div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Level Twitch’te geçen hafta ne oldu?

- Advertisement -

Bundan sonra her hafta yeni Twitch yayınlarımızdan önce eskilerini bir araya toplayıp bu şekilde duyuracağız, kaçıranların izleyebilmesi ve derli toplu olabilmesi için. Bakın bakalım geçen hafta neler olmuş Level Twitch kanalında.

28 Ağustos 21:00 – SüperDayı (@superdayiTV) – Tropico 3

Oynarken en fazla güldüğümüz strateji oyunlarından biri şüphesiz ki Tropico serisi. Serinin üçüncü oyunu olan ve bize Fidel Castro’dan Frida Kahlo’ya (!), Juan Peron’dan Pinochet’ye kadar istediğimiz karaktere bürünebilme imkanı veren oyunda SüperDayı kimi tercih etti dersiniz?


Watch live video from LEVELTR on Twitch

29 Ağustos 19:00 – Başar Coşkunoğlu – Hearthstone

Hazır Grand Tournament’da çıkmışken Başar ile 11-0 peşinde koşuyoruz. Bağımsız araştırma firmas SuperData’nın verilerine göre Blizzard’ın bedava oyunu Hearthstone: Heroes of the Warcraft, Blizzard’a aylık olarak 20 milyon dolar para kazandırıyor. Dijital kart oyunları içerisinde bir numara.

Ayrıca diğer “free-to-play” oyunlara bakınca da yeri yine yüksek. Dota 2’nin aylık kazancının 18 milyon dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda daha iyi anlayabiliyoruz. Ancak dünyanın en çok oynanan bedava oyunu (nasıl bedavaysa) League of Legends 123 milyon dolarlık kazanca sahip. Oynaması bedava olan oyunların, oyun içerisinde sattıkları ile kazandıkları para gün be gün artıyor. Artık bedava oyunların da bu yüzden sayısı artıyor. Aylık ödeme WoW için bile işlememeye başladı denebilir ki zaten f2p oyunların kazancı gördüğünüz üzere bir hayli yüksek.

- Advertisement -

Bir de unutmamak gerek; Hearthstone PC’ler dışında IOS ve Android’lerde de olduğundan ulaştığı kitle çok geniş. Örneğin yeni gelecek olan The Grand Tournament ek paketinde 50 Dolar değerinde 50 kartlık ayrı bir paket de bulunuyor. Klasik mantığımızla bakarsak, 10000(on bin) kişi alsa 500000(beş yüz bin) dolar. İyi iyi… Ne diyelim, Allah daha çok versin.

Sanırım bedava oyunlara daha çok para harcıyoruz bizler de, değil mi?


Watch live video from LEVELTR on Twitch

2 Eylül 17:00 – Enes (Ghostshoot) – ARK: Survival Evolved

Prehistorik coğrafyaya yerleşik biricik hayatta kalma oyunumuz ARK: Survival Evolved maceramız devam ediyor. Enes tatilden önce evine kaçak kat çıkmak üzereydi, çantasında envanterinde ne olup bittiğini biraz unutmuş olmasına rağmen aynı şekilde devam ediyor.


Watch live video from LEVELTR on Twitch

2 Eylül 21:00 – SüperDayı (@superdayiTV) – The Red Solstice / Kerbal Space Program

Hırvatistan’da yerleşik Ironward adlı Indie geliştirici tarafından yaratılan The Red Solstice kısa süre önce piyasaya çıktı ve hiç de fena olmayan inceleme puanlarına ulaştı. SüperDayı ile yayının ilk 55 dakikasını bu oyun ile geçirdik ve hem bug’ları hem de zorluğu ile epey canımızı sıktı 🙂 Dergide bu ay daha geniş bir incelemesini bulabileceksiniz.

Hemen ardından da Kerbal Space Program’a geçtik. Kerbal Space Program her ne kadar sevimli yaratıklarımız ortamı yumuşatıyorsa da son derece zor ve detaylı bir oyun, en son gelen update’lerin ardından ise detayın dibine vurmuş durumda. Bu oyundaki dizayn atölyesinde neyi yaptığınızın gerçekten bir sınırı yok. Yani ay yüzeyinde hareket edecek bir rover’dan milli savaş jet’ine, yörüngede dolaşacak bir uzay sondasından uzay istasyonuna kadar herşeyi tasarlamanız ve bunu test etmeniz mümkün. Test ettiğinizde ne kadar berbat bir şey tasarladığınızı gördüğünüzde gözlerinizin faltaşı gibi açılacağını da baştan belirtelim.

Her hangi bir amaca uygun bir tasarım yapmak için Lego benzeri gövde parçalarını kullanıyoruz ve bu kısım gerçekten zevkli. Zor olan şey ise bu keyifle yaptığınız tasarımı işe yarayabilecek hale getirmek ve doğru hesaplamaları yaparak doğru zamanda doğru yerde olmasını sağlamak. Mesela milli savaş jetini(!) konu alalım. Gerçekten keyifli bir tasarım aşamasının ardından piste çıkıp hızlanmaya başladığınızda bu jet uçağının kalkması için mevcut pistin beş katının gerektiğini farketmeniz, burnunun aşağı doğru düştüğünü veya en ufak bir aileron hareketinde kontrolden çıkarak vril’e girdiğini ya da dalıştan çıkamadığını ve yere çakıldığını görmeniz son derece olası.

Uzay kısmında işler daha da karışıyor. Mesela roketi ele alalım. Roketi olabilecek en basit şekilde itiş modülü, taşıma modülü ve kumanda modülü olarak üçe ayıralım. Bunların tasarımını yapmak yine keyifli olsa da hangi iticilerin ne zaman ayrılacağını, hangi açıda atmosferi terkedeceğine doğru şekilde karar vermeniz için öncelikle onlarca kez başarısız olmak zorundasınız. Tıpkı Sergey Korolev gibi, Wernher Von Braun gibi.

Verdiğim örneklerin abartı olduğunu düşünüyorsanız bir de kolay gibi gözüken lunar rover tasarlamayı deneyin arkadaşlar. Süspansiyonlarının hangi sertlikte olması gerektiği, lastik olarak hangi materyalin kullanılacağı, güneş panellerinin yeri ve açısı, bataryaları dengeyi bozmadan ve güneş panellerini kapatmadan yerleştirebilmek, roketin dengesini bozmadan bunu yerleştirmek, ayın yörüngesini teğet geçecek şekilde ayarlamak ve iticilerin de yardımıyla bunu ay yüzeyine indirmek zorundasınız. Elbette ufak bir hesaplama veya sürüş hatasıyla takla atıp bataryaları patlattıktan sonra dımdızlak kalmanız da çok mümkün.

Burada uzay simülasyonu kisvesi altında bir hayat simülasyonu oynuyoruz aslında. O yüzden türe birazcık ilginiz varsa bile bu oyundan uzak durmayın, açın videoları izleyin, Cem Şancı’nın incelemesini tekrar okuyun, oyunu açıp birşeyler yapmaya çalışın, kaç tane oyun için bitirdikten sonra “evet bu bana birşeyler kattı” diye düşünür ki insan şu hayatta?

Bu oyunu da Level’ın 300.sayısında “Kimseye oynatamadığımız oyunlar” dosyasının ikinci bölümüne ekletmeyin bize:)


Watch live video from LEVELTR on Twitch

3 Eylül 23:00 – Enes (Ghostshoot) – Alan Wake

Amerikan klişe gerilim hikayelerini ne kadar seversiniz bilmiyoruz, ancak Remedy’nin defalarca ertelendikten sonra 2010 yılında piyasaya çıkan, hatta bir de American Nightmare adında eklenti edinen Alan Wake’i Enes ile korku kuşağında oynadık. Oyun için söyleyebilecek fazla bir şey yok, Metacritic puanı 82 olan, toplamda 4.5 milyondan fazla satılmış bir yapım.


Watch live video from LEVELTR on Twitch

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler