Grand Theft Auto VI’ya rakip olduğunu iddia eden ve sözde kripto para kazanabileceğinizi söyleyen oyun Steam’de takipçi kazanmaya ve istek listesine eklenmeye devam ediyor. Paradise adlı bu oyun, güneşli ve modern bir şehirde geçen, sokaktaki herhangi bir NPC ile mikrofon aracılığıyla iletişim kurabileceğiniz ve yapay zeka destekli yanıtlar alabileceğiniz bir üçüncü şahıs oyunu olarak tanıtılıyor. Söylenen vaatlere göre oyunda spor arabalar sürebilecek, çatışma yapabilecek ve oyun içi para biriktirebileceksiniz.
Buraya kadar oyun GTA gibi hissetirse de kripto kazanabileceğinize dair vaatler ve lisans alınmadan paylaşılan içerikler nedeniyle incelenmeye alındı ve Epic Games Store’dan kaldırıldı. Buna rağmen oyun hala Steam’de bulunuyor ve uyarılara rağmen popülerlik kazanmaya devam ediyor.
Aşağıdan oyunun fragmanını izleyebilirsiniz:
Oyunun dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasının en büyük sebebi para ve kripto kazanabileceğinizi vaat etmesi. Steam’e eklemek ve Valve’ın kripto para pazarlama kurallarına uymak için Steam’e eklenen fragmanda kripto kısmı çıkarılmış. Paradise’ın arkasındaki şirket Ultra Games, artık kripto para birimiyle oyunu tanıtmayacaklarını da belirtiyor.
Çeşitli içerik üreticileriyle birlikte yayınlanan fragmanda lisanssız Lamborghini’lerin gösterilmesi oyunla ilgili endişeleri beraberinde getirdi. Bunlardan belki de en değişiği ise Paradise’ın Pokimane ve Fortnite yayıncısı Lachlan Power gibi popüler fenomenlerin yapay zeka versiyonlarıyla etkileşime girme vaatini vermesiydi. Ancak, bu büyük yayıncıların hiçbiri halka açık yaptıkları yayınlarında Paradise hakkında bir şey söylemedi. Bu fenomenlerin AI cameo’larını vaat eden fragman hala Steam’de gösteriliyor, ancak oyunun web sitesi şimdi “tüm sözleşmelerin beklenen zaman diliminde tamamlanmadığını” iddia ederek bazı popüler yayıncıların eklenmeyeceğini söylüyor.
Daha ciddi bir iddia, YouTuber Jetro tarafından ortaya atıldı. Jetro, Ultra Games’in web sitesinde iddia edildiği gibi Hong Kong merkezli olmadığını, bunun yerine oyunun para birimi olan PAR token üzerinden Rusya destekli bir dolandırıcılık yürüttüğünü iddia etti. Ayrıca, oyunda anti-hile kullanılacağının belirtildiği için Jetro’ya göre “geliştiriciler bu sayede bilgisayarınızdaki tüm verilere erişim sağlayabilir.” Jetro oyunu indirmenin ciddi bir risk taşıdığını söylüyor.
Tüm bunlara rağmen oyun Steam’de takipçi kazanmaya devam ediyor. Paradise’ın bir ay önce 20.000 takipçisi vardı ve bu sayı o zamandan beri 30.000’in üzerine çıkmayı başardı. Bu rakamları diğer oyunlarla karşılaştırırsak Final Fantasy VII Rebirth’ün 27.000 takipçisi varken, Mafia: The Old Country’nin yaklaşık 40.000 takipçisi var. Yani bu oyun gün geçtikçe bir şekilde ün salmaya devam ediyor.
Henüz yayınlanmamış Paradise adlı oyunun geliştiricileri, web sitelerinde uzun ve kendilerini savunan bir “Sıkça Sorulan Sorular” kısmı eklediler ve aşağı yukarı tekrar tekrar “yasadışı bir şey yapmıyoruz, söz veriyoruz!” diyorlar. GTA benzeri bir oyunda normalde ilk aklınıza gelen ne gibi sorular olur? “Hangi silahlara sahip olacağım?” ya da “Kaç tane araba, uçak sahibi olabilirim?” veya “Oyunun açık dünyası ne kadar büyük olacak?” Genelde bir oyunla ilgili bunlar sorulur. Ama Paradise için daha çok şu gibi sorulara cevap alıyoruz; “Şirketinizin kayıtlı yasal adresi nerede?” Bu normalde bir oyuncunun soracağı türden bir soru değil.
Paradise şu anda potansiyel dolandırıcılıkla suçlanıyor ve Epic Games Store’a bile tam olarak kendini kanıtlamış değil. Steam’de yer almasının nedeni, fragmanlarında kripto para kısımlarının kırpılmış olması olabilir. Eğer tıpkı Valorant gibi bir anti-hile sistemi ile gelir ve 7/24 arka planda çalışırsa, bilgisayarlarımızı kripto para kazanmak için kullanmaya çalışan bir yazılıma dönüşebilir. Şu an bu oyundan uzak durmak güvenli olabilir gibi görünüyor.