiç birşey bilmiyorsun söylemini bırak. Sen ne biliyorsan en az okadarını bildiğim gibi, gördüğün üzere, söylemlerden çıkarım yapabilecek kadar fazla bilgiye de sahibim. Sithlerin kendi aralarında olan ve jedilere karşı olan tüm savaşların sebep ve sonuçlarını da biliyorum.

Zaten biraz açık görüşlü olan , Jedilik gibi süslü bir mertebeye sırt çevirip Sith gibi itici ve sevilmeyen bir tarafta olmayı tercih etmemin bazı dayanakları olduğunu anlardın.

Ben siyasete falan girmiyorum Demogoji yapma hemen. G.Lucas, dönem itibariyle NATO'nun öneminin had safhada olduğu soğuk savaş yıllarının gerilim dolu bir döneminde bu hikayeyi ekrana taşıdı. Bunların hepsinin bir dünya propagandası olduğunu bilmeni isterim. Sen bütün olayı yine en primitif hali ile algılamak istemişsin. Yok almanlar faşist onlar sith falan diye.

Nato ve müttefikleri bugün bile ülkelere aynı söylemlerle girip sömürüyorlar. ( Demokrasi ve barış getirmek için saldırıyorlar. Üstelik saldırdıkları zavallıları orantısız güç kullanarak çoluk çocuk demeden gizli gizli yok ederlerken bir de buna Terörle savaş diyorlar utanmadan. Sonra da kendilerine savunucu, koruyucu demokrat diyip alkışlıyorlar birbirlerini. Herşeyin arka planında yatan asıl gerçek ise hammadde ve zümre savaşı) O yüzden Nato ile Jedi özdeştir dedim. Anlamışsındır umarım.

SSCB ise, tıpku, G.Lucas'ın filminde tasfir ettiği gibi bir imparatorluk kurma hedefinde olan düşünce yapısındaydı. Amacı tüm üye ülkelerin eşit haklara sahip olduğu, zümre farkının olmadığı bir dünya devleti olmaktı. Bunu kurmak ve kollamak tabiki demir yumrukla olabilecek birşeydi. Ama en azından ardında hile hurda dalavere tiyatro yoktu. Lakin tüm dünya bir olup rusyayı dağıttı ve belkide en adil insanlık rejimi sonsuza dek son buldu.

Amacım siyaset değil. Sadece oradaki metaforların gerçek yaşamdaki yansımalarını rahat algılamanızı sağlamaktı. O yüzden demogoji yapmana lüzum yok. Biraz açık görüşlü olmayı denersen , demek istediklerimi kavrayabilirsin.

FRP FRP diyorum ve verdiğim cevaplarda buna uygun eğlenceli birşeyler yapmaya çalışıyorum. Ortamı germek yerine ayak uydursan sen de çok eğleneceksin. Savaşmıyoruz burada. Bu kadar kural saplantılı olma. Keyif al. Jedi kardeşşş

PS: Bu arada yine yoda, iyilik için Anakini eğitmek istemedi yok geleceğini göremediği için falan demişsin. Yoda her geleceğini göremediğnin ipini çekerek mi adil ve bilge oluyor. Ne ayıp şey

Öncelikle açıklaman için sağol dostum. Nato ile Jedi'ları bir tutamazsın, Ruslar ile de Sith'leri. Nedenine gelirsek; Jedi'lar Dark Jedi ve Sith'lik tarikatı doğmadan önce hiç bir şekilde savaşa katılamamışlardır. Zaten Jedi'lık ortaya çıkmadan önce gücü kullananlara birçok galakside tanrı, cadı, büyücü gibi lakaplar takılmaktaydı. Hyperdrive daha yeni bir icat iken ne Jedi'lık ne de Sith'lik vardı. Hyperdrive kullanılmaya başlayınca evrendeki tüm galaksiler arasında ilişkiler arttı ve Güc'ü kullananlar arasında bağlantılar kuruldu. Kendileri araştırmalar yaptılar ve sonunda Jedi'lık felsefesi ortaya çıktı. İlk zamanlarda bu felsefenin kuralları çok esnekti. Bu esneklikten faydalanan bir Jedi 2.000 yıl önce (Yavin Savaşı'ndan) Güc'ün nefret ve saldırganlık ile gerçek olarak gücüne ulaştırılabileceğini keşfetti ve ilk Dark Jedi oldu. Diğer Jedi'lar ona katılmadılar ancak ona karşıda çıkmadılar. İlk Dark Jedi normal consule'den ayrıldı ve tek başına evrende bir yolculuğa çıktı. İlerleyen zamanda kendisine katılan başka Dark Jedi'larla Sith Tarikatı'nı kurdu (Buradan Dark Jedi'lık bitti diye bir çıkarım yapılabilir ama Dark Jedi'lık hala süren bir şey.). İlk başlarda açgözlü Sith savunucularının kendi içlerindeki çekişmeleri kendi sayılarını azalttı. Darth Bane tarikatı yeniden yapılandırdı, bundan sonra sadece iki kişi olacaktı ne fazla ne de az, bir usta ve bir çırak. Bu arada meydana gelen çekişmeler ve Jedi'lara açtıkları savaş yüzünden Sith'lerin sonu tükendi. Daha doğrusu öyle sanılıyordu. Çünkü bir Sith kurtulmuştu. Bu savaştan sonra galaksiye huzur geldi ve Jedi'lar hiçbir şekilde bir şeye karışmadılar. Bu son sith ilerleyen zamanda Palpatine'i keşfetti. Palpatine doğuştan Sith oldu bu şekilde. Herşeyi öğrendikten sonra ustasını öldüren Palpatine kendi ismini Darth Sidious yaptı ve çırak olarak Darth Maul'u aldı yanına. Ne zaman Darth Maul, Qui-Gon'a Tatooni'de saldırdı o dakikadan sonra Jedi'lar tekrar sahalara döndüler. Sadece barış için. Bu anlamda NATO ile Jedi arasında hiç benzerlik yoktur.

Ruslar ile Sithlere gelirsek eğer; evet Ruslar eşitlik için savaştılar. Ama Sith'ler önce Jedi'ların kökünü kurutmak için sonrada sadece daha fazla güç için savaştı. Eşitlik onların umurunda değil bu bağlamda. Ve öldürmeye dayalı bir İmparator. Ki bunun etkileri Yavin'den yaklaşık 30 yıl önce kurulan İmparatorluğun eski Cumhuriyetten çok daha kötü durumda olmasına neden oldu.

Geleceği belirsiz olan Jedi'ların eğitilmemesinin sebebi ise; eğitimi yarıda kalan bir Jedi'ın zihninin kolay bulanacağı ve Sith'e çabuk gececeği içindir. Kuralların eski Jedi geleneğine göre katı olmasının nedenini ise yukarıda zaten belirttim.

Son Düzenleme: 15/07/2010 20:51 Düzenleyen Rocko.
cyberdejin
First Sergeant
graphgraph
Kakashi Hatake yazan:
cyberdejin yazan:
Kakashi Hatake yazan:
mtilhan yazan:

Zaten biraz açık görüşlü olan , Jedilik gibi süslü bir mertebeye sırt çevirip Sith gibi itici ve sevilmeyen bir tarafta olmayı tercih etmemin bazı dayanakları olduğunu anlardın.

Nato ve müttefikleri bugün bile ülkelere aynı söylemlerle girip sömürüyorlar. ( Demokrasi ve barış getirmek için saldırıyorlar. Üstelik saldırdıkları zavallıları orantısız güç kullanarak çoluk çocuk demeden gizli gizli yok ederlerken bir de buna Terörle savaş diyorlar utanmadan. Sonra da kendilerine savunucu, koruyucu demokrat diyip alkışlıyorlar birbirlerini. Herşeyin arka planında yatan asıl gerçek ise hammadde ve zümre savaşı) O yüzden Nato ile Jedi özdeştir dedim. Anlamışsındır umarım.

SSCB ise, tıpku, G.Lucas'ın filminde tasfir ettiği gibi bir imparatorluk kurma hedefinde olan düşünce yapısındaydı. Amacı tüm üye ülkelerin eşit haklara sahip olduğu, zümre farkının olmadığı bir dünya devleti olmaktı. Bunu kurmak ve kollamak tabiki demir yumrukla olabilecek birşeydi. Ama en azından ardında hile hurda dalavere tiyatro yoktu. Lakin tüm dünya bir olup rusyayı dağıttı ve belkide en adil insanlık rejimi sonsuza dek son buldu.

PS: Bu arada yine yoda, iyilik için Anakini eğitmek istemedi yok geleceğini göremediği için falan demişsin. Yoda her geleceğini göremediğnin ipini çekerek mi adil ve bilge oluyor. Ne ayıp şey

Öncelikle açıklaman için sağol dostum. Nato ile Jedi'ları bir tutamazsın, Ruslar ile de Sith'leri. Nedenine gelirsek; Jedi'lar Dark Jedi ve Sith'lik tarikatı doğmadan önce hiç bir şekilde savaşa katılamamışlardır. Zaten Jedi'lık ortaya çıkmadan önce gücü kullananlara birçok galakside tanrı, cadı, büyücü gibi lakaplar takılmaktaydı. Hyperdrive daha yeni bir icat iken ne Jedi'lık ne de Sith'lik vardı. Hyperdrive kullanılmaya başlayınca evrendeki tüm galaksiler arasında ilişkiler arttı ve Güc'ü kullananlar arasında bağlantılar kuruldu. Kendileri araştırmalar yaptılar ve sonunda Jedi'lık felsefesi ortaya çıktı. İlk zamanlarda bu felsefenin kuralları çok esnekti. Bu esneklikten faydalanan bir Jedi 2.000 yıl önce (Yavin Savaşı'ndan) Güc'ün nefret ve saldırganlık ile gerçek olarak gücüne ulaştırılabileceğini keşfetti ve ilk Dark Jedi oldu. Diğer Jedi'lar ona katılmadılar ancak ona karşıda çıkmadılar. İlk Dark Jedi normal consule'den ayrıldı ve tek başına evrende bir yolculuğa çıktı. İlerleyen zamanda kendisine katılan başka Dark Jedi'larla Sith Tarikatı'nı kurdu (Buradan Dark Jedi'lık bitti diye bir çıkarım yapılabilir ama Dark Jedi'lık hala süren bir şey.). İlk başlarda açgözlü Sith savunucularının kendi içlerindeki çekişmeleri kendi sayılarını azalttı. Darth Bane tarikatı yeniden yapılandırdı, bundan sonra sadece iki kişi olacaktı ne fazla ne de az, bir usta ve bir çırak. Bu arada meydana gelen çekişmeler ve Jedi'lara açtıkları savaş yüzünden Sith'lerin sonu tükendi. Daha doğrusu öyle sanılıyordu. Çünkü bir Sith kurtulmuştu. Bu savaştan sonra galaksiye huzur geldi ve Jedi'lar hiçbir şekilde bir şeye karışmadılar. Bu son sith ilerleyen zamanda Palpatine'i keşfetti. Palpatine doğuştan Sith oldu bu şekilde. Herşeyi öğrendikten sonra ustasını öldüren Palpatine kendi ismini Darth Sidious yaptı ve çırak olarak Darth Maul'u aldı yanına. Ne zaman Darth Maul, Qui-Gon'a Tatooni'de saldırdı o dakikadan sonra Jedi'lar tekrar sahalara döndüler. Sadece barış için. Bu anlamda NATO ile Jedi arasında hiç benzerlik yoktur.

Ruslar ile Sithlere gelirsek eğer; evet Ruslar eşitlik için savaştılar. Ama Sith'ler önce Jedi'ların kökünü kurutmak için sonrada sadece daha fazla güç için savaştı. Eşitlik onların umurunda değil bu bağlamda. Ve öldürmeye dayalı bir İmparator. Ki bunun etkileri Yavin'den yaklaşık 30 yıl önce kurulan İmparatorluğun eski Cumhuriyetten çok daha kötü durumda olmasına neden oldu.

Geleceği belirsiz olan Jedi'ların eğitilmemesinin sebebi ise; eğitimi yarıda kalan bir Jedi'ın zihninin kolay bulanacağı ve Sith'e çabuk gececeği içindir. Kuralların eski Jedi geleneğine göre katı olmasının nedenini ise yukarıda zaten belirttim.

Süpersin. Keyif almaya yeni başlıyorum dostum.

Şimdi ; NATO ile JEDI leri özdeşleştiremeyeceğimi söylemişsin ve micro bir özet ile starwars evrenini anlatmışsın. ( Copy-paste de olabilir çok iyi bir ezber de . Kelimelere kadar aynı herşey. Nesye bunun bi önemi yok ) Lakin benim sana iyi anlatamadığım şey şu. Elbette Starwars hikayesinin işleniş şekli ile NATO taban tabana aynı şeyi anlatmamalı. Zaten ozaman bunun adı film değil belgesel olurdu ve hiç bir fantazisi kalmazdı. Ona bakarsan Nato askerleri ışın kılıcı da kullanmıyor. Ama bu NATO felsefesi ve uygulamalarının JEDI lar ile aynı olduğu gerçeğini değiştirmez. Yani senin benzerlik yok demen sadece bu iki kurumun tarihçesi ile ilgili. Benim anlatmaya çalıştığım şey, NATO da JEDI da kendi emellerini gerçekeştirirken şu klişelerin ardına sığınanlardır. Barış-Demokrasi- Bilgelik- Adalet falan. Yani iki grubunun benzerliği için tarihine değil, uygulamalarına bak demek istiyorum.

Bilmeni isterim ki iletişim bilimlerinde detaylardan çok insanın aklında doğrudan kalacak metaforlar kullanılır ve insanlar bilinç altlarında konuyu algıda seçici bir şekilde özümserler. Örnek: Nato'nun rengi ile SSCB nin rengi, Starwars evreninde ışın kılıçlarının ana renkleri ile örneklendirilmiştir. Jedi ışın kılıçlarının renklerindeki çeşitlilik, NATO üyesi farklı farklı bir çok devleti temsilen şekillendirilmiştir. Yine de Jedi ışın kılıcının rengi denince akla ilk gelen renk Mavidir. Tıpku NATO askerlerinin kaskı ve bayrağı gibi. Dikkat edersen sithler sadece kırmızı lightsaber kullanır. Tıpkı SSCB üyesi herkesin bayrağının kırmızı oluşu gibi... Nasıl şimşekler çakmaya başladı mı ? )

Ruslar sadece güç için savaşmadı. Gücü sınırsız şekilde kullanıp arttırmayı hedeflediler ama amaçları tamamen kontrol altına alınmış, savaş ve çarpışmalardan arı bir dünya yaratmak. Düşünsene tek bir dünya devleti olsa ne savaş olur ne kargaşa. Sith felsefesi ile tamamen aynı yani. O yüzden kusura bakma ama benzetmem cuk diye oturuyor

Sith felsefesine göre kimsenin geleceği önceden belli değildir. Hayat seçeneklerden ortaya çıkan sonuçların bütünüdür. Herkesin geleceği belli ise, o halde yaşamanın ne anlamı var. Biz sadece G.Lucas'ın bize anlatmak istediği şekli ile olayı gördük. Adamın tek derdi, JEDI lerin tarafını tutmamız gerektiği ile ilgili baskıcı aktarım şekli idi.

Genişleyen SITH ve JEDI evreni ise belli bir zümrenin yönlendirmesinden bağımsız olarak genişliyor. Şimdi bana deme yine, STARWARS evreninin limitleri şudur budur diye. Bu kavramlar bir yaşam görüşünün yansıması artık.

Geleceği belirsiz olan birinin eğitiminin yarım kalması durumunda sith olma ihtimali vs demişsin. Yine söylüyorum. Geleceği belli ise birinin, niye yaşıyor o halde ? Bu bir paradox yaratmaz mı ? Bırak hür iradesi ile seçimlerini yapsın kişiler. Eğer JEDI öğretisi matah birşeyse zaten kaymaz karanlık tarafa hiç kimse. Ama işte, JEDI lerin efendisi bile bu felsefenin bir yalan olduğunu bildiği için, kendine tehlike arz edecek bu gücü karşısına almamak adına yok saymayı tercih ediyor.

Bu arada, sürekli Sithlerin birbirilerini öldürerek sayılarını azaltmasına atıfta bulunuyorsun. Bilmeni isterim ki, Sithler güçlerini sayılarından almazlar Jediler gibi. Bu doğal seleksiyonun bir parçasıdır. Sithler, gerçekten gücü hakeden kim ise o kişi tarafından yönetilirler. Bunu yapabilmek için de normal olarak birbirlerine meydan okurlar. Aksi halde, Jediler gibi çok başlı bir topluluk olmanın önüne geçemezler. Biz birbirimizi yok ederken bile bir amaç için fedakarlık yapıyoruz. Geleceğin kusursuzluğu için. Kendimizi düşünecek olsak %50 ölme ihtimalimiz olan bunca ikili savaşa girmezdik kendi aramızda. Bunun adı aynı zamanda da cesarettir.

Gördüğün üzere sith'ler lafcı değil icraatcıdırlar.

Son Düzenleme: 15/07/2010 20:51 Düzenleyen Rocko.
+KaNaBu+
First Sergeant
Gönderiler: 545
graphgraph
Cinsiyet: Bay kanabu@windowslive.com Konum: İstanbul Doğum günü: 07/02
HaruNGs yazan:

Var mı karşımıza çıkacak?

Evet, var mı?

"You killed me. I... oh no, wait. I guess I haven't killed you yet..." GLaDOS
Üste gitSayfa: 1...45678910...22
Yetkililer: Alexander the Great

FRPNET

Türkiye'deki FRP tutkunlarını bir araya getiren, Türkiye'nin fantastik kurgu ve FRP sitesi FRPNET'e ulaşmak için tıklayın.

TÜRKİYE STARCRAFT II LİGİ

Türkiye StarCraft II LigiBlizzard Entertainment'ın şaheseri StarCraft II için ülkemizde oluşturulan Türkiye StarCraft II Ligi'nin internet sitesine ulaşmak için tıklayın.

SIMSTR

SimsTRTürkiye'deki The Sims hayranlarının bir araya geldiği ve serinin oyunları hakkında paylaşımda bulunduklarını siteye girmek için tıklayın.

TÜRK FANTAZYA BİRLİĞİ

Türk Fantazya BirliğiTürkiye'de Fantazya'nın tanıtılması için oluşturulmuş olan, LEVEL'ın da üyesi olduğu Türk Fantazya Birliği'nin sitesine girmek için tıklayın.

DOGAN BURDA SITELERI | Atlas | Auto Show | Blue Jean | Burda | Capital | CHIP Online | Ekonomist | Elele | Elle | Elle Decor | eMecmua | Ev Bahce | Evim
Formsante | Guncel Hukuk | Hafta Sonu | Hello | Hey Girl | Istanbul Life | Lezzet - Yemek Tarifleri | Maison Francaise | PCnet | Seninle | Tempo | Yacht Turkiye