Neredesiniz: Ana Sayfa Forum

LEVEL Online

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

[PC] Crysis 2
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 123
BAŞLIK: [PC] Crysis 2
zgeng304
Sergeant Major
Gönderiler: 645
Puanlar: 0
graphgraph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
[PC] Crysis 2 1 Yıl, 2 Ay önce  
Nanosuit ile Hawaii gömleği arasındaki farklar...

Çaylak

Bir denizaltıdayım. Yanımda bulunan benim gibi acemi askerlerin dışarıda olanlar ile dalga geçip gülmelerini seyrediyorum. Aralarından biri gelip "Hey adamım, en azından kafanı salla da yaşadığını bilelim." diyor. Gereksiz bir detay olarak kafamı sallıyorum.
Birden bir sarsıntı yaşıyoruz Askerlerden biri "Vurulduk! Hemen buradan çıkmalıyız!" diye bağırıyor. Suya atlayıp yüzeye çıkıyoruz. Dışarısı beklediğimizden çok farklı görünüyor; her yer harabe. Özgürlük Anıtı bile yıkılmak üzere. Birden su boğuk bir gürültüyle çalkalanmaya başlıyor.
Bir anda 20-25 metre üstümüzde olduğunu henüz farkettiğimiz helikopter benzeri araç bize ateş açıyor. Attığı plazma mermilerinden biri yanımdaki adama isabet ediyor. Ne olduğunu anlayamadan herkes teker teker vuruluyor ve ben suyun altında olduğumu farkediyorum. Biraz önce burada olan insanların hayatlarının bu kadar kolay sona erdiği gerçeğiyle irkiliyorum.
Kısa sürede kıyıya ulaşmış olmalıyım ki ayıldığımda aynı helikoptere ağır makineli tüfekle ateş eden Nanosuit giymiş bir adam görüyorum. Eğitimimizde Nanosuit'lerden bahsedilmişti. Ama sadece çok iyi eğitimli ve yüksek rütbeli seçilmiş askerler bunları kullanabiliyordu. Helikopter infilak eder etmez adam metal eliyle beni tuttu. "Seni burdan götürmeliyiz dostum." Ve bayıldım.
"Askerimiz Nanosuit'e nasıl sahip oluyor?" veya "Biz kimiz?" gibi soruları cevaplayıp heves kaçırmak yerine burada kesiyorum. Tek bilmeniz gereken oyun boyunca Nanosuit giymiş bir çaylağı kontrol ettiğimiz.

Hacı oyun Türkçe dahası var mı?

İlk önce oyunun dil desteğine değinelim. İlk oyundaki gibi oyun tamamen Türkçe. Zaten oyunun dünyadaki ilk lansmanının Türkiyede yapılmış olması verilen değeri ortaya koyuyor.
Bilmem alıştığımızın dışında olduğundan, bilmem New York sokaklarında Türkçe arayüz ile dolaştığımızdan, ilk anda HUDlar göze çok garip geliyor. Ayrıyetten yürürken, zıpladığımızda veya ateş ederken göstergelerin sallanması da Nanosuit giydiğimizi hissetmemizi sağlıyor.
Açıkçası seslendirmeler çok iyi değil. En azından biraz daha duygulu ve vurgulu konuşabilecek dublaj sanatçıları seçilebilirmiş. Oyundaki karakterler küfür etmekten çekinmiyor ama bu rahatsızlık verecek düzeyde değil tabii ki. Hatta yine yeterli vurgu yapamayan sanatçılar yüzünden küfürleri bazen farketmiyorsunuz bile.
Karakterlerin hareketlerine gelirsek bazen jestleri fazla kullanıyorlar. Amerikalı insanlara gönderme mi yapmışlar yoksa bu kullandıkları hareketlendirme tekniğiyle alakalı bişey mi bilmem ama yer yer gangsta rapper'ları hatırlatacak düzeyde dikkat çekiyor.
Bir de benim Türkçe dil seçeneğiyle oynuyorsanız arada bazı Türkçe deyimler ve espriler ile karşılaşabiliyorsunuz. Karadeniz aksanı ile konuşan arkadaştan bahsetmiyorum bile...

T-rex mantığı

Oyunda yapay zeka çok üzülerek söylüyorum ki dengesiz. Özellikle C.E.L.L. askerleri bazen hiç beklemediğiniz bir şekilde siperlerin arkasından ilerleyip sizi gafil avlarken bazen salakça üstünüze yürüyüp onları öldürmenize izin veriyorlar. (C.E.L.L. askerleri: Uzaylıların biyolojik silahı olan virüse karşı ilaç geliştireceğini söyleyen ama bunu yapamadığı için birçok kişiye düşman olan esas firmanın adamları)
Garip olan kısımsa çok iyi nişan alıyorlar ve mermiler yüksek hasar veriyor. Yani aptal NPC'leri biraz daha güçlü yaparak açığı kapatmaya çalışmışlar. Hatta eğer kalkanınız açık değilse sizi birkaç saniyede yere seriyorlar. Hatta ve hatta bazen o kadar aptal oluyorlar ki attıkları el bombaları biryerlerden sekip kendi kendilerini öldürmelerine sebep oluyor.
Uzaylılar ise tam anlamıyla beni bende aldı. Gerek yakın mesafe saldırılarında, gerek ateş ederken çok gerçekçi ve mantıklı hareket ediyorlar. Hele ki bazen kurtadamvari bir şekilde duvardan zıplayıp çitin kenarındaki delikten atlayıp kaybolduktan sonra hiç beklemediğiniz bir yerden çıkmalarına bayıldım. Bir de binadan binaya blur efektiyle bir atlayışları var ki...
Askerlere göre daha güçlüler ve tabii ki C.E.L.L. askerlerine düşmanlar. Pompalı tüfeğimiz ile yakın mesafeden 3-4 atışta öldürebiliyoruz. Veya el bombası, roketatar ile tek vuruşta birkaç tane. Patlayıcılara karşı özellikle dayanıksızlar. Ayrıca sırtlarındaki ahtapot kolu benzeri uzuvların salınım hareketi çok havalı.
Kısacası oyunun yapay zekası pek iyi değil. Oysa bu konuda bizi umutlandırmışlardı. Hani nerde zeki NPC'ler? Nerde bu devlet? Hee... Evet fena değil ama sürekli ve kusursuz olması lazım, bu tür sorunları çözmek lazım.

Bug buldum galiba...

Bir bölümde metroya giriyoruz. Virüsten etkilenmiş zombiler biyerlere kusuyor, kafalarını duvarlara vuruyor... "Şimdi bana ne olacak?! Burada öleceğiz!" diyen ama bedeninin çürümüş olduğunu farketmeyen adama iki el ateş ediyorum. Hiçbirşey olmuyor. Fiziksel kütlesi olmayan bir dekor modeli gibi içinden geçiyor mermiler. Burada büyük ihtimalle crosshair'in yokolması ve ateş edememiz gerekiyordu. Ya da onları öldürebilmemiz...
Ha bir de multiplayer'da karşılaşmadım ama singleplayer'da öyle bir durum var ki bunun bug mı yoksa bir Nanosuit özelliği mi olduğunu çözemedim. Plazma ve elektrostatik enerji topları dışındaki mermilerin arkasından çizgi halinde giden ve hatta duvara çarptığından aynı rotada duvarı delip geçip ilerleyen ama size zarar vermeyen ince lazer benzeri ışık çubukları oluşuyor. İlk başlangıçta bunun bug olduğunu düşünmüştüm çünkü kötü bir görüntü açığa çıkıyordu. Ama daha sonra Nanosuit'in "Mermilerin geldiği yönü işaretleme" modülünü açtıktan sonra böyle olduğunu farkettim. Her türlü kötü görünüyor, değişmesi lazım.
Nanosuit modüllerine ve özelliklerine değinmişken, oyun sırasında "H" tuşuna basarak düşmanlarımızı tıpkı Bulletstorm gibi farklı şekillerde öldürerek topladığımız puanlarla Nanosuit'imizi geliştirebiliyoruz. Ama Bulletstorm'un aksine sadece dipçik veya yumruk ile ya da havadayken öldürdüğümüzde bu puanları kazanabiliyoruz. Hoş bir ayrıntı olmuş ve bazen gerçekten işe yarıyor.
Ayrıyetten önceki oyunlardaki gibi silahımıza farklı ekipmanlar takabiliyoruz. Bunlar arasında pompalı tüfek için susturucu ve hatta makineli tüfeğe pompalı tüfek eklentisi bile var. Ama bu tür şeyler multiplayer'da daha çok işe yarıyor.

Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım

Bu başlık aklıma nerden geldi? Şurdan geldi: Uzaylılarla ilk karşılaşmamızda bir uzaylı üstümüze atlıyor ve bize keskin birşey saplamaya çalışıyor. Biz uzaylı ile gözgöze geldiğimiz halde yarım saniyede gerçekleşmesi gereken olay o kadar yavaş gerçekleşiyor ki izlerken heyecanlanmanız gerekirken sıkılıyorsunuz. Ayrıca buna benzer olaylarda mini kombo şeklinde tuşlara basmamız gerekse bu sorun tamamen çözülürdü ve gayet te eğlenceli olurdu bence.
Araç kullanımı ise GTA 4'ü aratmıyor. Bir FPS oyununa göre oldukça gerçekçi bir araç kullanımı var ve araçlar çok kullanmadığımız halde işlevsel. Öyle ki bir bölümde bir tankı ele geçirip ortalığı birbirine katıyoruz. Sonrasında otoyolda ilerlerken telsizle konuştuğumuz arkadaşımızın verdiği "Karşına çıkarlarsa aralarından yardır geç adamım!" gazıyla da bir yandan hız yaparken bir yandan da roketlerle, toplarla önümüze geleni parçalıyoruz. Araç kullandığımız süre aslında yeterli ama bunun üç katı kadar zamanımızı araçlar içinde geçirsek bile insanın sıkılacağını sanmıyorum. Biraz daha uzatabilirlermiş.

Belediye emri var, binayı yıkmamız gerekiyor beyfendi.

Oyunun fizik ve grafik işlemleri gerçekten muhteşem. O kadar muhteşem ki bazı yerleri baştan oynayıp videoya kaydedip tekrar tekrar izledim. Özellikle helikopterin laboratuvara çarptığı bölümde kolonların devrilmesi ve binadan içeri yuvarlanan helikopterin bir süre sonra zemini kırarak alt kata düşmesi beni hayretler içinde bırakmıştı. Oyun genellikle dar alanlarda geçtiği ve binalar yıkılacak boyutta olmadığı halde ben Battlefield: BC2'den daha gerçekçi yıkım sahneleri gördüm. Arabaların üstüne düşen dev molozlar, devrilen kolonlar, çöken zemin, dağılan duvarlar...
Grafiklere gelince uzaylı silahlarından çıkan mermilerin kafamın üzerinden uçarken duvarları aydınlatması gerçekten harika bir gerçekçilikteydi. Oyunda ışıklandırma gerçekten çok kaliteli. Bunu ön plana çıkarmak için birkaç karanlık bölüm daha eklemek daha mantıklı olurdu gibime geliyor. Blur efekti özellikle multiplayer'da çok kullanılmış ve daha önce de belirttiğim gibi uzaylıların ordan oraya atlamasını daha gerçekçi kılmış. Zemin ve duvar dokuları gayet yeterli fakat tablolar veya gazeteler, yerlerdeki kıyafetler gibi detaylara fazla dikkat edilmemiş ve bu tür ufak şeyler oyunun amatörce gibi görünmesine yetiyor da artıyor bile. Fakat bu kadar iyi bir oyunda bu tür ufak şeyler görmezden gelinebilir. Ayrıca aynı zombi modellerini birçok yerde kullanmışlar, olmamış.

Silah benim

Oyunda Nanosuit kullanımı ilk oyuna nazaran çok kolay. Mesela ilk oyundaki gibi mouse'unuzun orta tuşuna basıp 5 seçenekten birini seçmekle zaman kaybetmiyorsunuz. Shift ile koş, space ile zıpla, F ile adamı tut ve sol click ile fırlat. Nanosuit modları otomatik olarak aktive ediliyor ve tabii ki kısıtlı enerjimizden yiyor. Bir de Nanovision'ımızı var ki onu da N tuşu ile açıp yine enerjimizden yararlanarak kullanabiliyoruz. Nanovision hem termal hem de nanobot duyarlı gece görüşümüz oluyor.
Oyunda multiplayer ile singleplayer'daki silahlar arasında birkaç eklenti dışında fark yok. Makineli, otomatik, pompalı tüfekler ve keskin nişancı tüfekleri. Plazma atanlar, mermi atanlar, fişek saçanlar... Her silah farklı durumda işe yarıyor. Multiplayer'da bile uygun silahı seçerek bölüm boyunca daha başarılı olabilirsiniz. Çünkü bazı haritalar dar ve kapalı alanlar, bazıları ise geniş ve açık, yüksek noktalar barındıran bölgeler. Çok fazla silah yok ama aynı silahın farklı kombinasyonuyla kendinize en uygun silahı hazırlayabiliyorsunuz. Tabii ki multiplayer'da seviyeniz arttıkça singleplayer'da ise bölüm geçtikçe yeni silahlar ve eklentiler açılıyor.
Multiplayer'da silah eklentileri kadar Nanosuit modül kombinasyonları da kendi savaş stilinizi yaratmak için çok önemli.

Er meydanı

Multiplayer bizi uzun süre oyalayacak gibi görünüyor. Her ne kadar sunucularda ilk günlerde sorunlar çıkmış olsa ve oynayabildiğimiz zamanlarda da çok az oyuncu olsa da şunu söylemek istiyorum ki; singleplayer olmasa bile olurmuş.
Savaşta Nanosuit'i her ne kadar tek kişilik moddaki kadar güçlü olmasa da bulunan C.E.L.L. veya Marine askeri olarak bulunuyoruz. Nanosuit kalkan ve görünmezlik etkilerinin tek kişilik oyun moduna göre azaltılmış olması bir artı sayılır. Yoksa oyun Team Fortress 2'ye dönerdi. Gerçekçilik ve hareketliliği aynı anda sunuyor ve hem hızlı hem de stratejik oynamanızı gerektiren bir yapıya sahip.
Bölüm tasarımları çok iyi. Etrafa güneş panelleri, duvarlar ve masalar gibi engeller çok yerinde yerleştirilmiş. Çoğunlukla zıplayıp biryerlere tırmanmamızı gerektirecek yerlerde savaşıyoruz. Amma ve lâkin şunu da belirtelim ki 26 Mart 2011 tarihli şu gün içinde dayanılamayacak derecede lag var. Öyle bir durumda ki bazen merdivenden aşağı giden adamın peşinden koştuktan sonra aynı adamın beni arkamdan nasıl öldürdüğümü killcam sayesinde izliyorum. Şuanki sorun giderme çalışmaları yüzünden olabilir ve eminim yakın zamanda lag sorunu halledilir ve rahat rahat oyunumuzu oynayabiliriz.
Oyunda çok önemli bir nokta öldürdüğümüz askerlerden topladığımız künyeler ile kullandığımız destek saldırıları. Bölümüne göre ölmeden 3 tane arka arkaya toplarsak "Maksimum radar" 5 tane toplarsak "Nano bozucu" veya "Orbital saldırı" 7 tane toplarsak ise "Sef saldırısı" veya "Aşırı yükleme" özelliğimizi kullanabiliyoruz.

Maksimum radar:. Radarımızın farkındalığını büyük ölçüde artıyor.
Radar bozucu: Düşman radarlarını etkisiz kılar.
Nano bozucu: Haritada istediğimiz bir yeri seçiyoruz ve oraya düşmanın Nanosuit özelliklerini kullanamamasına sebep olan bir alet fırlatılıyor.
Orbital saldırı: Uydudan ateşlenen lazer ile düşman askerlerini öldürmeye yarıyor.
Sef saldırısı: Destek hava aracı spawn ediliyor ve sizin yerinize düşman avlıyor.
Maksimum nano giysi: Bir süreliğine Nanosuit'i aşırı yükleyip size çok yüksek koruma ve enerji sağlıyor.

Çoklu oyuncu modları ise birçok diğer oyundan daha yaratıcı. En basitinden düşen uzaylı kapsüllerini ele geçirmeye çalıştığımız mod gerçekten eğlenceli. Bunun dışında herkesin tek başına hayatta kalmaya çalıştığı klasik deathmatch ve team deathmatch mevcut. Ayrıca saldıran tarafın gelişmiş silahlara, savunan takımın ise Nanosuit'e sahip olduğu mod, klasik bayrak kapma ve birçok eğlenceli mod daha bulunuyor.

Sonuç olarak Crysis 2 gerçekten verilen paranın hakkını veriyor ve uzun bir süre bizi koltuğumuza çivili bırakacak gibi görünüyor. Her ne kadar singleplayer konusunda iddialı olarak çıkış yapsa da ilerleyen günlerde Crysis 2 de popüler multiplayer FPS'lerin arasında yerini alacaktır.

Artılar:

+Muhteşem grafikler
+Gerçekçi patlama ve yıkım sahneleri
+Araç kullanımı
+Silah ve Nanosuit modül çeşitliliği
+Eğlenceli ve sıkmayan oynanış yapısı
+Senaryo modunda klasikleşmiş bir konunun farklı bir şekilde işlenmiş olması

Eksiler:

-Dengesiz NPC tepkileri ve yapay zeka
-Ufak buglar ve glitchler
-Bazı modellerin tekrar tekrar kullanıldığının göze batması
-Singleplayer ve multiplayer aim farkı

Son Düzenleme: 28/03/2011 00:47 Düzenleyen zgeng304.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
Corona
Chief Warrant Officer
Gönderiler: 1304
Puanlar: 5036
graphgraph
Eline sağlık...

zgeng304
Sergeant Major
graphgraph
Teşekkürler. Umarım beğenmişsinizdir

ozitime
Warrant Officer
Gönderiler: 1015
Puanlar: 371
graphgraph
eline sağlık

listen
Lieutenant Colonel
Gönderiler: 2299
graphgraph
Cinsiyet: Bay pislik1yim@windowslive.com Konum: İstanbul Doğum günü: 19/10
Çok güzel yazmışsın vallahi en büyük rakibim olarak seni görüyorum

PC-ForEver
First Lieutenant
Gönderiler: 1547
Puanlar: 774
graphgraph
Eline sağlık

cancan52
Major
Gönderiler: 2069
graphgraph
Eline sağlık Özgür güzel olmuş

zgeng304
Sergeant Major
graphgraph
Winner yazan:
Çok güzel yazmışsın vallahi en büyük rakibim olarak seni görüyorum
Onur duydum Herkese teşekkürler.

evan5
Chief Warrant Officer
Gönderiler: 1299
graphgraph
İnceleme için teşekkürler ama bu oyuna 91 çok fazla

Mert H.
Chief Warrant Officer
Gönderiler: 1276
Puanlar: 35
graphgraph
Çok kaliteli bir inceleme olmuş,devamını bekliyorum.

Üste gitSayfa: 123
Yetkililer: Alexander the Great

FRPNET

Türkiye'deki FRP tutkunlarını bir araya getiren, Türkiye'nin fantastik kurgu ve FRP sitesi FRPNET'e ulaşmak için tıklayın.

TÜRKİYE STARCRAFT II LİGİ

Türkiye StarCraft II LigiBlizzard Entertainment'ın şaheseri StarCraft II için ülkemizde oluşturulan Türkiye StarCraft II Ligi'nin internet sitesine ulaşmak için tıklayın.

SIMSTR

SimsTRTürkiye'deki The Sims hayranlarının bir araya geldiği ve serinin oyunları hakkında paylaşımda bulunduklarını siteye girmek için tıklayın.

TÜRK FANTAZYA BİRLİĞİ

Türk Fantazya BirliğiTürkiye'de Fantazya'nın tanıtılması için oluşturulmuş olan, LEVEL'ın da üyesi olduğu Türk Fantazya Birliği'nin sitesine girmek için tıklayın.

DOGAN BURDA SITELERI | Atlas | Auto Show | Blue Jean | Burda | Capital | CHIP Online | Ekonomist | Elele | Elle | Elle Decor | eMecmua | Ev Bahce | Evim
Formsante | Guncel Hukuk | Hafta Sonu | Hello | Hey Girl | Istanbul Life | Lezzet - Yemek Tarifleri | Maison Francaise | PCnet | Seninle | Tempo | Yacht Turkiye