div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

3DM: “İki yıl içinde crack’li oyunlar tarihe karışacak.”

- Advertisement -

Senelerdir konuşulan ama sonunda “Mutlaka bir yolu bulunur.” tepkisi alan konu artık gerçeğe dönüşüyor gibi gözüküyor.

Meşhur crack grubu 3DM’in kurucusu Bird Sister’ın bizzat kendisinden gelen açıklama bu şekilde. Yani bu defa karşımızda DRM programının kırılamayacağını iddia eden (Starforce) veya oyunları online bağlantıya mecbur eden bir üretici değil, bizzat bu crack gruplarının ağababalarından birisi var ve yakın zamanda piyasada bedava olarak edinilip oynanabilecek bir oyun kalmayacağını iddia ediyor.

Ülkemizde ve dünyada orijinal oyun edinme oranı son on yılda ciddi bir gelişim gösterdiyse de, korsan oyunların önüne geçmek mümkün olmadı bilindiği gibi ve insanlar bir kuruş ödemeden satın aldıkları oyunları internet sitelerinde eleştirme hakkını halen kendisinde görmeye devam ediyor. Bir noktada firmalar kopya oyunların önüne geçemeyeceklerini düşünüp DRM korumasını bir kenara bile bırakmayı bile düşünmüşken işlerini kolaylaştıran bir teknoloji ortaya çıktı ve bunun adı DAT (Denuvo Anti-damper Technology).

DAT basitçe DRM’in üzerine kurulmuş bir güç kalkanı gibi çalışıyor ve bu grupların oyun dosyalarına erişerek, onları amaca uygun şekilde modifiye etmelerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Gözüken o ki başarılı da oldular zira henüz kırılamayan veya kırıldıktan sonra düzgün çalışmayan oyunların sayısında artış söz konusu, bunların arasında Fifa 16 ve Just Cause 3 de var.

3DM bilindiği gibi bu konuda oldukça dişli bir grup ve Lords of the Fallen, Fifa 15 ve Dragon Age: Inquisition gibi oldukça güçlü DRM’e sahip oyunları dahi kırmayı başarmıştı.

Aslında bir noktada, özellikle de Dragon Age: Inquisition konusunda pes etmeyi bile düşünmüşler ve artık işlerin ciddi anlamda zorlaştığını, kısaca canlarından bezdiklerini belirtiyorlar. Bird Sister kısa bir süre sonra DAT gibi koruma sistemlerinin daha da güçleneceği ve neticede hiç bir oyunun bedava olarak edinilemeyeceği kanısında.

Bakalım süreç nasıl gelişecek, bu defa işler birilerinin çıkıp “Kırılamaz oyun yoktur!” diye açıklayamayacağı kadar çetrefilli zira.

Haberler

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler