div class="empower-ad" data-empower-zone="157462">

Lexip Pu94 İncelemesi

- Advertisement -

Tüm yazarlık kariyerimin en zor donanım incelemelerinden birisi oldu Pu94 incelemesi.

Neden, çünkü yeni şeyler deneyen insanlar bence hayatı güzelleştiriyorlar ve teşvik edilmeleri gerekiyor. Diğer taraftan yazdığım incelemelerde insanların o üründen veya oyundan tam olarak ne beklemeleri gerektiği konusunda açık olmaya çalışıyorum ve işte bu yüzden, bu yazı zor bir yazı.

Çift joystickli fare

Lexip’in Np93 Alpha incelemesini yaparken sizlere onun büyük ve daha çılgın kardeşinden, Pu94’ten bahsetmiştim. Hayatına 25.000 euro hedefli bir Kickstarter projesi olarak başlayan ve 3800’den fazla destekçiden 430.000 euro destek alarak bu süreci başarıyla atlayan Pu94 kısa sürede dediklerini yaptı ve hızlıca seri üretime geçti. Dünyanın ilk joystickli faresi olmasa da, ilk 3D ve çift joystickli faresi olan Pu94, basitçe elinizin altında hem bir fare hem de bir joystick olarak oyun deneyimlerinizi şenlendirmeyi hedefliyordu.

Pu94 gerçekten fena halde nevi şahsına münhasır bir ürün.

Size Death Stranding: Director’s Cut incelemesinde bir anıdan bahsetmiştim hatırlayacaksınız. Üniversitede çok sevdiğim bir hocam “Gençken en sevdiğim mühendis Gordon Murray idi” demişti hani ve eklemişti: “Ama bazı fikirlerinin de çöpe atılması gerekiyordu.”

- Advertisement -

Gordon Murray eğer bir oyuncu faresi tasarlasaydı muhtemelen ortaya böyle devrimsel, böyle yenilikçi ve böyle güzel bir şey çıkardı ama bu onun “iyi” fikirleri arasına girebilir miydi, gelin inceleyelim.

Tasarım

Bir konuda kafanızda soru işareti kalsın istemiyorum. Lexip Pu94 son derece kaliteli ve “niche” bir fare. Bunu kutunun tasarımından içeriğine, fareyi elinize aldığınız ilk ana kadar her saniye hissediyorsunuz. Kocaman bir kutuyla gelen ürün orta ebatlarda (119x51x25mm) boyutlara sahip. Üstte yumuşak bir kaplama kullanılmış ve oldukça kaliteli bir izlenim veriyor, diğer taraftan çok fazla parmak izi kalıyor. Yan kısımlarda ise kavrama hissi çok iyi olan bir kauçuk kullanılmış. Genel olarak fare oldukça ergonomik ve tüm tutuş stillerine uygun. Maalesef eliniz büyük değilse sol taraftaki joystiğe ulaşmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Lexip bu modelde Huano switchler kullanmış ancak hangi modeli olduğunu teyit edemedim. Sessizler, hissiyatları güzel.

Ne demişti Lexip, bu fare özellikle simülasyon tutkunlarına uygun. Sonunda benim gibi hayatını Flight Simulator ve DCS gibi oyunlara adamış bir oyuncunun eline düştü.

Uçuş simülasyonlarının hakkını vermek için bir joystick setine ihtiyacınız olduğu malumunuz. Günümüzde mesela bir Logitech X56 almak bütçenize 5000TL’nin üzerinde bir ek maliyet getireceğinden ve gamepadler de bu işi yapmaktan aciz olduklarından Pu94’ün sunabilecekleri önemliydi benim için. Bütün oyunlar bu joystick axislerini elbette desteklemiyor ancak Flight Simulator mesela, bu konuda size sorun çıkartmayacak.

Burada anlatacaklarımı aslında videolu olarak sunmak daha doğru ama elimden geleni yapayım. Fare zemin ve üst kısım olarak iki ana gövdeye sahip ve üst gövde alt kısımdan bağımsız olarak her yöne 30 derece kadar yatabiliyor. Bu da sizi dilerseniz soldaki analog stick üzerinden, dilerseniz de avucunuzun içindeki hareket eden ana gövdeyi kullanarak uçuş kontrollerini yönetebilme imkanı veriyor. Mesela ileti geri tilt kısmını pitch hareketine, sağ sol tilt kısmını da roll hareketine tanımlayabilirsiniz. Peki sonuç nasıl? Yani, kişiden kişiye değişir. Ben joystick tercih edilmesi gereken çevre birimi diye düşünüyorum halen ancak sıradan bir fare ile kıyasladığınızda “uçtuğunuz sürece” verdiği kontrol hissi çok daha başarılı, çok daha doyurucu. Yine de “joystick’leri rafa kaldırın, olay budur” diyemem.

“Uçtuğunuz sürece” kısmının üstünü çizdim, fark etmişsinizdir. Sebebi de elimizin altında oynak bir mouse gövdesi olmasına alışmış bir nesil değiliz biz, garip geliyor. Özellikle bir yazıda metin seçeceğiniz zaman sürekli biraz fazla biraz az seçip duruyorsunuz, kendi deneyimimle söyleyeyim, iki aylık sürekli kullanımdan sonra bile günlük işlerde rahat etmeyi başaramadım.

Keşke diyorum, keşke Lexip üst ve alt kısımları kilitleyip sabit haline getirecek ve fareyi günlük hayata uyduracak bir kilit mekanizması da geliştirse, işte o zaman farenin fonksiyonelliği sınıf atlayacaktır.

Teknik

Biraz teknik kısma geçelim. Lexip bu modelse lazer sensör kullanmış. Evet, en son ne zaman lazer sensörlü bir fare test etmişim diye baktım, altı sene önceki Razer Lancehead Wireless incelemesiymiş. Bu modelde kullanılan ADNS-9800 lazer sensörü bir oyuncunun beklentilerini karşılayabilecek kadar performanslı. 12000dpi’a kadar destekliyor, 150IPS hız ve 30G hızlanma değerlerine sahip. Bu da bana göre FPS oyunlarına fareye spin attırmamak için gerekli seviyenin (100IPS / 20G) üzerinde. Hiç fena değil.

Lexip bu modelde Np93 Alpha’nın aksine ek ağırlıklar kullanmamış. Fare 141 gram ağırlığında, evet oldukça ağır ve FPS gibi oyunlara uygun değil. Bununla birlikte Lexip’in kullandığı seramik skatezler (böyle mi oldu şimdi?) müthiş bir kayma hissine sahip, tabii farenin altındaki kauçuk kısım mouse padinize sürtünmediği zamanlarda. Benim fareme mi özel bilmiyorum ama arka sağ kısımdaki plastik çapakları çok fazla drag yaratıyordu, bu noktada modelcilik tecrübemi konuşturmak zorunda kaldım. Bu fiyatta ve kalitedeki bir fareden beklenmeyecek bir işçilik problemiydi. Ayrıca çıkartılabilen (Micro USB) örgülü kablo da son derece sert ve akla gelebilecek her yere takılıyor. Lexip bu konuya öncelik vermeli diye düşünüyorum, bu ürün güzel ve hafif bir paracord benzeri kabloyu hak ediyor.

Ürün yazılım desteğine de sahip ve son sürümü oldukça stabil, sorunlarından arındırılmış halde. Buradan DPI, makro ve tuş kişiselleştirmelerini sorunsuz olarak yapabiliyorsunuz.

Sonuç olarak Pu94 zor bir ürün. Rekabetçi oyunları sevenlere hitap etmiyor, iş arasında oyun da oynayacak casual oyuncular için çok pahalı ve simülasyon tutkunları için de “komşuda olmayan arzu nesnesi” olmayı hedefliyor. Lexip Pu94’ün kargo ve gümrük vergileri dahil fiyatı 1330 TL civarında. Son derece innovatif, kaliteli ama kendince artıları eksileri olan bir ürün var karşımızda, iyice anlatmaya çalıştım. Karar her zamanki gibi size ait.

Kürşat Zaman

PUAN: 80

+Son derece inovatif bir ürün. Kalitesi yüksek. Seramik skatezler.
-Günlük kullanımda rahat etmek çok güç. Sensör performansı vasat. Kablosu çok sert. Bazı işçilik problemleri var.

Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Önerilen Haberler