div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Steam’in “her evde bulunan oyunlar” listesinde sürpriz!

- Advertisement -

Steam’in en fazla kullanıcıda bulunan ve en popüler oyunlarını derleyen Steamspy sitesine göre, hemen her evde bulunan listesinde tahmin bile edemeyeceğiniz bir ikili de var.

On yılı geride bırakan Steam adeta günlük oyun oynama alışkanlıklarımızı değiştirdi. Dün gibi hatırlıyorum, on sene kadar önce HIS’in Excalibur Radeon 9600XT modeli bir ekran kartını satın almıştım ve bunun için beni motive eden en önemli şeylerden biri de yanında Half-Life 2 hediye ediyor olmasıydı. Sonra kutuyu açtım ve içinden oyun değil, Steam’de oyunu indirebileceğimi söyleyen bir kodun yazılı olduğu kağıt parçası çıktı. Artık ne kadar sinirlendiysem soluğu distribütörün Mecidiyeköy’deki merkezinde aldım ve onlar hızlı bağlantıları ve tüm nezaketleri ile oyunu birkaç saat içinde indirip DVD’lere backup olarak çektikten sonra bana ilettiler. Şimdi bakıyorum da on senenin ardından Steam’deki oyun sayım alıp başını gitmiş.

Steam ülkemizde de “kopya oyun satın alma” alışkınlıklarını değiştirdi demek mümkün, artık orijinal oyun pazarı on sene öncesine göre çok daha güçlü bir konumda ve Steam hesabında yüzlerce oyun bulunan kullanıcı sayısı da yadsınamayacak düzeyde. Steamspy’a göre Steam’in en yoğun kullanan ülkeler arasında 14.sıraya yerleşmiş durumdayız. Bu ekonomi büyüklüğü açısından dünyadaki yerimizin bile üzerinde.

Steamspy’a göre Türkiye’deki Steam kullanıcılarının en fazla indirdiği oyun Counter-Strike: Global Offensive!

Şaşıran oldu mu? Hayır. Oldukça uygun fiyata edinilebilmesini bir kenara koyalım, kendi türünün muhtemelen en iyisi olması, adeta bir ekonomi yaratmış olması gibi onlarca sebepten dolayı CS:GO’nun ülkemizden giriş yapılan Steam hesaplarında en fazla bulunan oyun olması kesinlikle sürpriz değil. Keza ilk beşte bedava olarak edinilebilen Dota 2 ve Speedrunners‘da bulunuyor ve bu iki oyunun da listede bulunması oldukça normal karşılanabilir.

Listenin ilk beş sırasında bulunan diğer iki oyun ise oldukça şaşırtıcı. Sanctum ve Sanctum 2.

2040474-659949_20130523_003

- Advertisement -

İlki Coffee Stain Studios tarafından Unreal Engine 3 kullanılarak geliştirilen ve 2011 yılında piyasaya çıkan bu FPS-Tower Defence oyunu genellikle iyi eleştiriler alsa da 70 civarında puanlar almıştı ve şu anda 18tl’ye satılmakta.

Sanctum 2 ise aynı firma tarafından yine Unreal Engine 3 ile tasarlandı ve 2013 yılında piyasaya sürüldü. Genel anlamda ilk oyunun üzerine çıkmayı başarabilen oyunun Metacritic puanı ise 77.

Buraya kadar gördüğünüz gibi oyunlar hiç fena yapımlar değil, ancak bir klasik olmaktan veya ücretsiz olmaları sebebiyle kitleleri etkilemekten çok uzaklar. Onların bu listede yer almasını sağlayan şey ise gerek Humblebundle, gerek Bundlestars, gerekse benzeri siteler tarafından neredeyse her FPS bundle’ının içinde kendilerine yer bulmaları. Yani o kadar çok defalar benim de karşıma çıkmışlar ki, hiç farkında olmamama rağmen ikisine de sahip olduğumu yeni farkettim, öyle diyeyim.

Neticede diğer 10 oyunlar beraber 3 dolar ödeyerek aldığımız paketlerin içinde yer ala ala, en yakın arkadaşınızdan mahalle bakkalına kadar herkesin Steam hesabına bir şekilde girmeyi başarmış Sanctum ve Sanctum 2.

Bu durumun sadece Türkiye’de geçerli olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz, buyrun aşağıdan bir inceleyin.

http://steamspy.com/country/

Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler