div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Hangi konsol?

- Advertisement -

Bildiğiniz üzere LEVEL Dergisi’nin Posta bölümünden sorumlu kişi olarak zamanında bolca, “Hangi konsolu almamı önerirsiniz?” diye sorularla karşılaştım, bu sorular 2015 yılının Haziran ayı itibarıyla da hız kesmiş sayılmaz. Kah e-posta olarak, kah Facebook’tan özel mesajlarda bolca konsol tercihi sorusu gelmeye devam ediyor ve ben de sizi çok sıkmadan, çok fazla teknik detaya da girmeden piyasada bulabileceğiniz konsollardan hangisi, ne durumda, bununla ilgili biraz bilgi vereceğim.

ps3-xbox360
[title type=”h3″]PlayStation 3 & Xbox 360[/title]
Bir önceki nesil olarak tabir edebileceğimiz bu iki sistemi halen piyasada bulmak mümkün, halen de –çok fazla olmasa da- bu sistemlere oyun çıkmaya devam ediyor. Fakat şunu peşinen söylemeliyim ki bu iki sistemin de devri geçti.

Xbox 360 önceki neslin lideriydi, bu konuda tartışma pek kabul edilemez. PS3 büyük sorunlarla piyasaya çıktığından Xbox 360 aldı götürdü fakat Sony’nin Türkiye’deki desteği sayesinde, yine de ülkemizde PS3 daha çok sattı, PS3 daha çok bilindi. Bu iki sistem teknik özellikler açısından birbirine denk olsa da Xbox 360’ın daha problemsiz hali ve Xbox Live’ın PSN’e göre üstün olması da Xbox 360’ı öne taşımıştı.

PS4 ve Xbox One’ın şu anda satışta olmasıyla, PS3 ve Xbox 360 da elbette daha uygun fiyatlardan satışta şu anda ama dediğim gibi bu iki sistemden birini alacaksanız ya gerçekten bu sistemlerdeki oyunları çok ama çok fazla oynamak istiyor olmalısınız ya da koleksiyoncu bir yapınız olmalı. Bunların ikisi de sizde yoksa, bilin ki tercihiniz başka bir sistem olmalı.

wiiu
[title type=”h3″]Wii U[/title]
Nintendo bir ara ülkemize resmi bir şekilde girdi ve hızla da çıktı. Bu sırada Wii’leri alanlar aldı, Wii U’yu görebildik mi emin bile değilim. Nintendo’nun Wii U’sunun teknik özelliklerini PS3 veya Xbox 360’a benzetmek mümkün ve eskiden Sony ve Microsoft konsollarına çıkan oyunlar Nintendo’nun sistemlerine de çıkıyorken artık firmalar Wii U’yu direkt es geçmeye başladı. Wii U’yu bir şekilde temin etmeyi düşünüyorsanız, Nintendo’nun renkli, eğlenceli ve farklı oyunlarını oynamak istiyor olmalısınız. Call of Duty’ler, Battlefield’lar veya popüler başka oyunların peşindeyseniz Wii U’ya hiç bulaşmayın.

ps4
[title type=”h3″]PS4[/title]
Şahsi fikrim ve dünyadaki satışların gösterdiği yön, yeni neslin galibinin PS4 olduğu yönünde. Sony resmen PS3’teki hatalarını bir bir not etmiş ve yeni sisteminde bunlarla karşılaşılmaması için büyük kurallar koymuş, hepsini de uygulamış.

PS4 tam bir oyun canavarı olarak piyasaya çıktı ve Sony’nin muhteşem desteğiyle de oyun portföyü genişledikçe genişledi. PSN eskiden parasızdı, şimdi online oyunları oynamak için mecburen aylık ücret ödemek zorundasınız fakat Sony burada da birbirinden iyi bedava oyunlar sunarak resmen verdiğiniz paranın karşılığını almanızı sağlamakta. PS4’ü özel yapan belki de en önemli olay da Sony’nin PS4’e özel, gerçekten kaliteli oyunlar üretmesi. Buna şimdi PS3’ün iyi oyunlarını “Remastered” takısıyla uyarlaması da eklendi ve durum daha da güzelleşti.

- Advertisement -

500GB gibi büyük olduğunu düşündüğünüz bir sabit diskle birlikte gelen PS4’e bu 500GB da artık yetmiyor, bunu da bildireyim. Hele oyunları kutulu almıyor ve internetten satın alıp indiriyorsanız…

xboxone
[title type=”h3″]Xbox One[/title]
Yeni nesli televizyon dizisi ve sinema olarak hayal etmesiyle birlikte yanlış bir yöne sapan Microsoft, Sony’nin sadece oyuna yönelen yapısını göz ardı ederek yarışa bir adım geride başladı, daha sonra da durumu toparlamak için Xbox One’ın oyun yönünü ön plana atmaya çalıştı ve hala da çalışıyor.

Sony’nin PS4’ünün aksine bazı alanlarda geride kalıyor Xbox One. Oyun desteği PS4’e göre maalesef iyi değil. Daha doğrusu Microsoft’un Xbox One’a özel oyun üretmeyle ilgili sanki bir derdi yok gibi. Halo dışında resmen önemli bir yapımı bu konsolda görmek mümkün değil. Elbette büyük yapımların hepsi Xbox One’a da geliyor ama “Neden Xbox One almalıyım?” sorusunun cevabını –en azından Türkiye’de- vermek pek de kolay değil. (Amerika ve Avrupa’nın birçok ülkesinde Xbox One’la birlikte gelen servisler destekleniyor.)

Xbox One’ın Kinect’i, PS4’ün kamerasına kıyasla hala iyi bir işlev görse de Kinect destekli, “Bu oyun için Xbox One alınır!” dedirtecek bir oyun da maalesef piyasaya çıkmadı ve büyük ihtimalle de çıkmayacak.

PS4’ün sanal gerçeklik gözlüğü Morpheus da iyi bir iş yaparsa Microsoft ve Xbox One’ın işi gerçekten zor…

psvita
[title type=”h3″]PS Vita[/title]
Her açıdan son derece kaliteli bir el konsolu PS Vita. Aletin kendi görselliği iyi, grafiksel kalitesi iyi, ön-arka dokunmatik panelleri, hareket algılama özelliği ve her iki tarafında bulunan kameralarıyla teknolojik bir şaheser. Ne var ki Sony bu aleti resmen görmezden geliyor ve PS Vita’ya doğru düzgün oyunlar çıkmaması yüzünden bu alet yine Uzak Doğu’nun JRPG havuzuna dönmüş durumda. Cep telefonlarının da kaliteli bir hale gelmesiyle işi iyiden iyiye zorlaşan PS Vita, günümüzde tercih edilecek bir el oyun aleti olmaktan çok uzak. Hele ki iyi bir cep telefonunuz varsa, PS Vita’da bir ton para verip alacağınız birkaç oyun yerine çok daha fazla eğlenceye, daha ucuz ve kısa yoldan ulaşabilirsiniz.

3ds
[title type=”h3″]Nintendo 3DS[/title]
Nintendo’nun Türkiye’den çekilmesiyle bu el konsolunu tanıma imkanına da çok kavuşamadık, fakat Uzak Doğu başta olmak üzere, Amerika ve Avrupa’da da şiddetle tercih edilen bir oyun aleti kendisi. Yine elbette Nintendo’nun küçük ve eğlenceli oyunlarına ev sahipliği yapıyor ve bolca Pokemon oyunuyla da baş başa kalabiliyorsunuz. Nintendo 3DS’i tercih etmek için önce tanımanız gerekli. Bir yerlerde, bir arkadaşınızda varsa test etmeden bu aletin peşine düşmemelisiniz bana sorarsanız. Ya da Nintendo oyunlarını gerçekten çok seviyor olmalısınız.

Tuna Şentuna

Haberler

3 YORUMLAR

  1. Tuna abi, bir önceki nesilde PS3 sorunlarla piyasaya çıktı demişsin ama CELL İşlemciden kaynaklanan optimizasyon sorunlar sadece 2010 yılına kadardı ondan sonra Zaten çözdüler farkda kapandı. Yani tam aksine bence en çok sorunlu olarak 3K sorunu i ile Xbox360 piyasaya sürülmüştü 🙂

  2. Xbox One gerçekten harika cihaz. Ama PS tarafına bakınca Heavy Rain, Beyond Two Souls, Last of Us, inFamous Second Son vs oyunlar gerçekten harika oyunlar. Konsollarda oyun oynamak için olunca haliyle PS4 rakipsiz gibi bir şey şu durumda. İlerleyen aylarda PS4-PS Vita alacağım(sanırım). Xbox One’ın 360 oyunları desteklemesi ise benim aklımı asıl çelen konulardan biri oldu. Gerçekten çok kararsızım ama Sony tarafı daha ağır basıyor diyebilirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler