div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Windows 10, eski kutulu oyunları çalıştırmayacak mı?

- Advertisement -

Steam ve benzeri sistemlerin henüz hayatımızda olmadığı zamanlarda üreticilerin başvurduğu en önemli kopya koruma yazılımlarından ikisi olan SecuROM ve SafeDisc yeni Windows’un kara listesine girdi.

CD-Rom’lar ile beraber gelen ve oyunu yüklerken “korsanı engellemek” adına bilgisayarınızın merkezine kadar yerleşen bu DRM yazılımları uzun süredir güncellenmedikleri için yaratabilecekleri güvenlik açıkları sebep gösterilerek Windows 10 tarafından engellenecekler, muhtemelen buna bir zamanların kabusu Starforce’da dahil. Bu tür yazılımlar hala bilgisayarınıza kurulabiliyor, ancak Windows 10’da bunun için gerekli güvenlik adımları çok daha detaylı ve çok daha fazla izin gerekiyor.

Microsoft’tan Boris Schneider-Johne, Rock Paper Shotgun’a yaptığı açıklamada; “Windows 7’de çalışan her şeyin Windows 10’da da çalışması gerekiyor. Buna sadece iki istisna var, birincisi bilgisayarın derinlerine yerleştikleri için bazı güncellemelere ihtiyaç duyan anti-virüs programları ki zaten bu programların üreticileri bunun farkında ve gerekli güncellemeler üzerinde çalışıyorlar. Diğeri de DRM yazılımlarına sahip CD-Rom’lar ile gelen eski bilgisayar oyunları. Bu DRM yazılımları da tıpkı anti-virüs yazılımları gibi sisteminizin derinlerine yerleşiyor ve bu basitçe Windows 10’un “Birader nereye gidiyorsun? Buna izin veremem çünkü bu bilgisayar virüsleri için bir güvenlik açığı yaratabilir!” demesine yol açan bir şey. Bu yüzden 2003-2008 yılları arasındaki bazı SecuROM ve SafeDisc yazılımları ile çalışan oyunlar bir No-CD Patch’i olmadığı taktirde orjinal bile olsa Windows 10’da çalışmıyorlar. Kullanıcılarımız için tehlike oluşturacak bir şeyi desteklememiz mümkün değil. Yine de geliştiricilerden gelen bazı yamalar ve GOG gibi oyunların DRM kullanmayan güncel versiyonlarını bulabileceğiniz yerler mevcut.”

Zurnanın zırt dediği yer…
SafeDisc, SecuROM ve Starforce artık bilindiği gibi çok gerilerde kaldı ve zamanında yarattıkları problemleri düşünürseniz bu hiç fena bir durum değil, ancak problem yaratmaya devam ediyorlar ve bunun tek bir anlamı var, küçük kıyamet.

TOCA Race Driver 3, Crysis, FarCry, Mass Effect, BioShock, Grand Theft Auto IV… Bunlar elinizde orijinal olarak kutulu bulunsa bile Windows 10’da çalışmayacak binlerce oyundan sadece bazıları. Evet bu oyunların tamamının Steam veya GOG’da yeni, DRM’siz sürümleri mevcut elbette, ancak zamanında para verdiğiniz bir oyuna neden tekrar para veresiniz? Microsoft’un aldığı bu karar bir No-CD yaması kullanmadığınız taktirde ilk gençliğimizi geçirdiğimiz oyunların önemli bölümünün artık oynanamayacak hale gelmesi demek, laf değil.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Haberler

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler