div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

SimCity’nin Arcology binaları gerçek mi oluyor?

- Advertisement -

SimCity 2000’de aynı binaya onbinlerce kişi sığdırmamızı sağlayan, kendi kendine yeten Arcology türü yapılar yine gündemde.

SimCity’nin ilk versiyonlarından itibaren nasıl bir çılgınlığa dönüştüğüne, yükselişine, giderek zorlaşmasına (SimCity 4’te ekonomik dengeyi sağlayabileni ekonominin başına getirmek lazım), özünden uzaklaşmasına (SimCity Societes felaketini nasıl unutabiliriz?) ve nihayetinde duraklayarak tacını Cities: Skylines’a kaptırmasına tanık olduk geçmiş 15 yıl boyunca.

Ben kendi adıma en fazla vakti PsOne’de SimCity 2000’in karşısında geçirdim. Tek tek boru ve elektrik hattı döşediğimiz, grafikleri bugünün Minecraft’ında yapılmış izlenimi veren, güzel bir şekil ortaya çıkartabilelim diye düz araziye tepe yapıp içinden tünel geçirdikten sonra tepenin en üstüne göl yaptığımız ve buna rağmen son derece dengeli oynanışa sahip bu yapımdan sonra SimCity önce zorluk derecesini abarttı, sonra da detaylar açısından yere çakıldı Societes ile beraber.

İşte o oyunda artık ilerlememizin sonuna geldiğimizde açabildiğimiz, on binlerce insanın yaşadığı, kendi elektriğini üreten, kendi kaynaklarıyla kıvrılıp giden Arcology binaları gerçeğe dönüşebilme anlamında bir şans daha kazandı ilerleyen teknoloji ile beraber. Daha önce en ciddi denemesi Phoenix çölünde 25 hektarlık ufak bir alanda gerçekleşen ve maalesef başarısızlıkla sonuçlanan bu binalar iki fransız mimarlık firmasının ortaklığıyla yeni bir beyin fırtınasına dönüştü.

1368645512835545234

Nicholas Laisné Associés ve OXO Architects firmalarının ortak bir çalışma ile ortaya çıkardığı proje, Sahra Çölünün ortasında kendi kaynakları ile hayatta kalabilen 427 metrelik bir kule olan La Ville Tour Des Sables’ın ilk detaylandırma çalışmalarını içeriyor.

Elbette arada arap sermayesi bile olsa proje oldukça iddialı ve “ben bu işe tüm paramı dökerim” diyen cömert ve idealist bir arap şeyhi çıkmadıkça da gerçeğe dönüşmesi imkansız gibi gözüküyor. Yine de zaman içinde fikirlerin ne seviyeye ulaştığı ve projenin tasarımının ne derece evrildiği konularına cevap vermesi açısından önemli ve değerli bir çalışma olmuş.

- Advertisement -

1368645512950334610

SimCity 2000’in arcology binalarını yeni oyunlarla karşılaştırma yapabiliriz. Muhtemelen çoğunuz yeni daha heybetli ve eskilerini ise daha etkileyici bulacaksınız. Mesela bu SimCity 2000’den.

Bu da yeni oyunlardan;

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler