div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Bu oyunu oynayarak Tüberküloz hastalığının tedavisine katkıda bulunabilirsiniz!

- Advertisement -

Bu oyunun adı Sanitarium, ancak yaklaşık yirmi sene önce çıkan efsanevi yapım değil konumuz.

1998 yılında DreamForge tarafından piyasaya sürülen, hala oynanan ve çoğumuzun göz yaşları ile hatırladığı point-and-click psikolojik gerilim oyunundan bahsetmiyoruz. İskoçya’nın Dundee kendinde yerleşik Abertay Üniversitesi tarafından geliştirilen oyun size sağlanan kısıtlı imkanlar ile adeta zamanla yarışarak Tüberküloz hastası farklı farklı insanları tedavi etmeye çalıştığınız bir yapım. Üstelik bunu da alışılageldik şekilde, para toplayarak veya kaynaklarının bir kısmını Tüberküloz araştırmalarına ayırmak suretiyle de yapmıyor.

Oyun yine İskoçya’da yerleşik St. Andrews Üniversitesi tarafından geliştirilen matematiksel bir model kullanarak oyuna ait tüm dataları kaydediyor ve değerlendirmeye sokuyor, tıpkı sanal bir istatistik gibi olası kuramlar üzerinden hangi klinil tedaviler uygulandığında nasıl sonuçların ortaya çıktığını gözlemliyor ve raporluyor. Matematiksel model bu noktada ilaç tedavilerinin, daha önceden dünyanın farklı bölgelerindeki farklı kültürler ve fiziksel özelliklere, farklı yaş grupları üzerindeki dağılımlara göre nasıl sonuçlar alınabileceğinin gerçek zamanlı bir simülasyonunu yapıyor.

Ne kadar da muhteşem değil mi? Uyguladığınız tedavilerin dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar üstünde nasıl sonuçlar doğuracağının önceden tanımlı bazı istatistiklerden yola çıkarak bir nevi deneyini, simülasyonunu yapıyorsunuz, sınırsız kaynaklarınız olmadan, matematiksel ve kanıtlanmış algoritmalara ve modellere dayanarak.

Geçtiğimiz yıl itibariyle 1 milyondan fazla insanın Tüberküloz sebebiyle öldüğünü düşünürsek Sanitarium gibi yapımların artmasını dilemekten başka çaremiz yok. Oyunun bizlere ne zaman ve nasıl ulaşacağını ise henüz bilmiyoruz.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler