div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Türkiye’de Cosplay: Herkes Kahraman olmak ister

- Advertisement -

Kızların popçu, erkeklerin topçu olmak istediği günler geride kalmak üzere. Top peşinde koşmak popülerliğini sürdüredursun yeni jenerasyonun büyük bir çoğunluğunun tutkusu artık bilgisayar oyunları. Newzoo’nun 2014 verilerine göre Türkiye’de 22 milyon kişi oyun oynuyor ve bunların 4.5 milyonu e-spor olarak adlandırılan oyunları oynuyor. Assassin Creed, Diablo, World of Warcraft ve online savaş oyunları League of Legends, Dota 2… Adı üstünde hepsi oyun ama pek çokları için aslında daha fazlası.

Popüler oyunlardaki kahramanlarla kendilerini özdeşleştiren oyuncular için o karaktere bürünmek ise bambaşka bir hobi. Cosplay, ”costume” ve ”play” kelimelerinin birleşiminden oluşan ”Kostümlü Oyun” Türkiye’de popülerliğini artıran bir etkinlik olarak göze çarpıyor. Cosplayer olarak adlandırılan kişiler kostüm ve çeşitli aksesuarlar kullanarak başta oyun karakterleri olmak üzere anime, manga, film ve süper kahramanları canlandırıyor. Türkiye’de Cosplay camiası her geçen gün büyüyor ve gerçekten ilgi muhteşem boyutlara varmış durumda. Yurt dışında ABD ve özellikle Japonya’da yoğun bir ilgi olmakla beraber son yıllarda gelişmekte olan bu hobi kostüm partilerinde, oyun fuarları, oyun turnuvaları ve mini partilerde sergileniyor.

RB ShapeShifters YunusGunce

Bu hobiyi sadece kostüm giyip, makyaj yaparak bir kahramana benzemeye çalışmak olarak sınırlamamak gerekiyor. Amaç, karakterinizin özelliklerini sergileyebileceğiniz ve hem görünüş hem de davranış olarak ona bürünmenizi gerektiren bir aktivitede yer almak. Cosplay, rol yapmak ve o kahramanı gerçek hayata taşımak üzerine kurulu. Kahraman olmak kolay mı? Elbette hayır. Yine de pahalı bir hobi görünen cosplay aslında kısıtlı imkanlarla da yapılabiliyor. Cosplayerların büyük çoğunluğu kostümlerini evde kullandıkları malzemelerle üretiyor. Çanak antenden kalkan, perdeden pelerin, vileda sopasında asa veya çekiç yapabilen yetenekli pek çok kahraman mevcut. Karakterin görünüşüne tamamen bürünmek neredeyse birebir kopyası olmak ise emek ve bütçe isteyen zorlu bir süreç. Bunun için her kahramanın olduğu gibi oyunseverlerin de biraz desteğe ihtiyacı oluyor.

2014 yılında başlayan Red Bull Shape Shifters, oyunseverlere hayallerindeki oyun kahramanına dönüşüp bunu özel bir fotoğraf çekimi ile ölümsüzleştirme şansı veriyor. İlk olarak televizyoncu Yunus Günce’nin Assassin Creed’deki Ezio karakterine dönüşmesi ile başlayan Red Bull Shape Shifters’te, bugüne kadar 5 kişi Invoker, Sylvanas Windrunner, Red, Gordon Freeman, Dragonblade Riven gibi hayalindeki kahramanlara dönüştü. Mehmet Turgut’un stüdyosuna konuk olan kahramanlar uzun süren özel makyaj ve kostüm giyme sürecinin ardında kamera karşına geçiyor ve hayallerini gerçekleştiriyor. Uzun saatler harcanan hazırlık sürecinde en ince detaya kadar dikkat ediliyor. Sadece kostümle ve makyajla değil fotoğrafta kullanılan özel efektlerle de kahramanlar adeta oyun ekranlarından dünyamıza fırlıyor. En sevdikleri kahramanı hayata geçirmek isteyen oyunseverler internet üzerinden başvuru yapabiliyor.

Bir oyun hastası olan, işlerden fırsat bulduğu dakikaları oyun oynayarak değerlendiren Mehmet Turgut, böyle bir fırsat ayağına geldiği için çok mutlu olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

“Bir oyun delisi olarak böyle bir projede yer aldığım için çok mutluyum. Yıl boyunca keyifli çekimler yaptık. O kostümleri seçmek, atmosferi yaratmak, ortamı kurmak ve çekimleri yapmak çok heyecan verici.”

- Advertisement -

Daha önce en sevdiği oyun League of Legends’ta karakteri Dragon Blade Riven’a dönüşen Burcu Aycan, cosplay için ”Sevdiğim karakterleri seçiyorum. Onların kıyafet ve ruh halleriyle yaşamak oldukça keyif veriyor. O anlık başka bir fantastik dünyayı yaşıyorsun ve güzel bir his bu.”

Mehmet Turgut’un stüdyosunun son konuğu ise popüler online oyun Dota 2 karakteri Vengeful Spirit karakterine dönüşecek olan Miray Songül. Miray, 14 Haziran’da yapılacak Türkiye’nin ilk büyük Dota 2 turnuvası Red Bull Son Şampiyon öncesinde en sevdiği oyunun karakterine bürünecek. Daha önce bir başka Dota 2 karakteri Invoker’ın dönüşümünü gerçekleştiren projede bu sefer bir kadın Dota 2 kahramanının dönüşümünü göreceğiz. Miray ile birlikte diğer Dota 2 karakterlerini kanlı ve canlı olarak önümüzdeki Pazar yapılacak Red Bull Son Şampiyon turnuvasında görebileceğiz.

RB ShapeShifters MelodiKizilgun 2

Basın bülteninden derlenmiştir.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler