İnceleme: Serious Sam’s Bogus Detour

    0
    22

    Hatırlayanların çok iyi bileceği üzere Serious Sam piyasaya çıkıncaya kadar, böyle etrafa sıka sıka koşturma işine pek aşina değildik.

    Belki GTA oyunlarını oynayıp aksiyona dalıyorduk, belki de Counter Strike ya da Half-Life haritalarında ateş etme hazzımızı zirveye çıkarıyorduk… (Açıkçası ben en çok da Carmageddon ile aksiyon yaşıyordum.) Yine de bu dönemde bilgisayar oyunlarına kendisini adamış olan nesil, Serious Sam’in ortaya çıkardığı oyun modelinden büyük oranda etkilendi. Evet, belki oyun herkese hitap etmedi ve evet, birçok mecradan kötü eleştiri aldı ama yapmak üzere yola çıktığı işi tamamıyla üstlenmeyi başardı: Eğlence!

    Aradan geçen yılların ardından yine aynı sebepten buradayız en beğendiğim okur ve bakın bu sefer Serious Sam size nasıl da farklı bir macera getirdi!

    Eskiye dönüş
    Sizlerin de de bildiği üzere galaksimizin eskimeyen etkinliklerinden birisi de düzenli olarak geçmişi yad etme ve zamanla geçmişe dönüştür. Bu durumu modada, el sanatlarında ve birçok farklı mecrada düzenli olarak deneyim ediyoruz. Tabii oyun camiası da bu durumdan nasibini alıyor.

    Benim de genel olarak üzerine bastığım bu konu, Serious Sam’s Bogus Detour ile yeniden karşımıza çıkıyor. Pek tabii bu yepyeni bir oyun ama günün sonunda kullandığı kuş bakışı kamera açısı ile benim gibi dinozora kaçan oyuncuları kendi geçmişlerine ışınlamayı başarıyor. Özellikle Indie oyun dünyası ile artan piksel grafik ve kuş bakışı açı, bu oyunda da kendisine önemli bir yer edinmiş; hem de bir hayli!

    Yine de artık bu alışılmış temaların biraz daha ötesine gidilebildiğini unutmamak lazım. Yani oyunların görünüşleri, sahip oldukları oyun mekaniklerini eskiden olduğu gibi net bir şekilde gözler önüne sermiyor. Aksine, sürekli bir sürpriz ile karşılaşmamız işten bile değil. Serious Sam’s Bogus Detour’a başladığınız anda ilk dikkatinizi çekecek olan karakterimizin ve haritanın konumlandırılması. Geniş bir alan üzerinde birçok farklı objeyi görebiliyor, birçok farklı noktayı takip edebiliyoruz. Bu da birazdan üzerimize yağacak düşmanlara karşı kuracağımız stratejiler için büyük önem arz ediyor.

    Oyunumuz ziyadesiyle hızlı. Bu hız konusuna silahların ateş hızı ve düşmanların koşma hızları da dahil. Silah çeşitliği ve türleri klasik Serious Sam oyunlarındakine bir hayli benziyor, keza düşmanlar da yine halihazırda serinin önceki oyunlarını deneyim edenlere tanıdık gelecektir.

    Dışarıdan baktığınızda kendi içerisinde şirin mi şirin bir oyun gibi gözüken Serious Sam’s Bogus Detour, aslında gözüktüğünden daha fazlası! (Bayağı More than meets the eye!) Bu güzide oyunumuzu tek başımıza deneyim edebildiğimiz gibi dört oyuncuya kadar co-op şeklinde de oynayabiliyoruz. Ayrıca Versus Mode sayesinde 12 kişilik haritalarda Deathmatch modunda hayata ateş püskürebiliyoruz.

    Bu da yetmezse Serious Sam oyunlarının en eğlenceli modlarından birisi olan Survival Mode’da tek başınıza ya da 12 kişiye kadar desteklenen bir harita üzerinde her türlü macerayı yaşayabilirsiniz.

    Orijinal oyundaki seslendirmelerin kullanılması, kaliteli efektler ve hiç durmayan aksiyonu ile Serious Sam’s Bogus Detour serinin en iddialı oyunlarından birisi olmuş durumda. Ha, keşke yapay zeka biraz daha mantıklı hareketler sergileseymiş ama eldeki de fena değil.

    Ertuğrul Süngü
    https://twitter.com/ertugrulsungu