div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

4GB ekran kartı ne kadar gerekli?

- Advertisement -

Level’ın Youtube hesabında sevgili Recep Baltaş’ın beş sene kadar önce çektiği bir ekran kartları videosu vardır, videoda da üzerinde durulan en önemli konulardan biri ekran kartı ram’inin gereklilik hususudur.

Zaman geldi geçti, son zamanlarda insanlar bilinçlendikçe ekran kartlarında RAM’in “abartılmış” payesi eskisi kadar büyük bir problem olmaktan çıktı. 11-12 sene kadar evvel ATI’nin ilk ciddi çıkışını yaptığı ATI Radeon 9550 herkesin bilgisayarına yerleşmişken 9550’nin iki katı belleğe (256mb) sahip olmasına rağmen sadece 64-bit veriyoluna sahip Radeon 9600se modelleri, ürünü bilmeden satın aldıktan sonra aynı aşkla bilgisayar kullanıcılarına satmaya çalışan “bakkal amcaların” favori kartları arasındaydı.

Günümüzde oyunculara hitap eden üst seviye kartlarda 2gb giderek standartlaşan bir donanım özelliği haline gelmişken, AMD çıkıp genellikle Nvidia’nın GTX serisinin gerisinde kalmakla eleştirilen R9 modellerini 4gb ram desteği ile duyuruverdi. Peki on senede ne değişti, RAM hala ekran kartı performansı konusunda etkisiz eleman mı, yoksa giderek artan çözünürlükler ve boyutu giderek büyüyen kaplamaların ilacı mı.

img_1661

Konumuz olan R9 3xx serisinden başlarsak eğer, AMD’nin radikal değişiklikler ile satışa sunmak yerine önceki modelleri zaman içinde yenileyerek günümüze ulaşan bu seri Nvidia’nın GT-GTX serisi kadar popüler değil, genel anlamda haksız bir şekilde geriye itildiğini söylemek de mümkün kullanıcılar tarafından. Her ne kadar AMD cephesinde yeni teknolojiler şimdilik sadece Fury serisi için sunulduysa da, R9 380 oldukça iyi bir kart ve bir noktada en önemli konu da bu. Genellikle oyuncuların takip ettiği 600-1000tl piyasasında yer alan bu ürünlerden R9 380’in pazarda GTX 960’ın direkt(ve ülkemizde biraz daha pahalı) rakibi olduğunu söylemek mümkün, bilindiği gibi bir üst klasmanda R9 Fury ve GTX 980 yer almakta, fiyatları da malum, arada ince bir çizgi değil, 6 metre genişliğinde çin seddi var iki sınıf arasında.

Peki R9 380’in 2gb ve 4gb modelleri arasında performans farkı ne?

R9 380’in tamamiyle yeni bir kart olmadığını daha önce söylemiştik, ürün basitçe yeniden yapılandırılmış ve elden geçirilmiş bir R9 285 aslında, en önemli gelişimin sağlandığı (ve R9 285’i desteklemeyen, haliyle) driver’lar da bir şekilde bazı yöntemler ile eski kartları destekleyebiliyor. Kartlarda yapısal olarak bazı modifikasyonlar da söz konusu, mesela XFX basitçe 4GB modelinde daha büyük fanlar ve daha büyük bir soğutucuya geçiş yaptı. Test sonuçları da gösteriyor ki R9 380’in 2gb modelinde dahi GTX 960’a göre önemli bir performans artısı mevcut.

- Advertisement -

23424

Görülebileceği gibi üç sonucu var kıyaslamanın. Birincisi 1080p çözünürlükte AMD Battlefield 4 haricinde her oyunda rakibi GTX 960’ın önünde yer alıyor öncelikle. Bir diğeri 1080p çözünürlükte önceki nesil ile (R9 2xx) arada ciddi performans farkı oluşmuş durumda ve bir üçüncüsü, 4GB’lık model bazı performans kazanımları sağlıyor olsa da bunlar çok yeterli sayılmaz.

5345

1440p çözünürlükte neredeyse tüm oyunlarda frame rate’ler ciddi düşüş göstermekte, 4GB’ın farkını ise sadece Far Cry 4 ve Assassin’s Creed Unity’de görebiliyoruz. R9 280’in 3GB’lık modeli de yeni seriye oldukça yakın sonuçlar elde etmeyi başarıyor.

Sizin de görebildiğiniz gibi en azından şu an kullandığımız kartlar için 4GB RAM pek büyük bir performans artışı getirmiyor, ancak çözünürlükler ve texture boyutları artmaya devam ettikçe yakın zaman içinde bir standart haline geleceğini düşünüyoruz. Burada bir noktanın yeniden üzerinde duralım, RAM size asla ekstra performans getirecek bir donanım öğesi değil, oyunların artan bellek ihtiyaçları ile baş edebilmenizi sağlayabilecek bir ek faktör, yakın zamanda en gereksiz modellerin bile 4gb versiyonlarını görme ihtimalimiz olduğundan bunu söylemek zorundayız. Eğer o ekran kartı oyunu 1440p çözünürlükte çalıştıracak kapasiteye sahip değilse, 4GB RAM’in size hiç bir katkısı olmayacak demektir.

Ülkemizdeki 4GB modellerin fiyatları üzerinde de durmak gerekirse, bu yazı yazıldığı sıralarda 2-4gb modeller arasındaki fiyat farkı çoğu markada 80-100tl civarındaydı. Bu nesilde ihtiyacınız olduğunu düşünmüyoruz ancak aradaki fiyat farkının azlığı sizi 4GB modele de yönlendirebilir.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler