div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

World of Tanks’in en “OP” tankının hikayesi…

- Advertisement -

T-54 kadar çevik, IS-7 kadar dayanıklı bir tank oyun dengelerini ne kadar bozabilir?

World of Tanks oyununun yapımcısı WarGaming (WG), oyundaki savaş kiplerinden biri olan hücum (Rampage) modunu bir sonraki yamada kaldıracağını açıkladı. Ve bu haber oyuncu kitlesi arasında oldukça büyük bir kesim tarafından memnuniyetle karşılandı. Peki ama neden?

WG daha önce de başarısız bir savaş kipini (tarihi savaşlar) oyundan kaldırmıştı ancak bu haber oyuncular arasında pek de umursanmamıştı. Çünkü tarihi savaşlar oynayan kişiye herhangi bir ekstra ödül vermiyordu, yani oynamazsanız size herhangi bir şekilde zararı dokunmuyordu… Hücum (rampage) kipinde ise mevcut olan iki ayrı savaş modunu oynayarak tamamlayabileceğiniz görevler sonucunda T-22sr. adında özel bir 10.Seviye Sovyet orta tankı ile ödüllendiriliyorsunuz.

t22sr

Peki oyuncular neden bedava 10.seviye tank veren bir oyun kipinin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı? Bu işte bir terslik yok mu? Tabii ki var…

Oyuncuların Rampage modunun kuyruğuna tencere tava takıp uğurlamasının sebebi, bu görevlerin çok çok zor olması ve verilen hediye tankın oyundaki deyimiyle “overpowered (OP – aşırı güçlendirilmiş)” olmasıydı.

t22armor

- Advertisement -

T-22sr. ön zırh şeması. Neredeyse aynı sınıftaki ağır tank IS-7 kadar iyi…

t22armor2

Sidescrapping konusunda IS-7’den bile daha iyi!

compt22

Tabloda da görebileceğiniz gibi T-22sr’nın dakika başına verdiği muadillerinden %10 kadar daha düşük. Topun diğer özellikleri ise özellikle nişan alma süresi ve isabet olarak muadillerinden daha iyi. Hareket kabiliyeti olarak diğer Sovyet orta tankları ile aynı. Tüm bu özellikler çok iyi bir zırh ile birleşince ortaya inanılmaz güçlü bir tank çıkıyor.

t22winrate

T-22sr’nin maç kazanma oranı. PzB2’yi saymazsak (4.Seviye olduğu için) en yakın rakibi ile arasında %5 fark var!

E ama bu kadar zor görevleri yapan bir oyuncunun böyle bir tankı hak etmesi normal değil miydi zaten? En azından normal şartlar altında böyle olmalıydı.

Ancak ödül olarak bu kadar üstün bir tank olduğunu görünce devreye yine “unicum” klanlar girdi ve bu oyun modunu istismar etmeye başladılar. TeamSpeak üzerinden organize olup, savaşlara da aynı anda girip aralarında seçtikleri kişilerin görevleri tamamlayarak tankı kolayca almasını sağladılar. Bu oyun modu zaten az kişi tarafından oynandığı için, sunucudaki oyuncu sayısının en az olduğu gece saatlerinde organize bir şekilde aynı anda savaşa girilirse, bütün oyuncuların aynı savaşa düşme ihtimali oldukça yüksekti.

Bunu fark eden çoğu klan –WG’nin de yeterince önlem almadığını görünce- seri halde bu tankı almaya başladılar. Ancak savaşlardaki diğer oyuncuların bu savaşları kaçınılmaz şekilde kaydederek durumu WG’ye şikayet etmesi ve sosyal medyanın gücünün yardımıyla, bu “ayarlanmış savaşlar” geyiği ayyuka çıktı. WG bazı oyunculara “7 gün banlama” gibi hafif cezalar verse de tankı ellerinden almadığı için bu ceza pek de caydırıcı olmadı. Hatta WG sonraki yamayla görevleri de bir miktar kolaylaştırdı ancak vakit ve emek harcamadan ve hızlı bir şekilde ödülü elde etmek varken insanlar –zaten zevk almadıkları- bu modu oynayarak neden vakit kaybedeceklerdi ki?

Üstelik dünya haritası seferlerinde (klan savaşları) bütün oyuncuları bu tanka sahip olan klanların 15 adet T-22sr ile savaşa çıktıklarını düşünsenize!

jXazahl

Giderek artan şikayetler sonucunda, bir takım oyunculara –tankı ellerinden alma ve bir daha görevlere katılamama cezası gibi- ağır cezalar geldi ancak güçlü deliller olmadığı için, birçok durumda yaptırım uygulanamadı. Youtube’da ve hayran sayfalarında kesin delillerle hile yaptığı kanıtlanan oyuncuların hala daha bu tanka sahip olduğunu gören diğer oyuncular da risk alarak hile yapmaya devam etti.

Bu tanka ve sahiplerine karşı nefret o kadar arttı ki, rastgele savaşlarda bu tankı görenler, oyun içi şikayet sisteminden tank sahibini şikayet etmeye ve dost ateşi ile tank sahibini ortadan kaldırmaya başladılar. Tıpkı uzakdoğu server’ında 700 dolarlık altın rengi Type 59’u satın alanların başına gelenler gibi, değil mi?

t-22_sr_3

WG sonunda elindeki imkanlarla bu hileli maçların önüne geçemeyeceğine hükmetmiş olmalı ki, en yakın güncellemede bu modu kaldıracağını açıkladı. Ancak tank sahipleri tanklarını (Güncelleme ile birlikte gelecek olan yeniden dengelenmiş hali ile.) ellerinde tutabilecekler. İlk gelen bilgilere göre, taret ve gövde dönüş hızında oldukça büyük bir düşüş olacak ve zemin direncini artırarak tankın bütün çevikliğini ortadan kaldıracaklar. Ancak henüz yeni özelliklerin son halinin yayınlanmadığını da söyleyelim, tahminimiz nerf miktarının daha da artabileceği yönünde.

SONUÇ:

WG bu kipi oyundan kaldırarak “zararın neresinden dönülse kardır” mantığıyla doğru bir iş yapmış oldu belki ama ödül olarak verdikleri tankı dengelemek zorunda olmaları, ne kadar OP (overpowered) bir tankı oyuna sokmuş olduklarının bir itirafı olarak da algılanabilir.

Bunun yanında, bir sonraki güncelleme tarihi henüz belli olmadığı ve ödülün kaldırılacağı şimdiden duyurulduğu için, insanlar bu tankın yakında değerleneceğini öngörerek, yama gelene kadar elde etmek için hile yapmaya da devam ediyorlar…

Burak Miraç Yılmaz

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler