div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Konami çalışanlarına toplama kampında gibi mi davranıyor?

- Advertisement -

Konami ile Hideo Kojima arasında olan bitenler malumunuz. Üstelik Kojima’nın bu durumu tahmin edip insanları uyarmaya çalıştığını da daha önceki haberimizde duyurmuştuk.

Hideo Kojima gibi büyük bir dehayı, muhtemelen kendi döneminin en büyük aklını sizin için çalışmaya ikna ettiğiniz anda her şey değişir. Bir anda “özgün senaryo” denen ve artık çok karşılaşmadığımız şeyleri ortaya çıkartmak daha kolay bir iş haline gelmiştir, teknik problemlerin üstesinden gelmek ya da herhangi bir şey için insanları davet etmek ve gelmelerini sağlamak mümkündür artık.

Elbette Kojima gibi bir ismi karşınıza almanın da belli sonuçları var, özellikle de bunu oyuncuları da sinirlendirmek pahasına yapmaya, geride ne kadar iz varsa silmeye çalışırsanız. Gözüken o ki Kojima’nın tatsız ayrılığı firma içinde de belli rahatsızlıklar yaratmış durumda, haliyle Konami’nin çalışanlarına karşı son zamanlarda değişen politikaları konusunda içeriden sürekli bilgi sızıyor. Nikkei’nin son haberi ise Konami’yi açıkça ve hiç sözünü sakınmadan bir toplama kampı işletir gibi davranmakla suçluyor.

adsdasads

Temelleri oldukça sağlam gözüken suçlamalara göre Konami’nin oyun bölümünde her şey 2010 yılı civarında kötüye gitmeye başladı. Çok küçük bir ekip tarafından tasarlanan ve çılgın kar rakamları elde eden Dragon Collection adlı oyunun piyasaya çıkmasının ardından Konami niteliği bir kenara bırakmaya ve sadece kar getirme olasılığı yüksek oyunlara yönelmeye, üstelik bunları da seri üretim yapar gibi teker teker piyasaya sürmeye başladı.

Japonya’da son zamanda patlayan mobil oyun sektörünün Konami üzerindeki etkileri oldukça ağır olmuş gibi gözüküyor. MGS V serisinin toplam maliyetlerinin 80 milyon doları aştığı ve bunun firmanın yönetim kademesini rahatsız ettiği bir ortamda, çalışanlara olan tavırlar konusundaki iddiaların listesi de oldukça uzun, kanıtlanması halinde yönetim kademesini komple götürecek cinsten.

Buna göre;

- Advertisement -

-Metal Gear Solid V’in tasarımını yapan Kojima Productions’ın adı basitçe “sekiz numaralı yapım departmanı” olarak değiştirildi. Buradaki bilgisayarların internet erişimi kesildi ve iç yazışma dışında her hangi bir bilgiye ulaşmalarına izin verilmiyor.

-Çalışanlar yemek için ofis dışına çıktığında zaman kartları devreye giriyor. Eğer bu süre ayrılan zamanı aşarsa aldıkları ceza ise küçük düşürücü: Adlarının tüm firmaya hoparlör ile duyurulması.

-Ofis koridorlarına güvenlik amacından ziyade çalışanların ne yaptığını gün boyu takip edebilmek için kameralar yerleştirildi.

-Çoğu Konami çalışanının kendilerine ait bir email adresi bile yok. Basitçe email adresleri bir numara ve firma adı şeklinde oluyor ve çalışanlar bu üç dört ayda bir değiştirilen mail adresleri ile PR ilişkilerini kurmaya, gelen talepleri yönetmeye veya dış ilişkileri devam ettirmeye çalışıyor.

-Konami tarafından performansı beğenilmeyen oyun geliştiricileri güvenlik, spor salonu temizliği ve benzeri işler ile görevlendiriliyor. Sadece genç geliştiriciler değil, çok daha tecrübeli olan ve oldukça sağlam cv’si olan çalışanlar dahi bu şekilde mobbing’e maruz kalmakta. Oyun geliştiriciliği görevinden alınıp slot makinelerinin üretimine verilen bir çalışanın geçirdiği ağır depresyon sonrasında Asahi News’a verdiği röportajda söylediklerinin de sağlaması yapılmış oluyor böylece.

-Bir eski çalışanın Facebook üzerinden başka bir iş bulduğunu ve Konami’den ayrıldığını duyurmasının ardından post’u beğenen tüm çalışanlar firma içinde daha alt görevlere kaydırılmışlar.

Konami üst yönetimi sadece kızgın oyuncular tarafından değil, içeriden sürekli şartların ne kadar kötü olduğunu sızdıran çalışanlar tarafından da çembere alınmış durumda. Önümüzdeki günlerin neler getireceğini merakla bekliyoruz lakin bu iş büyüyecek gibi gözüküyor.

1368922819211299942

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler