div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Dünden bugüne Back to the Future oyunları…

- Advertisement -

“Eğer hesaplamalarım doğruysa bu bebek 88 mil hıza ulaştığında, çok acayip şeyler olacak!”

Çoğumuz için hikayenin en fazla akılda kalan repliklerinden biri bu olmalı.

Şimdi biraz teybi başa saralım, daha sonraları özlemle anacağımız 80’li yılların sonları, 24 saat yayın yapan özel televizyonlar henüz hayatımıza girmemiş, odun sobaları, Commodore 64’ler, haftasonlarımızı şenlediren Cumartesiden Cumartesiye adlı çizgi film kuşakları.

Tüm bunların arasında ilk defa televizyonlarda yayınlanan bir film, izledikten sonra defalarca tekrar izleyeceğimiz, senelerce arkadaş muhabbetlerinden düşmeyecek bir bilim kurgu filmi. Filmde anlatıldığı yaşından fazla gösteren, ufak tefek, kıpır kıpır bir genç adam, bütün gün statik akıma maruz kalmış gibi gözüken saçlarıyla deli-dahi bir doktor ve o zamanlarda gerçekten de zamanda yolculuk etmiş gibi gözüken, sonraları bir neslin hayallerini süsleyecek kanat kapılı, bagajının üstünde mikserden bozma bir füzyon reaktörü taşıyan (Mr.Fusion) bir otomobil, DeLorean DMC 12.

Hikaye daha sonraları ikinci ve üçüncü filmle devam etti, önce ikinci filmle gözüktüğünden daha karanlık bir geleceğe gittik, tam olarak bugüne, 21 Ekim 2015’e. Daha sonra geçmişe, 1885 yılında yolculuk ettik, evimize dönerken bu defa Steampunk çağını yansıtacak derecede görkemli bir buharlı tren kullanmak için.

Bugün, tam da PcNet yazı işleri müdürü Selim Şumlu’nun yazdığı gibi “Geleceğe Dönüş” serisinin gerçekleşen ve gerçekleşmeyen 2015 öngörüleri ile birlikte “tüm filmlerinin geçmiş zamanda kaldığı” ilk gün.

Peki “Back to the Future”, popüler bir seri olarak oyun dünyasında ne kadar iz bıraktı? Maalesef bu sorunun yanıtı, en azından Telltale Games’in episodik macera oyununu saymazsak oldukça olumsuz. Bakalım bugüne kadar hangi platformlarda hangi, “Geleceğe Dönüş” oyunları çıkmış karşımıza.

- Advertisement -

431020-back-to-the-future-amstrad-cpc-screenshot-inside-the-school

Back to The Future (1985)

Yayımcı:Electric Dreams Software
Geliştirici:Software Images
Tür: Adventure
Platform: C64, Amstrad CPC, ZX Spectrum

İşte ilk göz ağrımız! Genel anlamda konusu filme paralel giden bir adventure oyunu olan Back to the Future, bugün Lakeview Cabin Collection gibi oyunlarda gördüğümüz yandan kameralı bir yapıya sahipti. Oyundaki bir numaralı amacımız ise Larry oyunlarına taş çıkartıyordu, babamız ve annemizin mümkün olduğunca fazla zaman geçirmesini sağlamak ve “yok olmaktan” kurtulmak. Oyunun sağ alt köşesinde aile fotoğrafının durumunu, sol alt köşesinde ise fotoğrafın tamamlanma durumu kisvesi altında ne kadar canımız kaldığını görebiliyorduk.

Software Images gibi acemi bir firmadan çıkan oyun tek kelimeyle berbattı, tıpkı döneminde çıkan pek çok film oyunu gibi. Durum o kadar kötüydü ki oyun George kim, Marty hangisi derken geçip gidiyordu.

backtothefuture89

Back to The Future (1989)

Yayımcı:LJN
Geliştirici:Beam Software
Tür: Adventure
Platform: NES

Oyun bu kez sevgili oyun konsolumuz NES’e özel olarak Reboot edilmiş ve nasıl olduysa artık (oynayanlar ilkinin ne kadar berbat olduğunu bilir), eskisinden bile berbat bir oyun olmayı başarmıştı. Arcade-Adventure türündeki oyunda kah tepeden GTA 1-2 kamerası ile, kah yan kameradan 4 yıl önceki grafiklerin bile gerisinde kalan görüntüler eşliğinde filmin hikayesini takip ediyorduk, en azından kısmen. Aile fotoğrafının “sağlık barı” olarak kullanılma klişesi bu oyunda da aynen mevcuttu, bu kez bu fotoğrafı tamamlamak için yapmamız gerekenler ise Mario oynar gibi 100 tane saat toplamaktan ibaretti. Oyun CGA grafikleri ile NES dışında hiç bir platform için piyasaya sürülmedi, iyiki de öyle oldu.

backtothefuture2-3

Back to the Future Part II & III (1990)

Yayımcı:LJN
Geliştirici:Beam Software
Tür: Platform, Adventure, Puzzle
Platform: NES

Tasarladıkları berbat oyunun ardından Beam Software programcıları oturur düşünür, acaba ne yaparız da tarihe geçecek seviyede kötü olan bir önceki oyunun şanına gölge düşürmeyiz diye. Ortaya da Back to the Future Part II & III çıkar, bir kez daha sadece NES platformu için. Mario benzeri platform kısmı, doğru eşyayı doğru yere yerleştirmenizi gerektiren bulmaca bölümleri, sokaktan saat toplayıp sağlık barınızı (fotoğrafınızı) fullediğiniz anlamsız bölümleri ile oyun eskisine taş çıkartacak derecede anlamsız bir yapımdı. Beam Software’in Back to the Future macerası da böylece sona ermiş oldu. Firma 2010 yılında kapanırken hatırladığımız tek oyunu fazlasıyla arcade öğelere sahip bir basketbol oyunu olan NBA Action 98 olarak kaldı.

backtothefuture3

Back to the Future Part III (1991)

Yayımcı:Image Works
Geliştirici:Probe Software
Tür: Arcade
Platform: C64, DOS, ZX Spectrum, Sega Master System, Sega Mega Drive, Amstrad CPC, Amiga, Atari ST

Muhtemelen çoğunuzun ilk gençliğinden hatırladığı Back to the Future oyunu budur. Kariyerinde OutRun ve Alien’ın ilk oyunları gibi pek çok yapımın port tecrübesi bulunan Probe Software tarafından geliştirilen oyun 1991-1995 arasında aktif olan hemen her platform için port edilen bir adventure idi. FPS düello sahnesinden Emmet Brown’ın at sırtında kaçış sahnesine, tren vagonları üstünde cambazlık yapmadan köprü yıkılmadan arabadan atlama sahnesine kadar filmden pek çok sahneyi önümüze getiren oyun serinin adının hakkını veren ilk yapımdı. Özellikle Amiga 500’de oyunu oynarken aldığınız haz bambaşka oluyordu, hele de QuickShot joystick sahibiyseniz.

Oyun dört ana bölüme ayrılıyordu. Birinci bölümde daha sonra Dr.Brown’ın büyük aşkı olacak Clara’yı köprüden aşağı uçmadan önce kurtarıyor, sonraki bölümde ise tıpkı ördek avlar gibi fps kamerasından hedefleri vurmaya çalışıyorduk. Buford’ın adamlarına karşı Marty’yi kontrol ettiğimiz kısa bir bölümün ardından da meşhur tren sahnesi geliyordu. ROM bulursanız hala keyif verecek bir yapımdır, tabii retro oyunları seviyorsanız.

Universal Studios Theme Parks Adventure (2001)

Yayımcı:Kemco
Geliştirici:Nai’a Digital Works
Tür: Adventure
Platform: Gamecube

Tam iyi bir Back to the Future oyunu görmüş ve sonrakiler için umutlanmışken beklediğimiz oyun bir türlü gelmedi. CD’ler hayatımızın bir parçası haline geldi, 3D grafikler gelişti, her eve birer tane TNT ekran kartı kuruldu ama bir türlü yeni oyun göremedik Back to the Future serisine ait. Derken ülkemizde pek az şanslı kişide bulunan Nintendo Gamecube için tasarlanmış Universal Studios Theme Parks Adventure çıkıp geldi. Oyun sadece Back to the Future teması üzerine kurulu değildi ve yaptığımız şey de tamamen 3D olarak tasarlanan Universal Stüdyolarını turlamaktan ibaretti.

Ben bugün hala böyle bir oyunun amacının ne olduğunu bilmiyorum. 3D Müze – Rollercoaster Tycoon melezi umut veren bir konseptin ne kadar kötü sunulabileceği konusunda da ders olarak okutulabilecek bir oyundur. Yukarıda Angry Video Game Nerd’ün videosunda gereken cevapları bulabilirsiniz. Oyun vaktiyle gerçekten de “Level Shit” alabilecek seviyedeydi.

back-to-the-future-game-blogjpg-73ebe1_1280w

Back to the Future: The Game (2010)

Yayımcı:Telltale Games
Geliştirici:Telltale Games
Tür: Adventure
Platform: Windows, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Mac, Wii, iOS

Telltale Games’i nasıl bilirsiniz?

Macera oyunlarının artık ölmeye yüz tuttuğu, senede sadece birkaç adet FPS kamerasından oynanan Myst kopyasının çıktığı 2004 yılında kurulan Telltale Games ilk olarak hemen ertesi yıl Bone: Out from Bonneville ile ismini duyurmuş ve kısa süre içinde muhteşem bir şekilde ayağa kaldırdığı LucasArts klasiği Sam & Max ile gönlümüzde yer edinmişti. Adventure oyunlarında keyfi ve sunumu ön planda tutan, zorluk yerine hikaye akışına önem veren modern bir yorum getiren firma “episodik macera oyunları” konusunda da öncülük etti.

2010 yılı Aralık ayında ilk bölümü yayınlanan ve ilk defa ana hikayeyi “genişleten” oyun toplamda 5 bölüm yayınlandıktan sonra 29 Eylül 2011 tarihinde tüm sezon olarak raflarda yerini aldı. Telltale’in klasik yapısı ve üçüncü kişi kamerasından oynanışı ön planda tutan yapım açık ara Back to the Future serisinin en oynanabilir oyunu olmasına rağmen Telltale’in en iyi ürünlerinden biri değil maalesef. Diğer Telltale oyunlarını oynadıysanız beklentinizi çok yükseltmemenizi öneririz zira Monkey Island oyunlarında ciddi bir CV yapmış Dave Grossman’ın direktörlüğü bile oyuna müthiş bir hikaye katamamıştı.

Bugünlerde Humble Bundle gibi yerlere dikkat edin, oldukça ucuza edinebileceğiniz kampanyalar arka arkaya gelecektir, keyif alacağınızdan da şüpheniz olmasın. 🙂

Kürşat Zaman

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler