div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Fallout Shelter: Bir başarı hikayesi

- Advertisement -

Bethesda tarafından verilen rakamlara göre, Fallout Shelter halen 48 ülkede en çok oynanan oyun.

İlk olarak iOS için çıkarılan oyunun, Android sürümünün de yakında yayınlanacağı söyleniyor. Oyun ücretsiz ve offline oynanabiliyor. Oyun sadece İOS’ta olmasına rağmen kısa sürede inanılmaz kullanıcı sayısına ulaştı. Verilen rakamlara göre Fallout Shelter dünyadaki 48 ülkede en çok oynanan oyun haline gelmiş ve haftalık geliri Candy Crush Saga’nın bile üzerinde. Ayrıca 25 ülkede de en çok indirilen uygulama olarak karşımızı çıktı. Her gün 70 milyondan fazla oyun seansı oynandığı söyleniyor.

Muhtemelen kimse Bethesda’nın E3 konferansına gittiğinde mobil bir Fallout oyunu beklemiyordu. Bunun da üstüne, kimse bu oyunu konferanstan çıktıkları anda oynayabilmeyi de beklemiyordu. Ama hepsinin ötesinde, hiç kimse Bethesda konferansına girerken, bir hafta sonra en çok indirilen ücretsiz App’ın Fallout Shelter olmasını da beklemiyordu muhtelemen. Bethesda tarafından E3 fuarında duyurulan Fallout Shelter, yakında çıkacak olan Fallout 4 için hazırlanmış bir promosyon uygulaması olarak tasarlandu belki fakat boynuz kulağı geçti.

Oyunun yapısı aslında -oynamış olanlarınız varsa- Tiny Tower ya da daha da eğlencelisi Tiny Death Star’a benziyor. Oyunda üç ana kaynak var: Su, yemek ve enerji. Bunları elde etmemizi sağlayan odacıklarımızı yeraltı sığınağımıza inşa ettikten sonra, nasıl kullanıldıklarını ve kullananların mutluluğunu da düşünmemiz gerekiyor. Sığınağımıza yeni üyeler eklendikçe çerçeveyi genişletmemiz ve kaynaklarımızı bu üyelere ve üyelerin yapabildiği işlere göre bölmemiz önemli bir hal alıyor.

Fallout-Shelter-3

Oyunu gerçek bir Fallout oyunu yapan şey ise sığınağımızla beraber içinde yaşayanların da büyümesi ve gelişmesi. Fallout oynayanların tanıyacağı S.P.E.C.I.A.L Stat sitemini Bethesda burada da kullanmaktan çekinmemiş. Tanımayanlara da olayı şöyle açıklayayım, bir karakterin potansiyelini belirlerken 7 temel unsur kullanılıyor. Fallout’ta bunlar fiziksel güç, algı, dayanıklılık, karizma, zeka, esneklik ve şans olarak ayrılır. Belki çok detaylı geliyor kulağa ama bu detayların oyuna işlenişi çok güzel. Örnek vermek gerekirse, suyu hızlıca arıtabilmek için algısı yüksek bir karakter kullanmanız gerekiyor. Ya da elektrik üretimini arttırmak için zekası yüksek bir karakteri jeneratörünüzde çalıştırmanız gerekiyor. Bir de tabii her oyunda olduğu gibi bunları yapmamızı sağlayan item’lar var ki bu item’lar da oyunun şirin ve eğlenceli doğasına kusursuz bir şekilde uyuyor. Mesela asker üniformaları karakterlerin fiziksel gücünü arttırırken, doktor önlükleri zekalarını arttırıyor. Karakterlerinizden bazılarını silahlandırıp dışarıda kaynak aramaya veya kurtulan insanları bulmaya yollamanız da mümkün. Oyunun çok basit olan doğasını derinleştirerek kendinizi olaya kaptırmanıza neden olan şey de Fallout oyunlarında görmeye alışık olduğumuz RPG elementleri.

Fallout-Shelter-2

- Advertisement -

Fallout Shelter’ın bir başka güzel yönü, Free to Play bir oyun olmasına rağmen (ve kırdığı hasılat rekorlarına rağmen) asla sizi bir şeyler satın almaya itmemesi ya da almak zorunda bırakmaması. Oyunda satın alabileceğiniz Lunch Box’lar var ve bunların her birinden 4 kart çıkıyor. Bu kartlar size direkt bir kaynak, yeni bir sığınmacı veya halkınıza giydireceğiniz item’lar verebilir veya sığınak alanınızı büyütmenize yardım edebilir. İşin güzel yanıysa bu kart kutularının oyunda hiçbir şeyi efektif bir şekilde değiştirmemesi. Bu kutuyu almadan da bu itemları bulabilirsiniz ya da oyuna devam edebilirsiniz. Başka bir Free to Play özelliği olan zamanlayacılar da oyunda mevcut ama belli bir risk karşılığında acele etmeniz de mümkün. Fakat eğer “Rush” seçeneğini kullanırsanız ve başarısız olursanız, yangınları söndürmek ve ölenleri toplamak da sizin işiniz olacak, unutmayın.

Basitçe anlatmaya çalıştığımız şekilde, Bethesda çok fazla ön plana çıkarmadığı bir yapıma bile çoğu firmanın AAA yapımlarından bile fazla özen göstermiş. Oyunun ebatı ve bütçesi ne kadar küçük olursa olsun neticede insanlara istedikleri şeyi verirseniz, bir şekilde dönüşünü alıyorsunuz, er veya geç. Fallout Shelter’ın Fallout 4’ün rüzgarından faydalanması sayesinde de Bethesda yaptığı yatırımın karşılığını fazlaca beklemek zorunda kalmadı. Türe ilginiz olup olmaması çok problem değil, eğer iOS kullanıyorsanız mutlaka denemelisiniz.

Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler