div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

LEGO’dan yapılma 7.5 metrelik Missouri zırhlısı!

- Advertisement -

Dünyanın yakın zamana kadar aktif hizmette olan en büyük zırhlılarından USS Missouri LEGO’lar ile yeniden yapıldı!

Zaman zaman burada LEGO’lar ile yapılmış muhteşem eserler paylaşıyoruz bilindiği gibi, ancak bu kendi adıma tüm o gördüklerim içinde beni en fazla etkileyen eser oldu. Evinin bir odası 80 civarında makete ayrılmış amatör bir model yapımcısı olarak hala fotoğraflara bakıp bakıp ibrak etmeye çalışıyorum lakin Jim McDonough adlı balıkçının üç yıllık bir emeğin sonunda ortaya çıkardığı bu müthiş eseri halen aklım almıyor.

Iowa sınıfına ait dört savaş gemisinden biri olarak Haziran 1944’te hizmete giren 270 metre / 45.000 tonluk bu dev (Örnek vermek gerekirse ülkemizde hizmet vermiş en büyük gemi olan Yavuz zırhlısı 186 metre / 22.000 ton, halen aktif hizmette olan Barbaros sınıfı fırkateynlerimiz ise 116 metre / 3.100 ton ağırlığındadır) ikinci dünya savaşında Yamato ve kardeşi Musashi’den sonra üretilmiş en büyük savaş gemisidir. Diğer üç kardeşiyle beraber savaştan canlı çıkmakla kalmayıp, bir dönem hizmet dışı bırakılmasına rağmen Kore’de ve 80’lerin ortasında Robert Reagan’ın gayretiyle faal hale getirilmesinin sonunda Körfez Savaşında hizmet vermiş, ardından da müze gemisine dönüştürülmüş olan (Biz Yavuz’dan jilet yaptık seneler önce) gemi halen Pearl Harbor’da demirli, 9 adet 406mm çapındaki topuyla her an hizmete girecekmiş gibi faal halde tutuluyor ve hatta ikiz kardeşi Iowa bir filme (Battleship) konu bile oldu.

Ayrıca 1946 yılında görevi sırasında vefat eden eski Washington büyükelçimiz Ahmet Münir Ertegün’ün naaşını da ülkemize Missouri taşımış ve Yavuz zırhlısı tarafından karşılanmıştır.

324
Ortada USS Missouri, sağda Yavuz.

Gelelim konumuza, Jim McDonough bir maket sever, aynı zamanda bir deniz aşığı, bir tarih meraklısı ve bir balıkçı. 3 yılda bir araya getirdiği 7.30 metre uzunluğundaki USS Missouri ise onun ustalık eseri. Mümkün olan en büyük LEGO parçalarını kullanmasına rağmen on binlerce parçadan yapılmış olan (kesin adedi not etmemiş) bu geminin ardından McDonough gözünü bir başka efsanevi gemiye dikmiş durumda. Bizim pek iyi hatırlamadığımız uçak gemisi USS Saratoga.

1407070488625801031

1407070492397200711

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler