Helldivers

    1
    19

    Demokrasi geliyorum demez!
    Helldivers, daha önce Magicka, The Showdown Effect ve Gauntlet ile adından söz ettirmeyi başaran Arrowhead Game Studios’un PlayStation konsollarına özel ilk oyunu oluyor. Yaşadıkları topraklara demokrasiyi başarılı bir şekilde yayan insanoğlunun artık daha büyük bir hedefi vardır. Bu hedef doğrultusunda galaksinin her bir köşesini demokrasi çizmesi altında dümdüz etmek ve her türlü canlı varlığa demokrasilerini kabul ettirmek istemektedirler. “Helldivers” adını verdikleri birlikler de bu hedef uğruna hayatlarını ortaya koyan insanlardan oluşmaktadır.

    04

    Helldivers’ı ve insanoğlunun geleceğini tehdit eden üç ana unsur bulunmaktadır. Bu unsurları artık daha fazla demokrasi istemeyen insan cyborg’lar, kendi hallerinde yaşamakta olan uzaylı böcekler ve gelişmiş teknolojilere sahip uzaylılar oluşturmaktadır. Biz de bu unsurlara karşı Helldivers’ın bir parçası olarak oyundaki yerimizi alıyoruz. Birbirinden farklı galaksilere, sistemlere ve gezegenlere gideceğimiz demokrasi yayma yolculuğunda, her gezegende belirli bölgeleri ele geçirme, savunma düzenekleri kurma, bir şeylere ya da birilerine eşlik etme ve işimiz bittiğinde gezegenden ayrılma gibi görevler bizleri bekliyor. Bu görevler esnasında gezegende yaşayan unsurların saldırılarına karşı koymamız ya da saldırmalarına fırsat vermememiz gerekiyor. Görev esnasında kullanabildiğimiz elektronik harita sayesinde düşman birliklerini önceden tespit edip, destek çağırmalarına fırsat vermeden onları avlayabiliyoruz. Silahlarımız karşısında savunmasız olan düşmanlarımız, sayıca üstünlük sağladıkları zaman oldukça tehlikeli olabiliyorlar. Bu sebeple elektronik haritamızı onlardan uzak durmak için de kullanabiliyoruz.

    Oyunu tek başımıza oynadığımızda her gezegende görevleri tamamlamak için bir cana sahip oluyoruz. Görev tamamladıkça bu sayı artsa da gezegenden ayrılmadan canlarımız bittiğinde gezegendeki bütün görevlerde başarısız olmuş sayılıyoruz. Görevlerin başarısız sayılması oyunu zorlaştırsa da 4 oyuncuya kadar destek sunan kooperatif oyun modu sayesinde bu sıkıntının üstesinden gelmek mümkün. Bu modda ölen bir oyuncuyu takım arkadaşları “stratagem” kullanarak geri çağırabiliyor. Yön tuşlarıyla istenen komutları girdiğimiz zaman kullanılabilir olan bu stratagem’ler basit mermi yardımlarından yeni silahlara, otomatik taretlerden hava saldırılarına ve hatta araçlara kadar birçok avantaj sağlıyor. Fakat stratagem’leri kullanmak için yön tuşlarıyla komut girdiğimiz anlarda düşman saldırılarına karşı tamamen savunmasız kalıyoruz. Her gezegende belli sayılarda kullanabildiğimiz bu stratagem’leri topladığımız uzaylı örnekleriyle geliştirebiliyoruz. Dahası, görevleri tamamlayarak yeni stratagem’lere de erişebiliyoruz.

    08

    Takip edilen herhangi bir hikâyenin olmaması ve gezegenlerle bu gezegenlerdeki görevlerin oyun tarafından rastgele oluşturulması, bazen oyunun tekrara düştüğü hissine kapılmamıza neden olabiliyor. Yine de insanoğlunun içinde bulunduğu savaşın biz olsak da olmasak da devam ediyor oluşu tekrar hissinden kurtulmamıza yardımcı oluyor. Her gün yeni olayların yaşandığı ve bu olaylara görevlerden kazandığımız topluluk puanlarıyla müdahale ettiğimiz savaşta işler yolunda gitmediğinde birbirinden farklı gezegenleri ve hatta “Super Earth”i de savunmamız gerekebiliyor. Kısacası bu uzay macerasında sizi yalnız bırakmayacak arkadaşlarınız ya da yeni insanlarla tanışmaya cesaretiniz varsa Helldivers’ı mutlaka denemelisiniz!

    Ahmet Rıdvan Potur