cyberdejin yazan:
[quote]Şefik Bey Merhaba,
Ağustos sayısında FIFA 2010 ve PES 2010 oyunları karşılaştırmanıza ilişkin yazınızı okudum. Burada sizden bir bilgi rica edeceğim. Malum, sitedeki forumlarda da, yazınızda belirttiğiniz gibi vatan millet işi boyutunda hararetle tartışılmaya devam eden bir konu bu.
Yazınızda siz de Konami yetkililerinin FIFA2010 oyununa yenildiklerini ifade ettiklerini ve pes2011 i bu yüzden komple değişik tasarladıklarını itiraf ettiklerini dayanak göstererek FIFA2010 oyununun daha iyi olduğunu betimlediğinizi gördüm. Yorumunuza saygı duyarım. Oyundan beklentileri herkesin farklı sonuçta. Ama benim sizden şöyle bir ricam var. Lütfen Konami yetkililerinden kim, nerede , nezaman böyle bir yorum yaptığını benimle paylaşırmısınız. Bunu herkes söylüyor FIFA2010 u savunurken. Ama maalesef hiç bir kaynakta buna ilişkin birşey bulabilmiş değilim. Bunu dayanak olarak gösteren hiç bir arkadaşım da bunu bana kanıtlayabilmiş deil hali hazırda. Bunun artık bir şehir efsanesine dönüşmüş olmasından şüphe ediyordum.
Siz yüksek tirajlı bir dergide bunu yazılı olarak ifade ettiğinize göre, bu durumun aslı var diye düşünüyorum. Ama bunun bir şehir efsanesi olmadığını benim de görebilmem adına, KONAMİ yetkililerinin FIFA2010 a karşı yenildik dedikleri demecin varsa videosu, yoksa resmi röportajına ulaşabileceğim link'i gönderebilir misiniz ?
Teşekkürler,
Bahsettiğim konuyla ilgili hatırladığım iki linke aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tabii ki "EA bizi mahvetti!" gibi direkt bir cümle olamaz ama geriye düştüklerinin farkında olduklarını ortaya koyuyorlar.
www.1up.com/news/konami-officially-annou...
www.eurogamer.net/articles/pes-vs-fifa-a...
Bilgi için teşekkür ederim. Lakin ben burada PES yetkililerinin FIFA ya karşı yenilgi içinde olduklarının farkında olduklarına dair hiç bir ibare göremiyorum. İngilizcem mi yetersiz , yoksa biraz subjektif bir yorum mu yapmışsınız acaba ?
PES yetkilileri, FIFA ile içinde oldukları rekabetin çok sağlıklı ilerlediğini belirtiyorlar, yani bundan keyif aldıkları bile söylenebilir. PES2011 in ise, PES serisinde artık zamanı gelen , oynanış stilinde bir değişikliğe tabi tutacaklarını ifade ediyorlar, ama bunun da FIFA 2010 a karşı ezildikleri ile ilgili hiç bir bağ göremiyorum. Zira teknoloji ve tasarım olanakları geliştikçe, firmalar serilerindeki içeriği geliştirirler. Yapılacak değişiklik her ne ise, bunun zamanının gelmesinin sebebi, 2010 yılında FIFA ya karşı yenik düştükleri için değil, teknik imkan ve kullanıcılardan gelen geri-bildirim ile ilintisi var diye düşünüyorum.
Katılmayabilirsiniz elbet, ama bu da benim yorumum şahsen. Hala, FIFA 2010 serisinin bir pazarlama harikası olduğunu düşünüyorum. Tüm dünyada bir Aura etkisi yaratan, ama hiç kimsenin Kral Çıplak demeye cesaret edemediği eksikleri olduğunu düşünüyorum iki oyunu da günlerce oynamış biri olarak.
PES 2010 da eksikler yok mu ? Elbette var , ama gerek grafik üstünlüğü gerekse, fizik kurallarının sanal yansıtımı bakımından, FIFA 2010'a göre hala üstün olduğunu görüyorum. PES , FIFA ya göre biraz daha zor oynanan bir oyun ( oyuncu ve topa hakimiyen biraz daha ağır çünkü) ama bu onu kötü yapan değil bilakis gerçeğe daha yakın yapan özelliği. Bu arada, FIFA 2010 grafikleri daha iyi diyen yorumculara saygım sonsuz. İş artık zevkler ve renkler diyarına kaymış durumda. Ama FIFA grafiklerinin , PES ile kıyaslandığında hala MANGA gibi durduğunu düşünüyorum.
Her neyse, 2011 model oyunlar elimize geçtiğinde iki firmada daha fazla eksiğini kapatmış olacaktır. O gün gelene kadar bu tartışma süreeer gider