div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Farklı bir FPS deneyimi; Modern Combat 5: Blackout

- Advertisement -

1973 yılında Maze War ile başladığımız FPS macerası günümüzde mobil cihazlara kadar düştü. Türünün en iyi mobil FPS oyunlarından Modern Combat 5: Blackout’u da incelemeden geçmek istemedik.

Ne hikaye ama…
Oyuna girdiğimiz anda hikayeye de kafa göz dalıyoruz. Dünya Kurtuluş Ordusu adı verilen terör örgütünün tam da yükselme dönemindeyiz ve Gilman Güvenlik anti-terör örgütü biriminde çalışan Caydan Phoenix’i kontrol ediyoruz. Hikaye aslında biraz klişe. Çalıştığımız şirket aslında terör örgütünü destekliyor ve biz bunu didelerken şirket olayı farkediyor, doğal olarak bizi öldürmeye çalışıyor. Sonra bir yandan terör örgütü, bir yandan sahte kurtarıcılar derken ölüm makinesine dönüşüyoruz.

13479585_128600770896545_1512589935_n
Bir de Roux isminde bir asistanımız var, ne büyük sürpriz. Önce bizim teorilerimize inanmıyor sonra şirket bize karşı saldırılar düzenlediğinde yanımızda yer alıyor ve bize görev ve direktifler verme bahanesiyle oyunu öğretiyor. Yılların RPG oyuncusuyuz çaktırmıyoruz tabii, atmosfer süper sayılmasa da biz tempoyu tuttururuz. Oyunun ilk bölümünden söz edersek, yine bir klasik ile karşı karşıyayız. Çoğu oyun gibi (ki bu benim gözümde bir eksik, yoksa gereksiz fazlalık mı demeli?) Modern Combat da bizlere istemediğimiz halde bir takım yükseltme ve görevleri sanki ilk defa oyun oynuyormuşçasına yaptırıyor, bir seviye seçimi olsa iyi olurmuş.

Peki ya oynanış?
Dikkatimizi çektiği üzere oyundaki karakterler hasar yedikleri bölgelerine göre farklı tepkiler gösteriyorlar, yapay zeka çok da zekasız değil. Çevre detayları düşünülmüş (evet parçalanan masalar sandalyelerden bahsediyoruz) ayrıca grafikler de gayet hoş duruyor. Silahlardaki tepmeler, bombaların verdiği alan hasarları ve bunlarla harmanlanmış ses efektleri hoş bir kombinasyon yaratmış. Eldiven ve kıyafet detayları da ayrı bir düşünülmüş (saat 5 liralık olmasa iyiymiş.)

unnamed
Ateş ederken nişan alabilmek, işte tam bir FPS deneyimini ise bu veriyor bizlere. Bana göre FPS, yani oynadığın karakterin gözünden vurdu-kırdı yapma dediğin olay bilgisayar ortamında olur, çünkü tabiri caizse o mouse kavranır ve işaretçiyle rahat rahat hareket edilir (kusura bakmayın konsolcular,) onun için bu deneyimi yaşatmaları oyunun kalitesi açısından önemliydi ki işaretçiyi yönetme şekli ile bu sorunu güzelce çözmüşler.

Oynanış hakkında gözümüze çarpan bir diğer özellik ise objektiflerin yerlerinin belli olması. Zaten el kadar ekran ve yarısını parmaklar kapatıyor, bir de hedef mi arayalım? Teşekkürler Gameloft.

İçeriği harika!
Aman oyunu çok gömdün demeyin, daha yeni başlıyoruz. Öncelikle mobil platformda olmasına rağmen çok geniş bir silah yelpazesi bulunmakta. Silahların hepsi lisanslı, uçuk kaçık hayal ürünü silahlar yok ve şarjör kapasitelerinden doku detaylarına kadar hepsi düşünülmüş. Zoom olayı bile dürbünden dürbüne değişirken, yapacağınız eklemeler grafik olsun ses olsun etki olsun çok fark ediyor.

- Advertisement -

13480085_128603444229611_114942632_n
Ekleme demişken, silahların yanı sıra farklı farklı karakter sınıflarına göre eşyalarda da geliştirmeler de bulunmakta. Bazı görevlerden elde edebileceğiniz veya mağazadan satın alabileceğiniz kutulardan çıkan içeriklerle yeni silahların kilitlerini açabileceğiniz gibi mevcut silahlarınızı da geliştirebiliyorsunuz. Kutularda boş yok, oyun size Gaben’ın adını andırmıyor.

13473759_128603474229608_2122209670_n
Birazda görevlere göz atalım derseniz:

Görev kısmı biraz sönük kalmış. Evet bitmek bilmez etkinlikler (yine bir Gameloft klasiği) satın alabileceğiniz bir çok içerikle ilerlemeler mevcut ancak aynı yerde dönüp dolaşıyorsunuz. Hikaye bir seviyeden sonra tıkanıyor ve çoklu oyuncuya yönelmek durumunda kalıyorsunuz. Mobil oyun olduğu için göz ardı edilebilecek bir durum ki nice bilgisayar oyunları bile bu sorunla boğuştu yıllarca. Birisi Battlefield mı dedi?

13479312_128603457562943_1661934808_n
Bunun dışında görevlere girerken techizat seçimi yapabilme ve görevlerin ek alternatifleri ile verdiği ödüller de gayet güzel düşünülmüş. İstatistiklerinize göre derece alıyorsunuz.

Sonuç olarak;

Tabii ki hiç kimse bir FPS mobil oyunundan bilgisayar veya konsol performansı beklemiyor ancak Modern Combat 5: Blackout’u türleriyle karşılaştırırsanız ilk sıraya rahatlıkla koyabiliriz. Hem oynanış, hem grafik, hem de içerik açısından çok önde olan bu Gameloft oyunu hakkında son söyleyeceklerimiz ise, tam bir deneyim istiyorsanız oyunu klavuzun gösterdiği üzere geliştirmeleri ve ilerlemeleri takip ederek oynamanız olacaktır.

Modern Combat 5: Blackout’u Windows Store üzerinden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler