İnceleme: Megaquarium

    0
    17

    Küçükken evcil hayvanım olmasını o kadar çok istedim ki (şu an iki kedim var) evde hayvan bakılmasından hoşlanmayan ailem benim kafayı yiyip sokaktan topladığım böceklerle oynadığımı fark edince gidip koca bir akvaryum satın aldı. Birlikte gidip balık ve süs seçtiğimiz günü hatırlıyorum; çok heyecanlıydım. Açıkçası balıklara karşı hiçbir zaman özel bir sevgim olmadı ama özene bezene akvaryum düzenleme işi çok hoşuma gitmişti.

    Megaquarium ise size basit bir akvaryum düzenleme deneyiminden fazlasını sunuyor; bu oyunda koca bir akvaryum tema parkını yönetiyorsunuz. Çeşitli boy ve şekillerde tanklar alıyor, duvarlarınızı genişletiyor, balık çeşitlerini seçiyor ve çalışan kadronuzu da buna göre büyütebiliyorsunuz.

    Oyunun kafanıza göre bir tema park tasarlayıp takıldığınız bir sandbox modu dışında size devamlı görevler verip farklı bölgelerde yeni yerler açtığınız bir senaryo modu da var. Ben genelde bu ikincisini oynadım çünkü mağazayı tasarlamaya çalışırken bir yandan görevler yapmak daha eğlenceli geldi (Sandbox modunun olduğunu çok sonra fark etmemin de bunda etkisi olabilir).

    Bu tarz oyunlarda olduğu gibi Megaquarium’da da seviye atladıkça alanımızı genişletip işimize yarayacak yeni eşyalar satın alıyoruz. Bu eşyaları satın almamızı ve elemanlarımızın maaşlarını ödememizi sağlayan geliri ise giriş ücreti, içecek otomatları ve hediyelik eşyaların satışından kazanıyoruz. Megaquarium’un daha kendine özgü olan unsuru ise ziyaretçilerin beğenisine göre kazandığımız ekoloji ve bilim puanları. Bu puanlar sayesinde yeni balık türleri, tank filtreleri ve ısıtıcılar gibi asıl önemli şeyleri keşfediyoruz.

    Koca bir tema parkından bahsediyoruz, oyunda da sürüsüyle balık türü mevcut. Yeni türler keşfettikçe onları da solungaçlı ailemize katıyoruz. Elbette her türün farklı ihtiyaçları var ve bazıları bir hayli zahmetli olabiliyor. Kimi türler çok kaliteli su isterken kimisi bol sığınak veya yeşilliğe ihtiyaç duyuyor. Kimi balıklar yalnız yaşayamazken kimisi başka türleri öldürüyor. Yeni yeni balıklar aldıkça hepsinin ihtiyaçlarına uygun habitatları sağlamaya çalışmak daha eğlenceli hale geliyor.

    Bu arada, balıkların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için eleman sayınız ve akvaryum sayınız dengeli olmalı. Şahsen ben daha üç eleman işe alabiliyorken parayı bol bulunca ortalığı balık doldurdum ve en sonunda ya bütün balıklarımın karnı açtı ya da akvaryum filtreleri tamir bekliyordu. Bu yüzden kontrollü büyümek en mantıklısı.

    Oyunun bence en büyük eksiği ise tasarım olarak yeterince çeşit bulunmaması. Herhangi bir renk seçeneği bile olmadığı için Rollercoaster Tycoon benzeri renkli ve eşsiz bir tema park yapma şansınız olmuyor. Haliyle elinizdeki kısıtlı seçenekle mekanı dekore etmeye çalışıyorsunuz.

    Bunun dışında oyunun menüsü oldukça kullanışlı. Türkçe dil desteği olmasa da kısa zamanda her şeyi öğreniyorsunuz. Seviye atladıkça gelen her yeni eşyanın kullanımını da oyun size görsel olarak gösteriyor.

    Megaquarium bir yönetim simülasyonu olarak beklentileri karşılayan bir oyun olmuş. Kolay kontroller, anlaşılır bir menü ve balık çeşitliliği konusunda oldukça başarılı. Güzel bir mekan tasarlamaya, balıklarınızı ve ziyaretçilerinizi memnun etmeye çalışırken oyun sizi beklediğinizden çok daha fazla sarmaya başlıyor.

    Berçem Sultan Kaya