div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Xbox Live Indie Games yolun sonuna geldi…

- Advertisement -

Microsoft’un pek de tanıtım yapıp üzerinde durmadığı Xbox Live Indie Games servisi için yolu göründü.

Aslında çok şaşırdığımız söylenemez zira Microsoft Xbox One’ı bu servis olmadan duyurduğunda bir şeylerin fişinin çekildiği gayet açıktı. Nihayet Xbox 360 için de servisi kapatmaya doğru giden süreç başlatılmış durumda, bunun ilk adımı da 9 Eylül’den itibaren Microsoft’un servise yeni kullanıcı kabul etmeyeceğini açıklaması oldu.

Halen programa kayıt olan ve oyunları üzerinde çalışan geliştiricilerin ise ellerindeki işleri bitirmek için tam bir seneleri var. Bu sürenin sonunda bitirilen oyunlar Xbox Live üzerinden oynanmaya ve indirilmeye devam edilebilecek, bitmeyen oyunlar ve XNA geliştirici sitesi ise ıskartaya çıkartılacak veya elbette sözleşmeleri buna müsaade ediyor mu bilmiyoruz ama oyunlarını bizlere ulaştırmanın başka bir yolunu bulacaklar. Bilindiği ve E3 fuarında da detayıyla duyurulduğu gibi ID@Xbox programı artık resmi olarak Xbox Live Indie Games programının yerini almış durumda.

Xbox One’ın XBLIG programı olmadan duyurulmasından çok önce bile, 2013 başlarında Microsofr bu programın dayandığı XNA kod temeli üzerinde geliştirme yapmayı durdurmuş ve geliştiricilerin tepkisi ile karşılaşmıştı. 2011 yılında da Xbox 360’ın arabirim güncellemelerinin birinde bu bölüm özellikle aramıyorsanız bulamayacağınız kadar geri plana atılmıştı kullanıcı arabiriminde. Buna da hak vermek bir noktaya kadar mümkün, zira Microsoft’un mevcut oyunların kötü klonları ve çoğu gerçekten başarısız yapımlardan oluşan böyle bir kütüphaneyi Xbox’un pazarlama planlarına layık görmediği ortadaydı.

Yine de bazı gerçekten kaliteli yapımlar ve geliştiriciler programı çalışır halde tutmayı başardı şimdiye dek. Bununla beraber bu Microsoft’un indie oyunlara ve geliştiricilere desteğini kestiği anlamına da gelmiyor, benzer ve çok daha iyi finanse edilmiş ve desteklenmiş bir proje olan ID@Xbox tüm hızıyla devam etmekte ve ilk ürünlerini de yakında göreceğiz.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler