div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

World of Tanks’in Trafalgar çıkartması!

- Advertisement -

Wargaming’in oyun sektörünün son dönem yıldızlarından biri olduğu su götürmez bir gerçek.

2011 yılında piyasaya çıkan ve günümüzde 120 milyondan fazla aktif oyuncu hesabına sahip olan World of Tanks öyle bir başarı kazandı ki, Londra’nın merkezindeki Tralfalgar Meydanı gibi bir alanı kapatarak tankların yüzüncü yılını kutlaması çok da şaşırtıcı gelmiyor artık.

Geçtiğimiz günlerde Wargaming‘in daveti üzerine, LEVEL olarak Türk oyun basını ve Atlas Tarih dergisi ile beraber Londra’ya gittik ve türdeşleri 100 yıl önce savaş alanına adım atmış replika bir Mark IV tankının Trafalgar‘dan başlayıp Horse Guards’a dek süren, yavaş ama gururlu yolculuğuna tanık olduk.

Bununla da kalmadık, Queen Elizabeth II konferans merkezinin eşsiz manzarası eşliğinde World of Tanks, World of Tanks: Blitz, World of Warships, Master of Orion ve diğer Wargaming oyunlarının en son yenilikleri hakkında son derece doyurucu bir basın sunumuna katıldık.

800

Victor Kislyi ile seneler önce yapılmış bir röportaj geliyor aklıma, röportajda neden daha önce çok fazla tercih edilmeyen Tank Savaşları temasını tercih ettiklerini sormuş ve kendisinden “Tankları kim sevmez yahu?” şeklinde bir yanıt işitmiştik.

Olay aslında bu kadar basitti işte. World of Tanks‘in başarısının temelinde yatan noktayı görmek için de buradan çok ileriye gitmeye gerek yoktu; bizim çocukluğumuz parklardaki kaydırakların üzerinde geçerken, çoğunluğu Belarus’lu olan bu insanların çocukluğu, her parkın içine iliştirilmiş T34-85 tanklarının üzerinde oyun oynayarak geçmişti.

- Advertisement -

World of Tanks’in başarısının kaynağında geliştirici ekibin “oyun arkadaşlarına” duyduğu bu sevgi yatıyordu.

Merhaba, Mark…
Tankların savaş meydanlarındaki varlığı hem çok eski, hem de yeni aslında. Belki 100 yıl az zaman değil ancak insanoğlunun binlerce yıldır kendi türüyle sürdürdüğü amansız savaşın yanında, bir göz kırpması kadar kısa bir süre aynı zamanda.

Sir William Tritton ve Binbaşı William Foster’ın traktörden bozma başarısız bir prototip olan Little Willie ile başlayan serüvenleri, aradan bir yıl bile geçmeden ilk muharip savaş tankı olan Mark I‘ın Edward Swinton’ın deyimiyle “No Man’s Land” diyarlarında gözükmesiyle sonuçlandı bilindiği gibi.

2 adet 6-pounder (57mm) topa ve 3 adet de Hotchkiss makineli tüfeğe sahip olan, 27 ton ağırlığındaki bu benzeri görülmemiş makine, bitmek bilmeyen siper savaşlarında bir güç çarpanı olma görevini üstlenmişti ve bugünlerde “kağıt” diyebileceğimiz 13mm’lik zırhıyla, 8 kişilik mürettebatını tüfek kalibresinde mermilerden ve ufak tefek şarapnellerden koruyabiliyordu.

img_62141

Mark I tankları birinci dünya savaşı boyunca geliştirilmeye devam etti ve Mark V’e kadar ufak tefek değişiklikler ile yaklaşık 1400 adet üretildiler ki bunların 1220 adedi Trafalgar Meydanı’nda çalışır durumda bir replikasını gördüğümüz Mark IV tankıydı. Mark IV’ler 1917 yılı Haziran ayında kritik Messines Ridge muharebesinin kazanılmasında önemli bir rol üstlendiler.

Bizim açımızdan Mark I tanklarının önemi ise şuydu, sekiz adet Mark I-IV tankı Osmanlı ordusuna karşı İkinci Gazze Muharebesinde kullanıldı ve bu tanklardan üçü Osmanlı Topçusunun sahra topu ile yaptığı atışlar ile yok edildi.

Osmanlı topçusunun Gazze'de top atışıyla savaş dışı bıraktığı Mark IV tankı.
Osmanlı topçusunun Gazze’de top atışıyla savaş dışı bıraktığı Mark IV tankı.

Gelelim World of Tanks’e…

World of Tanks’in zırhlı araç portföyü bildiğiniz gibi hayli çeşitli, 400 civarında tank bulunuyor ancak şimdiye kadar bu tanklar arasında Birinci Dünya Savaşı’na katılmış tek tank Renault FT-17 idi.

Mark I ise WOT savaş meydanlarında ilk hedef olmasına yol açacak dev boyutları, baltayla şekillendirilmiş gibi duran tasarımı ve dolayısıyla herhangi bir eğime sahip olmayan, sadece 13mm kalınlığındaki zırhından ötürü oyunun Tier 1-10 arası sınıfları arasında makul, adil bir yere sahip olamayacak kadar “primitif” bir yapım.


İşte, World of Tanks de bu tankı özel bir etkinlik ile oyuna dahil etme kararı almış ve bu etkinliğin oyunun PC sürümündeki karşılığı Konvoy modu.

World of Tanks PC sürümü, 15 Eylül’de Konvoy moduna merhaba dedi ve oyuncular Lanchester zırhlı araçlarına atlayarak bu modun heyecanını yaşama fırsatı elde etti. Oyunda bir takım Mark I’i savaş alanındaki hedefine giderken korumaya ve tamir etmeye çalışırken, diğer takım efsane tankın hedefine ulaşmasını engellemeye ve onu yok etmeye çalışmakta.

World of Tanks’in konsol sürümleri ise Trench Warfare moduna kavuştu ve bu modda oyuncular Mark I’i son derece büyük (1.2km) Thiepval Ridge haritasında kullanma şansına sahipler.

Serinin mobil üyesi World of Tanks Blitz de Mark I’in 100. yılına saygı duruşunda bulunuyor ve 7’şerlik takımlardan oluşan savaşlarda Mark I’i oyuncuların kullanımına sunuyor. Hafta boyunca Mark I ile 10 savaş yaparsanız eğer özel bir madalya da sizleri bekliyor.

Bununla birlikte Android ve iOS için hazırlanan Tank 100 uygulamasını ücretsiz olarak indirebilir ve tankın tarihi, haritalar ve VR videoların tamamına bunun üzerinden erişebilirsiniz.

Wargaming’in etkinliğinde World of Warships‘e gelecek olan İngiliz Kruvazörleri ve son derece eğlenceli gözüken mobil oyun Hybrid Wars hakkında da önemli gelişmeler vardı ama bunlar bir başka yazının konusu, takipte kalmaya devam edin.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler