div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Playstation 4’e ilk ciddi geliştirme: CUH-1200

- Advertisement -

Sony bizi alıştırdığı gibi yapmaya devam ediyor, önce donanım elden geçiyor, sonra kasa, en sonunda da tüm donanım olabilecek en ufak alana sığdırılıyor, en azından daha önce böyle olmuştu.

Japonya’da satışa sunulan ve yakında tüm dünyada eski fiyatlardan oyuncular ile buluşması beklenen CUH-1200, neredeyse iki yaşına basacak olan konsolumuzun geçirdiği ilk yapısal güncelleme. Üretim ve satış maliyetlerini daha makul bir seviyeye getirmek, yapısal problemleri en aza indirmek için Sony’den gelen ilk revizyon. Sony’ye göre CUH-1200 yapısal olarak daha basit, üretim maliyetleri daha düşük, daha sessiz ve gücü de çok daha verimli kullanıyor, aynı zamanda daha az ısınıyor.

Dışarıdan bakarsak eğer mat siyah ve saten beyaz renkleri ile japonya’da satışa sunulan modelin görünümündeki tek değişiklik arka bölümdeki portların yerlerinin elden geçirilmiş olması. İç kısımda ise değişiklikler çok daha büyük ve detaylı. GDDR5 bellek modüllerinden başlayalım; eski board’da 8GB’lık toplam belleği sağlayabilmek için anakartın iki tarafında toplam 16 adet 512MB’lık GDDR5 bellek modülü bulunmaktaydı, CUH-1200’de ise bu modüller PCB’nin arkasına taşınmış ve 8 adet 1GB’lık modülden oluşuyor. Bu ısınmayı azalttığı gibi daha küçük bir anakart kullanılabilmesini de olanaklı kılmış.

3434

Görüldüğü gibi bellek modüllerinin tamamı CUH-1200’de anakartın arkasına taşınmış durumda ve bir kıyaslama imkanı vermese de fotoğraf, PCB bir miktar ufalmış. Sony’nin Ps4’te kullandığı 8 çekirdeki AMD Jaguar işlemcisinin de tanımlama kodu değişmiş, gerçi pratikte aynı işlemci olduğunu söylemek çok mümkün. Halen 28nm üretim teknolojisine sahip olan işlemci için net bir bilgi verilmediyse de daha verimli bir versiyonuna geçilmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer bölgelere gelirsek eğer, Sony halen aynı HGST Z5K500 5400rpm harddiski kullanıyor, bununla birlikte blu-ray sürücüsünün bileşenleri yeniden dizayn edilmiş ve daha basit bir yapıya kavuşmuş. Panasonic tarafından üretilen HDMI kontrolörü de dahil olmak üzere bazı çipler bu tasarıma uygun olarak yenilenmiş veya yerleri düzenlenmiş durumda. Sistem fanı aynı olsa da bileşenlerinde bazı değişikliklere gidilmiş. 80 gram daha hafif yeni bir PSU eklenmiş ve Sony bu yeni güç kaynağının daha verimli olduğunu savunuyor.

ps4-console-2

- Advertisement -

Esas gelişim ise güç kullanımı alanında karşımıza çıkıyor. Ürün stand-by modundayken daha CUH-1000 ve CUH-1100’e göre yüzde 30-50 oranında daha az güç harcarken, ana menüde de yüzde 10 oranında daha az güç tüketmekte, bunun ısınmaya olan olumlu etkisini de söylemeye gerek yok. Esas kazanım ise tam yükte karşımıza çıkıyor, ürün tam yük altında 122w tüketiyor, bu da eski konsola göre yüzde 18 daha az güç tükettiği anlamına gelmekte.

Ses konusunda ise eski CUH-1100’ün 43/57/60db (en az/ortalama/en yüksek) olarak ölçülen ses seviyesi, bu modelde 42/52/56db (en az/ortalama/en yüksek) düzeyine gerilemiş durumda. Desibel ölçüsünü bir şeyle kıyaslamak kolay olmasa da cihazın hissedilebilir ölçüde sessizleştiğini söylememiz gerek.

Sony donanımsal olarak büyük değişikliklere gitmemiş olsa da CUH-1200’ün daha sessiz, daha verimli ve daha rafine bir cihaz haline geldiğini söylemek mümkün. Yeni bir cihaz almak için elbette bir sebebiniz yok, lakin Playstation 4 satın almak isteyenlere bu yeni modeli beklemelerini öneriyoruz.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler