İstanbul Kıyamet Vakti'nde!
İstanbul Kıyamet Vakti,Mevlüt Dinç'in senaristliğini yaptığı ve yalnızca 6 kişinin yapımı ile başlayan ilk Türk yapımı MMORPG oyundur.Yapımcısı Sobee Studios olup bu firma İstanbul Kıyamet Vakti'nin yanında birçok ilke de imza atmış bulunmakta.Oyunumuzun hikayesi İstanbul'a düşen meteor taşı ile başlıyor.Bu meteor taşı yüzünden İstanbul neredeyse yok oluyor ve bunun yanında fareadamlar,taşkanatlar gibi birçok yeni tür ortaya çıkıyor.
Oyuna ilk başladığımızda karakter yaratmamız gerekiyor her MMORPG gibi.Sınıflar 3e ayrılmış durumda.Şifacı,Savaşçı ve Büyücü.Bunlardan birini seçip cinsiyetimizi seçtikten sonra da karakterin yüz ayarlarını yapıyoruz. ve oyuna başlıyoruz. Başlar başlamaz kendimizi Yeni Camii içinde kör bir adamın yani Agah Bey'in karşısında buluyoruz.Kendisi tüm olan biteni görmüş ve gözleri kör olmuştur.Agah Bey ile konuştuğumuzda bize Jandarma Ali'ye gitmemizi söylüyor.Camiiden çıktığımda etraftaki görüntü şahsen beni hayrete düşürdü.İlk kez bir MMORPGde böyle bir grafik gördüm.Adamlar oyuncular rahat oynasın diye grafikleri düşürmeseler yeni nesil oyunlara taş çıkartır denilecek kadar iyi bir grafiğe sahip.Bunun yanında İstanbul'un önemli bölgelerini içermesi,NPClerin isimlerinin Türkçe olması da bir mutluluk veriyor.Oyun alanını gezerken Galata Köprüsü,Yeni Camii,Mısır Çarşısı gibi tanıdık yerler karşımıza çıksa da Yeraltı,Meteor Bölgesi gibi mekanlarda var.Oyunun arayüzü de çok kullanışlı.Yeni başlayan birisinin kafası karışmayacak şekilde dizayn edilmiş.
İlk Görev!
Etrafı inceledikten sonra görevlere bakmaya başladım.İlk görevimiz de Agah Bey,Jandarma Ali ile konuşmamızı istiyor.Jandarma Ali'ye gittiğimizde bize 2-3 parça eşya veriyor.Daha sonra da Agah Bey fare öldürmemizi söylüyor.Görev sistemi diğer MMORPGler ile aynı.Git yaratık kes,görev eşyası getir ve ödülünü al.İlk bakışta görevler sıkıcı da gelse görev metinlerini okuyunca oyunun senaryosu insanı daha da bir oynamaya yöneltiyor.Zamanla İstanbul'un eski sahipleri ile karşıyor bazende Kuklacı adındaki büyücünün yarattığı yaratıklar ile savaşıyoruz.Bu yaratıkların,oyundaki NPClerin hepsinin farklı bir öyküsü var.Bunları oyunun sitesinden okuyabiliyoruz.
Genel Olarak...
Oyuna baktığımızda seviyemiz arttıkça yeni yetenekler kazanıp aldığımız yetenek puanlarını istediğimiz gibi dağıtabiliyoruz.Arayüzlerde envarter tuşu,yetenek tuşu,üretim penceresi tuşu vb. kısayol tuşları yanyana.Camiinin yanından geçtikten sonra gerçek hayattaki gibi Türkiye İş Bankası ile karşılaşıyoruz.Tabiki burası süs diye konulmamış.Banka önünde bekleyen bir bankacı var ve bu adamla etkileşime geçince görev alabiliyor veya kasamızı kontrol edebiliyoruz.Yollarda işportacılar görebilirsiniz.Bu arkadaşlarla alışveriş yapabiliriz.Sattığı malların seviyesi düşük olsada siz her türlü eşyayı satabiliyorsunuz ona.Sadece bu arkadaşlarla alışveriş yapılmıyor.Mısır Çarşısı esnafı ve diğer bölgelerindeki farkı NPCler ile de alışveriş yapabilirsiniz.Bu farklı NPClerde farklı farklı eşyalar oluyor.Oyunumuzda Şaheser,Nadide gibi eşyaların özelliklerini belirleyen isimler var.Turuncu olarak yazılmış eşyalar Şaheser oluyor ki bulunması en zor eşyalardandır.Nadidelerde zor bulunur farak oyuna yeni eklenen grup bölgelerindeki her türlü BOSSdan düşer.Fakat Şaheserler Bossların da Boss u olan

yaratıklardan düşüyor.25 seviyelik şaheserleri görev sonundan,49 seviyelik şaheser silah türlerini kendiniz üreterek,ve yine giysi türündeki şaheser nitelikli eşyaları bosslardan buluyorsunuz.Oyunda kendi klanınızı kurma gibi bir seçenek yok.2 klan var ya bunlardan birini seçersiniz yada klansız gezersiniz.Fakat klana girmezseniz görev yapma konusunda bir hayli zorlanırsınız.Klansız gezipte vs yapmak isteyenler içinde Kabadayı Modu var.Bu moda geçtiğinizde ölene kadar modda kalırsınız.Oyunda Plus Paket sistemi var.Aylık veya 3 aylık olarak alabiliyorsunuz bu paketi.Bu paketle oyuna beklemeden girme,oyunda daha fazla efsunlu eşya bulma,işportacılara daha pahalıya eşya satma gibi özellikler veriyor.
Oyunumuzun artılarını sayarsak: İstanbul konulu olması,İstanbul'un bölgelerini içermesi,Tamamen Türk yapımı olması,Grafikleri,Senaryosu,Basit ve kullanışlı arayüzü,Şikayet sistemi ve şikayetlerin hemen incelenmesi birer artıdır benim için.
Eksileri ise: Seviye sınırının 49 olması,Beceri puanlarını ( güç,zeka,kudret,enerji ) kendimiz dağıtamamız ve buna bağlı oyundaki vs sisteminde güçlünün üzerindeki eşyaya göre belirlenmesi,Etkinliklerin az olması gibi eksileri var.
Fakat oyunumuz yapım aşamasında olduğu için eksilerin zamanla giderileceğini umuyor ve sizlerden oyuna destik ve ilgi bekliyorum.
Oyuna puanım 100/90.