div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Plasebo Efekti, Don’t Starve’da bile geçerli!

- Advertisement -

Haberimiz tamamen plasebo efekti ile alakalı olduğundan öncelikle plasebo efekti hakkında biraz bilgi verelim. Plasebo kısaca, hiçbir fonksiyonu olmayan ilaç anlamına geliyor ve Plasebo Efekti ise, insanların, fonksiyonu olmayan bir ilaç aldıkları zaman daha iyi performans göstereceklerine inanmasıdır ve gerçekten de daha iyi bir performans göstermeleridir. Yani hepimizin anlayacağı dilde, totem yaptığımız zaman futbolda gol atacağımıza inanmak ve hatta öyle bir inanç noktasına varmak ki, sonucunda gol atılsın, gibi.

Plasebo Efektinin ne olduğunu bildiğimize göre haberimize devam edebiliriz. University of York’tan profesör Paul Cairns, oyuncular üzerinde deney yaptı ve onlara rastgele üretilmiş haritalarda hayatta kalma oyunu olan Don’t Starve oynamaları istendi. İlk roundda haritanın tamamen rastgele olduğu ve bilgisayar kontrollü karakterlerin ise kolay derecede olduğu söylendi. İkinci roundda ise bilgisayar kontrollü karakterlerin zorluk derecelerinin en üst seviyeye çıkarıldığı söylendi ve oyunculardan oynamaları istendi. Sonuç gerçekten şaşırtıcıydı.

Oyunu oynayan kişiler, ikinci roundda, zorluk derecesi arttığı için, zorlandıklarını belirtti ve bazıları ise zorluk derecesi artınca harita kontrolü daha iyi olduğu için, ikinci roundda daha fazla eğlendiğini söyleyenler de oldu. Ancak aslında her iki roundda aynı rastgele üretilmiş harita üzerinde aynı zorluk derecesindeydi ve hiçbir şey farklı değildi, yani oyuncular Plasebo Efekti yaşamıştı.

Bu gösteriyor ki Plasebo efekti gerçek dünya dışında aynı zamanda video oyunları üzerinde’de geçerli bir efekt, ki yapımcılar bunu akıllarında tutsa iyi olur gibi. Peki sizin hiç Plasebo efekti yaşadığınız bir anınız var mı?

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler